Mobilbatteri som laddas till 100 procent på 15 minuter

1

Det finns redan flera smartphones på marknaden som använder olika typer av snabbladdningsteknik. Samsung Galaxy S6 tar exempelvis runt 60 minuter på sig att ladda sitt batteri från 0 till 100 procent. Nu visar den kinesiska smartphonetillverkaren Oppo upp en ny laddningsteknik som kan göra samma sak på mindre än 15 minuter.

Jobbar tillsammans

Oppos laddningsteknik kallas SuperVooc och fungerar tack vare ett speciellt batteri, en speciell laddningskabel och en speciell laddare. De tre komponenterna jobbar tillsammans för att ladda batteriet så snabbt som möjligt, utan att skada batteriet. Laddaren kommunicerar med batteriet i telefonen och laddar först långsamt när batteriets kapacitet är låg, höjer sedan tempot och saktar ner när batteriet närmar sig maximal nivå. Trots att batteriet inte kan laddas i maximal hastighet hela tiden påstår Oppo att en laddning från 0 till 100 procent tar mindre än 15 minuter. När det går som snabbast laddas ett batteri på 2 500 mAh med en procentenhet var femte sekund.

För att demonstrera tekniken genomförde Oppo ett test på MWC-mässan i Barcelona. Testet visade hur ett batteri kunde laddas från 10 till 100 procent på 8 minuter och 22 sekunder.

På väg till konsumenter

Snabbladdningsteknik är en lösning för ett vanligt problem bland smartphoneanvändare. Med en snabbladdare kan en död telefon snabbt laddas upp och användas under långa perioder. SuperVooc är inte tillgänglig för konsumenter ännu och Oppo har inte bekräftat när tekniken kommer att lanseras men de har bekräftat att den fungerar och att den är på väg till konsumenter.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

20 − 7 =