För en månad sedan lanserade Google en ny funktion i Google Maps som kallas Dela position. Funktionen har nu rullat ut till alla mobila plattformar. Det betyder att det är dags för oss att berätta hur den fungerar och hur du kan använda den i din vardag.

Tanken med Dela position är ganska enkel. Ta upp din mobil, öppna Google Maps och dela din nuvarande position med dina vänner. Funktionen kan vara praktisk för familjer och vänner som till exempel är ute och går på stan. Aktivera funktionen under ett par timmar för att få koll på vart kompanjonerna tar vägen. Det finns många bra tillfällen som Dela position kan vara användbar för. Funktionen är enkel att komma igång med.

Dela position med vem som helst

Dela position finns tillgänglig i Google Maps-appen för både iOS och Android. Klicka på de tre horisontella strecken längst upp till vänster, vi kallar den för hamburgerknappen. Här finns ett menyalternativ som heter Dela position. Klicka på det. Om det är första gången du använder funktionen kan appen nu visa lite information om funktionen. Därefter får du möjlighet att bestämma hur länge funktionen ska vara aktiverad. Du kan antingen välja ett visst antal timmar eller välja att låta funktionen vara aktiverad tills du stänger av den. Därefter väljer du mottagare. Klicka på Välj person och skriv in epostadressen för mottagaren. Om du anger en adress för ett Google-konto kan mottagaren se din position i sin Google Maps-app. Du kan också dela till andra epostadresser. Då skickas en länk till webbversionen av Google Maps där mottagaren kan se din position, trots att den inte har ett Google-konto.

När du delar din position kan du dela till flera personer samtidigt. Du kan också välja att dela till olika personer vid olika tillfällen. Du kan till exempel dela din position till en person i två timmar och till en annan person i en timma. Det gör du genom att först genomföra delningen till en person och sedan gå igenom processen för en till person.

Se dina vänner direkt i appen

Om någon har delat sin position med dig och du har ett Google Maps-konto kan du alltså se den personens position i Google Maps-appen. Du ser då personens bild på kartan. Du kan klicka på personen för att se adressen där personen befinner sig just nu och navigera till den platsen. Du kan också dela din position med personen genom att klicka på personens ikon och sedan på ”Dela din plats” som dyker upp i menyn längst ner på skärmen.

Kortare batteritid

Alla GPS-baserade appar kräver extra energi när de är aktiva. Det betyder att Dela position-funktionen gör att du får kortare batteritid. Funktionen kan användas kontinuerligt men är mest praktisk när den används under korta perioder, för särskilda situationer. Om du har en Android-telefon finns Google Maps-appen redan installerad på din telefon och om du har en iPhone kan du ladda ner Google Maps från App Store.

Länk: Google Maps (App Store)

Joel är chefredaktör på Surfa.se. Han är sajtens smartphoneexpert och har många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Du kan alltid nå Joel via epost: [email protected]

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here