Wi-Fi har blivit en av de viktigaste trådlösa kommunikationsteknikerna och nu börjar den riktiga utrullningen av tekniken. Wi-Fi Alliance ha nu meddelat att Wi-Fi Certified 6 lanseras i dag för att produkter som är kompatibla med standarden.

Note 10 först ut

Dagens lansering är till stor del främst en formalitet. Tekniken har funnits tillgänglig tidigare och började främst dyka upp i konsumentelektronik i våras. Med det nya certifieringsprogrammet visar ändå Wi-Fi Alliance att tekniken är fullt mogen för att nå konsumenter på bred front. Den första mobilen som får officiell certifiering är Galaxy Note 10. Det betyder att den är godkänd som fullt kompatibel med tekniken och med andra certifierade Wi-Fi-produkter.

I praktiken är den största fördelen med Wi-Fi Certifiering inte mycket mer än ett varumärke som är identiskt mellan flera produkter, för att göra det lättare för konsumenter att förstå vilken teknik en viss produkt har stöd för. Wi-Fi-produkter behöver nämligen ingen officiell certifiering för att fungera. Flera tillverkare certifierar inte sina produkter och använder het enkelt inte certifierad-varumärket. Ett bra exempel är Apple iPhone som inte har Wi-Fi-certifiering men som kommer med stöd för Wi-Fi 6 i iPhone 11-familjen.

Wi-Fi 6 är fortfarande en ganska sällsynt teknik. Den finns i ett fåtal smartphones, så som Samsung Galaxy S10-serien, och i ett fåtal bärbara datorer. De första routrarna har också nått butiker men tekniken är fortfarande begränsad till relativt dyra modeller. Eftersom fördelarna med tekniken behöver finnas i både routern och mottagaren, kan det ta ett tag innan konsumenter kan dra nytta av den.

Wi-Fi 6 är snabbt och effektivt

Wi-Fi 6 ökar bandbredden genom att skicka data både till och från över flera frekvenser och till flera användare samtidigt. Tekniken har också stöd för nya lågenergilägen som ska förbättra batteritid, särskilt för Internet of Things-prylar som har kraftigt begränsade resurser. Tekniken utlovar dessutom nya optimeringar för att öka kapaciteten i miljöer med stora mängder användare, så som i allmänna miljöer.

Med Wi-Fi Certified 6 kan konsumenter kort sagt se om en produkt har stöd för den senaste Wi-Fi-tekniken eller inte. För den mer insatta fungerar dock specifikationsblad minst lika bra och i praktiken bör alla Wi-Fi 6-enheter fungera alldeles utmärkt, även om de inte är certifirierade. Det enda som är värt att komma ihåg är att tekniken också kan beskrivas som 802.11ax på vissa specifikationsblad.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

två × 4 =