Letar du efter den bästa lilla telefonen? I Svenska Smartphoneguiden utser vi Sveriges bästa mobiltelefoner. Vi ser till att alla våra rekommendationer och betyg alltid är uppdaterade och aktuella. Just nu rekommenderar vi Sony Xperia 5 IV.

Bästa lilla telefonen

Sony Xperia 5 IV
8.4 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,1 tum
Bra att veta:Xperia 5 IV har microSD-stöd. Då tas en nanoSIM-plats upp men den kan ersättas av eSIM.
Fördelar
+ Utmärkt batteritid
+ Har hörlursport
+ Trådlös laddning
+ eSIM-stöd
Nackdelar
- Kan överhettas
- Inkluderar varken laddare eller kabel
- Reklamappar
Kamera8
Skärm8.8
Batteri8.4
Kamera8
Skärm8.8
Batteri8.4
Pris:
Lägsta pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Motivering

Sony Xperia 5 IV är inte bara en liten smartphone. Det är också en smartphone som vägrar kompromisser. Trots sin storlek har den ett gigantiskt batteri som erbjuder riktigt bra batteritid, den har en hörlursport, trådlös laddning och en rad andra unika egenskaper. Det är helt otroligt att Sony fått plats med så mycket teknik i ett så kompakt format. Den har dessutom väldigt få betydande svagheter. Det är en riktigt bra, riktigt liten och riktigt komplett smartphone.

 

Om Bästa lilla telefonen-utmärkelsen

I Svenska Smartphoneguiden finns just nu fler än 300 testade smartphones. Alla produkter testas i minst en veckas tid och ibland under längre tid om vi upptäcker problem eller komponenter som behöver testas mer för att vi ska få ett pålitligt resultat. Vi skyndar aldrig ut våra tester och publicerar dem tester tidigast dagen innan lanseringen av en produkt. Våra testresultat återspeglar därför alltid den upplevelse som du som konsument kan få när du köper en produkt i en butik.

Bästa lilla telefonen-utmärkelsen visar dig som konsument vilken telefon som är marknadens bästa telefon som har en bredd på mindre än 70 millimeter. Det räcker alltså inte att produkten har en relativt liten skärm. En produkt som har en relativt liten skärm men stora skärmramar kan fortfarande vara tillräckligt stor för att inte få en utmärkelse i kategorin. Den exakta definitionen av vad en ”liten telefon” är kan förändras baserat på marknadsförändringar. Utmärkelsen syftar dock alltid till att ge konsumenter ett alternativ till de stora telefoner som i många fall blir tilldelade de andra utmärkelserna i guiden.

Expertomdöme

Vi sätter våra betyg och delar ut våra utmärkelser utifrån en lång rad kriterier. Vi granskar saker så som kamerakvalitet, skärmkvalitet, batteritid, externa lagringsmöjligheter, högtalarprestanda, fingeravtrycksläsare, byggkvalitet, tålighet mot damm och vatten, tillgång till portar, mjukvarans funktioner, stabilitet och användarvänlighet, telefonens snabbhet och prestanda, trådlösa prestanda och funktioner, stöd för SIM-kort, design och ergonomi, mikrofonprestanda och mycket mer. Alla dessa aspekter sammanvägs och ges ett totalt betyg som vi kallar Exportomdöme. Detta betyg ger dig en uppfattning om hur bra en telefon är i relation till sina konkurrenter.

Alla testade produkter ligger på samma betygsskala. Det gör det enkelt för dig att jämföra alla testade produkter från alla prisklasser med varandra. Den produkt som får högst betyg inom sin utmärkelsekategori och som når upp till alla våra grundläggande krav för rekommendationer har möjlighet att få en utmärkelse.

Grundläggande krav

Alla telefoner som får en utmärkelse i Svenska Smartphoneguiden uppnår våra grundläggande krav för en rekommendation. Det betyder att telefonen inte får ha ett allvarligt fel eller ett ovanligt lågt betyg inom en specifik kategori. En smartphone som till exempel är världsledande inom alla kategorier men som har en ovanligt kort batteritid, som inte kan ringa samtal med acceptabel kvalitet och täckning eller som inte finns tillgänglig i butiker kan exempelvis inte få en utmärkelse, trots att den kanske har fått ett högt Expertomdöme.

Vi inser att det kan finnas flera anledningar för dig som konsument att inte vara intresserad av en produkt som har fått en utmärkelse från oss. Vi kan garantera att alla produkter som vi rekommenderar håller världsklass men om du ändå av någon anledning skulle vilja ha ett alternativ till den produkt som vi rekommenderar, utser vi två nominerade alternativ till varje rekommenderad smartphone. Dessa produkter är inte officiellt rekommenderade av oss och har inte fått en utmärkelse. De kan ändå hjälpa dig att se vilka modeller som är en rekommenderad produkts största konkurrent och hur bra den rekommenderade produkten är i jämförelse med de näst bästa produkterna inom samma utmärkelsekategori.

Bästa lilla telefonen

Svenska Smartphoneguiden

I Svenska Smartphoneguiden hittar du alla våra rekommendationer. Vi har utmärkelser för alla typer av produkter. Det gör att du alltid kan hitta en telefon som passar just dig. I Svenska Smartphoneguiden hittar du utmärkelser så som ”Bäst under 4 000 kronor”, ”Längst batteritid”, ”Bästa iPhone” och många fler. Dyk in i Sveriges största jämförande test av smartphones och hitta din nya telefon.

Till Svenska Smartphoneguiden

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

23 KOMMENTARER

 1. Tycker er definition av vad som är en liten telefon haltar. Det borde även finnas ett högsta längdmått – till exempel max 120 mm lång eller liknande. 5 tums skärm är för mycket för en ”liten” telefon anser jag.

  • Hej Ulf!

   Tack för din ärliga feedback! 🙂

   Faktum är att vår definition av vad som är en liten telefon är begränsad av verkligheten. Vår definition har varit striktare tidigare men det vore kontraproduktivt att ha en definition av en rekommendation som ingen bra telefon kan få plats inom. Vi har därför ändat våra krav för att kunna ha en rekommendation för en liten telefon, i relation till de flesta telefoner på marknaden. Vårt enda andra alternativ är att höja kraven och inte kunna rekommendera någon mobil. Det hade ju knappast varit bättre.

   Tänk också på att just Sony Xperia XZ2 Compact har en skärm med ett 18:9-format. En fem tum skärm i 18:9-format har ungefär samma storlek som en traditionell 16:9-skärm på 4,7-4,8 tum.

   /Joel

 2. Jag håller med Ulf.
  Jag har korta fingrar och har svårt att kunna komma åt att peka på skärmen på en telefon som är högre än iphone se, bredden skulle dock fungera klart bredare. (Använder bara tummen när jag kör mobil, surfplatta så använder jag båda händerna och flera fingrar).

  Finns det inga telefoner som passar detta segment så får ni väl helt enkelt säga det och skälla på till tillverkarna. Vet flera med mig som saknar bra alternativ för mindre telefoner.

  • Hej Daniel!
   Jag förstår vad du menar. Det finns ju dock telefoner som är betydligt mindre än många konkurrenter, så som Sony Xperia XZ2 Compact. Att inte berätta om dem för konsumenter som vill ha en mindre mobil känns som ett sämre alternativ. Vi berättar hellre om vad som finns och ger dig de bästa rekommendationerna vi kan än att total-vägra och inte ge någon rekommendation alls.
   Vi ser givetvis att det finns konsumenter som vill ha ännu mindre mobiler och ur vårt perspektiv är det givetvis bra med så stor valmöjlighet för konsumenter som möjligt. Det är bra att du berättar vad du tycker men jag tror att vi kan både klaga på branschen och göra det bästa av situationen samtidigt.
   /Joel

 3. Jag önskar mig en liten telefon runt 4 tum. Den får gärna vara lätt oxå. Vilken rekkomendetar ni då? Jag har tidigare haft samsung s4 och gillat den.

  Mvh
  Gabriella

  • Hej! Detta är den minsta telefonen vi rekommenderar just nu. Det finns tyvärr inga bra telefoner i den storleken längre.
   /Joel

 4. Hur är skärmen på denna just nu? Tänkte om den skulle spricka, blir det då som på tidigare modeller att skärmen slutar fungera?

 5. Instämmer med ovanstående, för mig som tjej är det hopplöst med höga telefoner eftersom de inte går ner i fickorna (kvinnokläder har tyvärr genomgående mycket mindre fickor än herrkläder). Liten storlek är därför nödvändigt om man ska kunna ha telefonen med sig alls utan handväska (vilket jag inte använder, och vill inte skaffa en enbart för att kunna ha med mig telefonen). Hade därför gärna sett att ni berättat om vilka små telefoner som är bäst av de som finns, även om det innebär att de inte matchar era krav på en bra telefon (så ge mig hellre förslag på vad som är bäst av de små telefoner som finns och låt mig sedan avgöra om de räcker till för just mig). Hade också gärna sett att ni tittat på form snarare än bara tumsmått, eftersom en bredare men lägre telefon är mycket bättre än en hög smal, även om tumsmåttet på diagonalen är exakt samma. Det är det längsta måttet som oftast avgör vad man kan få ner i fickan, så är formen den rätta kan en lite större telefon vara bättre än en lite mindre som är väldigt långsmal…

  /Kajsa

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here