Har du haft en smartphone i mer än några år har du säkert märkt att din batteritid blir sämre med tiden. Förklaringen är att batterier slits när du använder dem. Vanliga litiumbatterier klarar oftast runt 1 000 så kallade cykler. Efter det har de svårt att hålla lagrad energi på normala nivåer. Det finns dock ett flertal trick som du kan utnyttja för att se till att ditt batteri håller så länge som möjligt. Eftersom många moderna smartphones inte har utbytbara batterier kan dessa tips spara ganska stora reparationskostnader eller till och med rädda dig från ett dyrt nyköp.

Vägguttag, ja tack

Moderna litiumbatterier slits alltså och klarar bara ett visst antal laddningscykler. En cykel är en laddning från 100 procent till 0 procent, eller exempelvis två laddningar från 100 till 50 procent. Så länge batteriet inte används räknas inga cyklar påverkas och batteriets livslängd påverkas inte. Detta betyder att litiumbatterier som används kontinuerligt mår bra av att vara laddade och användas så lite som möjligt. I praktiken betyder det att det är bra att ha telefonen inkopplad i ett vägguttag så ofta som möjligt. Om telefonen inte ska användas under en längre period, exempelvis under natten, kan det därför vara bra att sätta telefonen på laddning, även om batteriet inte behöver laddas.

Om du behöver lägga undan din telefon under en längre period, kanske under flera veckor eller månaders tid, kan det vara bra att inte lämna den helt fulladdad. Batterier som inte används kontinuerligt mår inte bra av att vara helt fulladdade. Istället rekommenderas det att hålla batteriet laddat runt 50 procent, då mår batteriet mycket bättre under långa perioder. Detta är en av flera anledningar till att många nya smartphones kommer laddade till 50 procent när de köps.

Allt annat än noll

Det finns en sak som litiumbatterier verkar inte gillar: att laddas ner till noll. Att tömma litiumbatterier är en riktigt dålig idé då det skadar dem och minskar dess livslängd. Är du ute i vildmarken finns det kanske inte så mycket att göra åt en telefon med låg batterinivå men om du har möjlighet är det smart att sätta den på laddning så ofta som möjligt. Om du vill vara riktigt snäll mot ditt batteri kan du till och med stänga av din telefon innan den når ner till de lägsta nivåerna, om du vet att du inte kommer att hinna till ett eluttag innan energin tar slut.

Tre snabba tips:

  • Ladda din telefon så ofta och mycket som möjligt
  • Om du ska lägga undan din telefon under längre perioder, ladda den till 50 procent
  • Undvik att ladda ur ditt batteri helt
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here