Återuppliva din gamla telefon med några enkla tips

0

surfa geared for school bild text 300I denna artikeln och i videon ovan vi pratar om vad du kan göra för att din telefon ska hålla så länge som möjligt och vad du kan göra med en telefon som redan är gammal. Denna artikeln är en del av vår Geared for School-serie där vi skriver artiklar om hur du kan förbereda dig inför skolan och hur du sparar pengar med din smartphoneanvändning.

Nytt och fräscht batteri

Om du har en telefon som har ett batteri som inte kan hålla en laddning under lika lång tid som förut kan du prova att byta ut det. Vissa telefoner har utbytbara batterier. Om du har en sådan kan du bara köpa ett nytt batteri. Det kostar oftast inte mycket mer än 200 kronor och låter dig verkligen återuppliva din gamla telefon.

För att hålla ditt batteri i bra skick är det viktigt att du följer ett fåtal enkla råd. Försök hålla ditt batteri så väl laddat som möjligt. Något av det värsta som moderna batterier vet är att laddas ur helt så försök att alltid ladda din telefon när du har möjlighet. Om du ska lägga undan ditt batteri eller din telefon under en längre tid rekommenderar vi att du först laddar upp det till runt 50 procent. Men om du använder det aktivt är det alltid bra att försöka hålla det så laddat som möjligt.

Batteribovar

Om du tror att din telefons batteri laddas ur snabbare än det borde kan du gå till inställningarna i din telefon och klicka på Batteri för att se vilka appar som använder mest energi. Om någon app ser ut att använda mer än den borde kan du fundera på om du kanske borde avinstallera den appen.

batterianvandning

Om vissa appar är långsamma och svåra att använda eller om de drar mycket batteri kan du prova deras webbversioner. Facebook-appen är exempelvis känd för att kräva mycket resurser och energi. Om Facebook-appen är långsam eller energikrävande kan du testa att avinstallera Facebook-appen och använda webbversionen istället. Du får inte alla funktioner som finns i Facebook-appen men kan förhoppningsvis få lite längre batteritid.

Snabba upp din telefon

Om din telefon är långsam finns det ett flertal saker du kan göra. Börja med att kolla vilka appar du har installerade på din telefon. Avinstallera alla appar som du inte använder eller behöver. Om du har en äldre Android-telefon kan det också vara bra att ta bort de hemskärmar och widgets som du inte använder.

Om du har en Android-telefon finns det också ett trick du kan göra för att få din telefon att bli lite snabbare. Gå till Inställningar, klicka på Om mobilen och sedan på Version eller Kompileringsnummer. Fortsätt klicka tills du har blivit utvecklare. Gå sedan tillbaka till Inställningar, klicka på Utvecklarintsällningar och stäng sedan av animationer och övergångar som du hittar en bit ner på sidan. Inställningarna kommer att göra att tiden det tar för telefonen att byta mellan appar kommer att förkortas.

utvecklaralternativ

Ledigt lagringsutrymme

Om din telefon fortfarande är långsam kan det vara bra att ta en titt på hur mycket du har lagrat på din telefon. Många telefoner gynnas av att ha gott om utrymme tillgängligt. Gå till Inställningar och klicka på Lagring för att se hur mycket lagringsutrymme du har tillgängligt på din telefon. Avinstallera stora spel eller radera bilder och videos för att skapa mer ledigt utrymme. Försök ha minst 1 GB ledigt lagringsutrymme på din telefon eftersom det i många fall kan göra din telefon snabbare.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

tretton − tretton =