Smartphonemarknaden har genomgått två stora förändringar de senaste åren. För det första har dyra mobiler blivit mycket dyrare. Medan de dyraste flaggskeppen kostade 6–7 000 kronor för bara några år sen är det inte svårt att betala 8, 9 eller till och med 10 000 kronor för en ny Android-mobil i dag. Samtidigt har bra mobiler blivit betydligt billigare. Vi rekommenderar just nu Moto G5 som kostar 1 500 kronor. Nu lanserar Google Android Go som ska göra billiga mobiler ännu billigare och bättre.

För riktigt billiga mobiler

Android Oreo (Go edition) är det officiella namnet på den nya versionen av Android som ska öppna upp för en ny kategori av billiga smartphones. Tanken är att operativsystemet ska kunna användas på telefoner som har mellan 512 MB och 1 GB RAM och 8 GB lagringsutrymme. Som jämförelse har Moto G5, den billigaste mobilen som vi rekommenderar, 3 GB RAM och 16 GB lagringsutrymme.

För att göra Android användbart på telefoner med begränsade resurser har Google optimerat operativsystemet för att göra det mindre. De har dessutom utvecklat nya versioner av alla förinstallerade appar för att minska deras storlek med i genomsnitt 50 procent. Det gör att det totala tillgängliga lagringsutrymmet i en telefon med 8 GB lagring fördubblas, enligt Google.

Google Android Go

12 gånger mindre

För att göra det enklare för användare av Android Go-telefoner att hantera billiga telefoners resurser kommer Google skapa en ny del av Google Play som rekommenderar storleksoptimerade appar. Appar så som Facebook Lite kan exempelvis rekommenderas framför Facebooks vanliga app, som tar tolv gånger mer utrymme i en Android-telefon.

En ny app kallad Files Go kan dessutom analysera telefonens lagringsutrymme och hjälpa användaren att radera dubletter av filer eller städa bort andra filer som inte behövs.

För att spara på mobildata har Android Go också Google Chrome med Databesparings-funktionen aktiverad. Det gör att webbläsaren kan komprimera webbsidor och spara användare i genomsnitt 600 MB per år.

Inte bara för U-länder

I Sverige domineras smartphonemarknaden av relativt dyra smartphones. Alla har dock inte möjlighet att betala så mycket för en modern smartphone som har ett uppdaterat operativsystem. Google siktar på utvecklingsländer så som Indien med Android GO. Det nya operativsystemet kan dock också potentiellt öppna upp för ännu billigare, men bra och uppdaterade, mobiler även i Sverige.

Android Go lanseras tillsammans med Android 8.1 som nu släpps till tillverkare och Google-telefoner. Det betyder att det troligen kommer ta ett tag innan tillverkare hinner lansera smartphones som är baserade på Android Go. Under våren kan vi dock förhoppningsvis få se de första modellerna.

Källa: Google

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

elva + elva =