Dålig batteritid har varit ett återkommande klagomål på smartphones i många år. Klagomålen börjar dock dala när smartphones batterier blir större och komponenter blir mer energieffektiva. Nu finns det många mobiler som erbjuder flera dagars batteritid. Det är ändå bra att ladda din telefon varje dag.

Samma rekommendation för en ny tid

I en av de första artiklarna som publicerades på Surfa skrev vi om hur batterier enklast kan hanteras för lång livstid. Rådet var ganska enkelt: ladda så ofta du kan. Rådet var baserat på vad vi visste om hur batterier påverkas av användning och på hur konsumenter vanligen använder sina smartphones. Sen dess har rådet inte förändrats men smartphones har förändrats mycket. Tidigare var en eller till och med flera laddning varje dag ett krav, nu kan det ibland kännas onödigt.

Med smartphones så som Huawei P30 Pro och Asus ZenFone 6 kan även ganska krävande användare klara sig med en laddning genom två hela dagar, utan att stöta på batteriproblem. Vid lättare användning är det inga som helst problem. Det gör det kanske lätt att hoppa över den dagliga laddningen, som tidigare var ett praktiskt krav. Många gamla myter om batterier lever dessutom kvar och det får vissa konsumenter att tro att batterier gillar att laddas ur och att de inte borde laddas för ofta. Så är det inte. Det finns komplexa instruktioner för hur moderna litium-batterier bör hanteras för att må som absolut bäst men för de allra flesta användare är rekommendationen enkel: ladda ofta och enligt rutin. Med moderna smartphones har den rekommendationen blivit enklare att följa tack vare bland annat ett bredare stöd för trådlös laddning.

Asus Zenfone 6 kan erbjuda upp till tre dagars batteritid för normala användare.

Gör det enkelt för bra battterihälsa

Teorin bakom rekommendationen om att ladda ofta är att batterier verkligen hatar en sak: att bli urladdade. Urladdade litium-batterier kan ta skada och, i extrema fall av urladdning under längre perioder, sluta fungera helt. De mår absolut bäst om de är laddade till minst 50 procent men inte över 80 procent. De ska dessutom gärna ligga i ett svalt lager med kontrollerad luftfuktighet och dessutom sällan användas. Det är givetvis svårt att lyckas med i en smartphone.

Batterier mår i alla fall som absolut bäst när varken är nära att vara urladdade eller fullt laddade. För den som vill går det givetvis att sköta ett smartphones batteri som om det vore ett annars hjälplöst spädbarn och alltid hålla det mellan 40 och 80 procent. Det är dock en usel rekommendation för en normal konsument. En enkel rekommendation är att helt enkelt ladda ofta och gärna på rutin. På det sättet hålls batteriet på en konstant hög och hälsosam nivå, utan stora krav på tankekraft av användaren.

Med dagens mer uthålliga mobiler blir det enklare att hålla en bra laddningsrutin. Om du slutar dagen med 40–50 batteriprocent finns det ingen större anledning att ladda under dagen. Ladda istället telefonen när du sover, även om batteriet skulle kunna hålla en dag till. På det sättet håller du ditt batteri i bra skick för en lång livstid och du kommer troligen aldrig behöva oroa dig för låg batterinivå igen.

Skippa snabbladdare under natten

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × 3 =