iPhone är Sveriges överlägset mest populära smartphone men det finns också gott om Android-telefoner. Eftersom det är Google som står bakom Android kan sökjätten använda sin skara användare för att förbättra sina tjänster. En av många saker som Google använder sina Android-användares data till är för att ge dig en bild av hur många personer som är på besök i en butik, på ett bibliotek, i en simhall och mycket mer. Det hjälper dig att undvika långa köer med hjälp av Google Maps.

Med koll på besökarna

Långa köer och trånga butiker är sällan roliga att besöka. Med Google Maps kan du se hur många som är på en specifik plats just nu och hur många det troligen kommer vara där senare samma dag eller vecka. Gå till Google Maps och sök efter den plats du är intresserad av. I exemplet nedan söker vi efter en livsmedelsbutik. Vi klickar på platsen längst ner på skärmen och bläddrar sedan ner på sidan. Under informationen om platsen och dess öppettider finns en funktion kallad Populära tider. Här kan vi se en överblick över hur många som väntas besöka platsen under dagen. Vi ser att det inte är en så bra idé att gå dit mellan 17 och 19 men att det lugnar ner sig efter kl 20.

långa köer

Nya live-uppdateringar

Den röda stapeln i diagrammet är en ny funktion som lanserades under den senaste veckan. Den ger dig en uppfattning om ungefär hur många som är i butiken just nu. Funktionen kan ge dig en uppfattning om hur antalet personer på besök i dag skiljer sig från det normala. Värt att notera är givetvis att funktionen inte visar hur många som kommer vara i butiken när du ska besöka den om exempelvis en halvtimma. Diagrammet kan ändå ge dig en uppfattning om när det kan vara smartast att göra ett besök.

Om du vill planera ditt besök längre fram i veckan kan du svepa till vänster över diagrammet för att byta till en annan veckodag. Alla veckodagar ligger på samma skala så du kan enkelt se vilken veckodag som har flest besökare.

Googles Populära tider-funktion finns tillgänglig i både Google Maps för Android och iOS. Du hittar den även i Google Sök om du söker efter en plats och hittar platsens Google Maps-kort bland sökresultaten.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + ett =