Asus presenterar i dag ZenFone 7 och 7 Pro som fortsätter med det unika Flip Camera-konceptet och passar dessutom på att pressa specifikationerna och lägga allt större fokus på kamera och batteri.

Pro ger Plus-processor

Asus ZenFone 7 och 7 Pro är två nära identiska mobiler. Den första av två betydande skillnaderna mellan modellerna är att ZenFone 7 Pro har en Qualcomm Snapodragon 865 Plus-krets medan Zenfone 7 nöjer sig med den vanliga Snapdragon 865-kretsen. Zenfone 7 Pro har dessutom optisk bildstabilisering i sina kameror, vilket Zenfone 7 saknar. De är annars identiska. Det inkluderar den 6,67 tum stora Full HD+-upplösta AMOLED-skärmen, som har 90 Hz uppdateringsfrekvens. Det inkluderar också 8 GB RAM, 256 GB lagring och ett oförändrat batteri sedan ZenFone 6, som alltså mäter 5 000 mAh.

Batteri är en av de egenskaper som Asus har lagt mest tid och energi på. Företaget inkluderar mjukvara för att hantera batteriet och ger användare möjlighet att till exempel sätta ett tak för hur högt batteriet kan laddas. Det ska ge batteriet en längre total livstid. Det finns dessutom inställningar för att alltid ladda telefonen långsamt, vilket sliter mindre på batteriet om telefonen till exempel ändå alltid laddas över natten.

Den roterande kameran

Den roterande kameran är givetvis en flaggskeppsfunktion för Asus. I år har kameramodulen en huvudsensor på 64 megapixlar från Sony kallad IMX686. Utöver den finns en vidvinkelkamera och en telefotokamera med tre gånger zoom, i relation till huvudkameran. Huvudkameran är tillräckligt högupplöst för att fånga 8K-video medan vidvinkelkameran kan fånga imponerande 4K 60p-video. Huvudkameran imponerar dessutom med branschens mest högupplösta slowmotion-video, som sträcker sig till 4K 120p.

Motorn bakom den roterande kameran ska för övrigt vara förbättrad. Nu ska den vara designad för att klara dubbelt så många vändningar. Asus utlovar nu 200 000 vändningar, vilket är tillräckligt för 100 per dag i fem år. Den har dessutom en ny sensor som ska känna av kamerans position för att se till att den sitter på rätt plats.

Med en Qualcomm Snapdragon 865 Plus-processor, den roterbara kameran och ett stort batteri är Zenfone 7 Pro en ganska ovanlig smartphone. Den saknar visserligen en hörlursport, som gav ZenFone 6 en fördel framför konkurrenterna år 2019. Asus fortsätter ändå att vara en ganska liten spelare på marknaden som gör ganska ovanliga smartphones. Både lanseringsdatum och pris presenteras på ett event den 1 september.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × tre =