Låt oss säga att du just parkerat din bil på en parkeringsplats och att du inser att du glömde låsa den och att det ligger en dyr dator synlig i baksätet. Vad gör du? Det smartaste draget är givetvis att direkt gå tillbaka till bilen och se till att inga tjuvar kan eller har någon bra anledning till att ta sig in i den. Om du väntar några timmar kan det redan vara för sent. Samma princip gäller inom IT-branschen.

Uppdateringar i fem år

Om någon upptäcker en säkerhetsbrist i telefon eller dators mjukvara är det viktigt att alla användare uppdaterar sin mjukvara så snabbt som möjligt. I smartphonebranschen har Apple lyckats skapa ett ganska bra system för säkerhetsuppdateringar. Alla iOS-produkter som Apple har lanserat under de senaste fem åren får fortfarande de senaste säkerhetsuppdateringarna som håller iOS-användares privata bilder och meddelanden relativt säkra. Android-användare har oftast inte samma lyx.

Sällan uppdaterade

Med undantag för ett fåtal modeller, så som Googles Nexus-enheter, har nästan alla Android-telefoner på marknaden gammal mjukvara som kan ha både små och stora säkerhetsproblem. Till och med helt nya telefoner har ofta redan gammal mjukvara. Huawei P9 som lanserades förra veckan saknar exempelvis Googles mer än en månad gamla säkerhetsuppdatering. Huawei P9 har i alla fall den senaste versionen av Android, version 6.0.1.

Billiga telefoner har oftast ännu äldre mjukvara. Samsung Galaxy A3, en budgettelefon som lanserades under förra månaden, använder det ett år gamla operativsystemet Android 5.1.1. Telefonen är uppdaterad med en säkerhetsuppdatering från december 2015 men eftersom det lanseras en ny säkerhetsuppdatering varje månad har den, bara en månad efter sin lansering, redan en rad säkerhetsbrister.

Inte akut problem – ännu

I nuläget är inte bristen på säkerhetsuppdateringar ett stort problem för de flesta konsumenter. Antalet attacker mot konsumenter som utnyttjar gammal Android-mjukvara är fortfarande relativt lågt. IT-säkerhetens historia visar dock att det kan ta ett tag innan Internets onda makter får upp ögonen för nya plattformar och nya sätt att attackera. När de väl gör det attackeras dock nästan alltid de operativsystem som används av flest människor. Eftersom Android har en marknadsandel på drygt 80 procent av den globala smartphonemarknaden är Android det uppenbara valet för en ond makt som vill nå så många telefoner och människor som möjligt.

galaxy A5

Saknar motivation

Det är lätt att förstå hur smartphonetillverkare tänker kring mjukvaruppdateringar. Många Android-tillverkare uppdaterar sina dyra flaggskepp. Motivationen att uppdatera billigare modeller är dock nästintill obefintlig. Det kostar pengar att släppa nya uppdateringar och många tillverkare vill nog hellre att konsumenter köper nya telefoner istället för att fortsätta använda gamla telefoner med ny mjukvara.

Det är dags för Android-tillverkare att ta sig i kragen. Smartphones lagrar många användares mest intima konversationer, bilder och information. För att hålla konsumeters data, identitet och pengar säker måste alla telefoner uppdateras kontinuerligt – utan undantag.

Fyra enkla tips för en säkrare Android-telefon

  • Öppna inte epostmeddelanden eller SMS som du inte vet vem de kommer ifrån
  • Installera bara appar från Google Play och från pålitliga utvecklare
  • Besök bara pålitliga hemsidor
  • Undvik laddningsstationer på flygplatser och anda allmänna platser.
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 × 4 =