Wi-Fi är en av vår tids viktigaste teknik. Den låter oss koppla smartphones, datorer, surfplattor och mycket mer till Internet. Om du har många grannar, många prylar i hemmet eller till och med en mikrovågsugn kan du ha märkt att Wi-Fi inte alltid är en särskilt pålitlig teknik. Om du har problem kan du prova byta till 5 GHz Wi-Fi.

I många år har Wi-Fi använt ett frekvensband som kallas 2,4 GHz-bandet. Det har en stor svaghet: många andra prylar använder samma frekvens. Bland annat Bluetooth-enheter och mikrovågsugnar använder sig av 2,4 GHz-bandet. Det gör att Wi-Fi-enheter kan störas ut av andra enheter som använder samma frekvens.

5 Ghz Wi-Fi i routern?

De senaste 10 åren har ett nytt frekvensband blivit populärt för att lösa problemen med 2,4 GHz-bandet. 5 GHz-bandet har inte lika lång räckvidd som 2,4 GHz-bandet men har inte i alls samma problem med störningar som 2,4 GHz-bandet. Bara genom att byta ditt hemnätverk till 5 GHz kan du lösa problem med opålitliga uppkopplingar. Så gott som alla moderna routrar har stöd för 5 GHz-bandet. Gå in i din routers inställningspanel för att aktivera den om du inte redan har gjort det. Exakt hur du gör beror på din routermodell och tillverkare.

Om du är osäker på om du redan använder 2,4 eller 5 GHz-bandet kan du se det i din smartphone. I Android går du bara till Inställningar, klickar på Wi-Fi och sedan på ditt nätverks namn. Ett fönster öppnas som visar nätverkets egenskaper, bland annat ”Frekvens”.

Om du vill göra samma sak i iOS är det lite krångligare. Sök först efter ”Airport” i App Store och ladda ner ”Airport-verktyg” från Apple. Gå till Inställningar och öppna fliken för Airport. Aktivera Wi-Fi-sökare och öppna Airport-appen. Klicka på ”Wi-Fi-sökning” längst upp till höger. Nu visas en lista över alla nätverk i närheten samt deras respektive kanal. Nätverk som listas med ett kanalnummer under 15 använder 2,4 GHz-bandet och kanaler över 35 använder 5 GHz-bandet.

Finns inte alltid stöd

Vissa telefoner har inte stöd för 5 GHz-bandet. Alla telefoner över 3 000 kronor har i dag stöd för tekniken men ett litet antal billigare telefoner har inte stöd. Kolla på specifikationerna för din telefon för att ta reda på om den har stöd. Om du har funderingar på Wi-Fi-stödet för en ny telefon kan du kolla i Svenska Smartphoneguiden. Där nämner vi alltid att en telefon saknar stöd för 5 GHz-bandet, om så är fallet.

Svenska Smartphoneguiden

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

20 − sju =