Wi-Fi är en av de viktigaste teknikerna bakom dagens smartphones. Den kan dock också vara lite förvirrande. Tekniken kallas egentligen 802.11, ett komplicerat namn som kommer från standardorganisationen IEEE. Utöver det har olika versioner av 802.11 haft bokstäver så som b, g, n och ac. Nu byts de ut mot siffror så som Wi-Fi 5.

Samma teknik, nya namn

Nya och gamla namn

Wi-Fi 6 – 802.11ax

Wi-Fi 5 – 802.11ac

Wi-Fi 4 – 802.11n

Wi-Fi 3 – 802.11g

Tanken med namnbytet är att göra Wi-Fi lite enklare att förstå. Istället för att tillverkare ska behöva skriva att en smartphone har stöd för 802.11ac är tanken att de ska kunna skriva att den har stöd för Wi-Fi 5. Femman står helt enkelt för att 802.11ac är den femte Wi-Fi-tekniken. Wi-Fi 6 lanseras samtidigt som den senaste Wi-Fi-versionen som är tänkt att nå smartphones och routrar under de kommande åren. Den är, som vanligt, tänkt att förbättra prestanda och kapacitet för tekniken.

Namnbytet kanske verkar som en uppgradering för Wi-Fi. Som med alla namnbyten kommer det dock givetvis ta lång tid för det nya namnet att etableras. Under tiden kan vi vänta oss att se en blandning av både den gamla och nya benämningen. Namnbytet är dock inget mer än ett namnbyte. Mobiler och routrar som har stöd för 802.11n respektive Wi-Fi 4 kommer därför vara helt kompatibla, eftersom de alltså använder samma teknik under olika namn.

5 är inte samma som 5

Det nya Wi-Fi-namnet har egentligen inget med Wi-Fi-nätverks frekvenser att göra. Wi-Fi 5 är alltså namnet på 802.11ac – den senaste allmänt tillgängliga Wi-Fi-tekniken. Wi-Fi över 5 GHz-bandet kan alltså fortfarande användas med 802.11n, Wi-Fi 4, eller senare. Eftersom Wi-Fi fortfarande inte har något namn för produkter som har stöd för olika frekvenser, kommer svårigheten för konsumenter att identifiera produkter som till exempel saknar 5 GHz-stöd troligen att fortsätta. Det har vi på Surfa sett som ett återkommande problem i smartphonebranschen. Tillverkare som väljer att inte ge stöd åt 5 GHz-bandet vill sällan flagga med den bristen och skriver därför att de har stöd för Wi-Fi men nämner sällan att de saknar 5 GHz-stöd. Det kan ställa till för användare som till exempel bor i lägenhet där 2,4 GHz-bandet ofta är överfullt. Här på Surfa nämner vi alltid brist på 5 GHz-stöd som en nackdel i våra tester av mobiler som saknar det.

De nya namnen för versionerna av Wi-Fi kommer att nå konsumenter med start nästa år. Wi-Fi Alliance föreslår då till och med att siffran ska kunna användas i operativsystem för att visa vilken version av Wi-Fi som används. Då kan små ikonerna som visas i bilden ovan föreslås då användas. Sådana typer av bilder är dock helt frivilliga för tillverkare.

Källa: Wi-Fi Alliance

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

fyra × 2 =