Asus ZenFone 6
6.1 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,4 tum
Bra att veta:Vi har testat 128 GB-versionen men rekommenderar också 64 GB-versionen.
Fördelar
+ Otrolig batteritid
+ MicroSD + dubbla SIM
+ Selfiekameran
+ Hörlursport
Nackdelar
- Bräcklig glasbaksida
- Låg maximal skärmljusstyrka
- Saknar vattentålighet
Kamera6.7
Skärm7.2
Batteri8.7
Kamera6.7
Skärm7.2
Batteri8.7
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Asus ZenFone 6 är en övre mellanklassmobil som inte riktigt lyckas konkurrera med de bästa i klassen. Det gör dock inte så mycket. ZenFone 6 vinner nämligen tack vare flera unika specialiteter. Med en otrolig batteritid på två till tre dagar, en hörlursport, stöd för dubbla SIM-kort och microSD-kort (samtidigt), en flerfärgad notislampa, en traditionell fingeravtrycksläsare, dubbla högtalare och marknadens just nu bästa selfiekamera, hittar ZenFone 6 flera sätt att sticka ut på. Det gör inte ZenFone 6 till den bästa mobilen i klassen men det gör den till en av de bästa för dig som prioriterar just batteritid, som vill ha en hörlursport, som vill ha plats för både dubbla SIM och microSD-kort och så vidare. ZenFone 6 är ett utmärkt exempel på hur det kan vara bra att inte följa de senaste trenderna för trendernas skull.

 

Hårdvarudesign

Test ZenFone 6

ZenFone 6 har en stadig och praktisk design med en hörlursport, tre kortplatser, en Google Assistent-knapp och en skärm utan hål eller flärpar. Den har också en lite experimentell design med en snurrande kamera som löser riktiga problem men som också gör oss lite nervösa.

Läs mer om hårdvaran

Längs sidorna finns metall och glas täcker både framsidan och baksidan. Det har blivit standard på marknaden och där passar ZenFone 6 in i mallen – en mall som Asus annars gärna håller sig utanför. På baksidan av vårt svarta exemplar finns en glasskiva med en mörkgrå bakgrund. Här finns inga komplicerade mönster eller annorlunda reflektioner. På mitten av glasbakstycket finns däremot Asus logga och en tillhörande text om att telefonen är designad av Asustek, Asus riktiga företagsnamn. Textens ljusblåa färg ger ZenFone 6 en intressant accent som räddar den från att vara en tråkig mörkgrå klump.

Äldre men bättre

På baksidan finns också en fingeravtrycksläsare. En helt vanlig fingeravtrycksläsare. Den är praktiskt placerad för att vara enkel att nå och använda. Den är dessutom snabb och pålitlig. Det gör den lustigt nog bättre än många moderna konkurrenter, som använder sig av optiska läsare som inbyggda i OLED-skärmar. ZenFone 6 har kort sagt en äldre och mindre tekniskt sofistikerad fingeravtrycksläsare som dock erbjuder en ofta bättre användarupplevelse än de moderna alternativen.

Test Asus ZenFone 6 baksida

På baksidan finns också en av ZenFone 6:s flaggskeppsfunktioner. Kamerasystemet består av två kameror och en LED-lampa. De sitter i en modul som sticker ut en knapp millimeter och omringas av en speciell typ av metall-legering som kallas Liquid Metal. Legeringen är gjord för att väga lite och ändå vara betydligt starkare än till exempel aluminium. Materialet är svårt att använda för större konstruktioner och används därför främst till små saker, så som SIM-kortsverktyg. Asus har ändå använt sig av materialet i detta fallet för att skydda kamerorna som sitter i en speciell roterande kameramodul.

Sårbart koncept?

Kameramodulen sitter fast i telefonen med gångjärn i toppen av mobilen. En motor kan rotera hela modulen så att den pekar framåt istället för bakåt. Det betyder att samma kameror också kan användas som selfiekameror. Mekanismen är relativt kraftfull men har flera funktioner för att skydda sig. Den kan till exempel stängas automatiskt om telefonen tappas och ska inte skadas, även om den forceras upp eller stängs utan motorns hjälp. Telefonens mjukvara är visserligen tydlig med att varna användare vid tillfällen då kameran inte stängs korrekt. Asus är dock skrytsamma om kameramodulens stryktålighet. Det är lovande eftersom modulens tålighet över tid är ett av de största frågetecknen för ZenFone 6. Vi kan inte göra mer än konstatera att rörliga delar alltid riskerar att slitas och gå sönder över tid. Hur länge ZenFone 6 kan klara sig kan bara utvisas av tid.

Recension Asus ZenFone 6 roterande kamera

När kameramodulen snurrar låter den en hel del. Det gör det svårt att ta en selfie i ett tyst rum utan att bli påkommen. Vi har också noterat att åtminstone vårt testexemplar har en tendens att tappa greppet om modulen över tid om selfiekameran inte används på flera timmar. Det kan göra att kameramodulen glappar lite på baksidan. Problemet löses så fort kameran vänds igen men den glappande modulen får ZenFone 6 att kännas lite billig. Glappande komponenter är nämligen sällan ett tecken på kvalitet. I detta fallet handlar det inte om en undermålig konstruktion utan om en motor som inte riktigt kan hålla kameramodulen på rätt plats. Det påverkar ändå kvalitetsintrycket.

Raka vägen till Assistent

Längs sidorna av ZenFone 6 sitter ett metallband med slipade kanter. På höger sida finns en på/av-knapp med den återkommande blå accent-färgen och en placering som gör den enkel att nå. På/av-knappen erbjuder bra fysisk återkoppling, lite bättre än de lite svampiga volymknapparna. Ovanför dem finns en extraknapp som leder raka vägen till Google Assistent som standard. Knappen sitter ganska långt upp och är inte helt enkel att nå. Det gillar vi dock. Den är svår att trycka in av misstag men är inte för svår att nå för att vara opraktisk att använda.

Test Asus ZenFone 6 höger

På ovansidan finns en sekundär mikrofon och på vänster sida finns en kortläsare med plats för dubbla nanoSIM-kort och ett microSD-kort. Med plats för tre kort, samtidigt, är Asus ZenFone 6 helt unik i den övre mellanklassen. Ingen konkurrent i klassen erbjuder så mycket expanderbarhet. Längs undersidan finns slutligen en högtalare, mikrofon, USB Typ C-port och en hörlursport. ZenFone 6 är alltså också en av få modeller i klassen som har valt att behålla en hörlursport. Det ger den ännu en nisch på marknaden.

Utan kompromisser

Framsidan av ZenFone 6 täcks av en 6,4 tum skärm med tunna skärmkanter. Eftersom framsidan saknar en selfiekamera är skärmen helt ostörd och fri från flärpar eller hål. Xiaomi Mi 9 har en gnutta mindre skärmramar, särskilt under skärmen. Utan en flärp har dock Asus ZenFone 6 en av klassens mest heltäckande skärm, med undantag för Xiaomi Mi Mix 3 som har en komplicerad och tung slider-konstruktion istället.

ZenFone 6 skärm

En flerfärgad notislampa som sitter strax ovanför skärmen är ännu en klass-unik funktion i ZenFone 6. Lampan gör det lätt att se vilka notiser som väntar eller hur långt telefonen har kommit i en laddnings-session. Det låter kanske som en ganska trivial sak men faktum är att många konkurrenter i klassen helt saknar notislampa och att till exempel Xiaomi Mi 9 bara har en notislampa som kan visa en färg.

ZenFone 6 saknar trådlös laddning och den komplicerade designen med den snurrande kameran har gjort det svårt för Asus att vattentäta den. Det är några av de mest uppenbara avsaknade funktionerna i designen. Annars är ZenFone 6 en av de mest funktionella och praktiskt designade mobilerna på marknaden just nu. Främst tack vare en hörlursport, bra fingeravtrycksläsare, bra fysiska knappar och gott utrymme för expandering med kort.

Stäng

 

Skärm

Recension Asus ZenFone 6 skärm

Asus Zenfone har en 6,4 tum LCD-skärm med en upplösning på 2 340 x 1 080. Det ger den detaljrikedom i klass med marknadens bästa. Skärmen presterar också i den översta klassen tack vare imponerande färgexakthet, även i den breda DCI P3-färgrymden. Med en maximal ljusstyrka på strax över 500 nits är den dock inte särskilt ljusstark i jämförelse med marknadens bästa. LCD-skärmen har också en ganska medioker svärta, även jämförd med andra LCD-skärmar i klassen. Med bra prestanda vid höga betraktningsvinklar och imponerande färgprestanda har ZenFone 6 ändå en riktigt bra skärm, även om det finns utrymme för förbättring.

 

Batteri

Test Asus ZenFone 6 batteri

Med ett batteri som mäter 5 000 mAh hade vi väntat oss mycket från ZenFone 6. Vi hade dock inte kunnat föreställa oss riktigt hur bra batteritid ZenFone 6 verkligen skulle kunna erbjuda. Normala användare kan nämligen vänta sig nära tre dagars användning medan även krävande användare kan klara sig genom två dagar utan större problem. Det betyder att ZenFone 6 kan klara även de mest extrema användningsområdena, så som Internet-delning under en hel dag. Det gör ZenFone 6 till den mest uthålliga mobilen i sin klass just nu. Bristen på trådlös laddning och lite sämre snabbladdning än vissa konkurrenter gör inte så mycket när Asus lyckas leverera en så otrolig batteritid som man gör med ZenFone 6.

 

Högtalare

Test ZenFone 6 högtalare

Bra ljud är ännu en nisch för ZenFone 6. Det har den främst dubbla högtalare att tacka för. De två högtalarna lyckas leverera hög ljudvolym och helt okej ljudkvalitet. Hörluren hjälper till med bra täckning i mellanregistret medan huvudhögtalaren täcker ett bredare spektrum med helt okej täckning bland lägre frekvenser. Samsung Galaxy S10 erbjuder fortfarande betydligt klarare ljud men för klassen imponerar ZenFone 6 där till exempel Xiaomi Mi 9 vacklar.

 

Kamera

Test Asus ZenFone 6 kamera

ZenFone 6 har ett av marknadens mest unika kamerasystem. Det beror inte på kamerasensorerna eller på objektiven utan på den snurrande kameramodulen som gör ZenFone 6 till marknadens bästa selfiemobil. Som en normal huvudkamera presterar den bra men ser sig slagen av bland andra Xiaomi Mi 9.

Läs mer om kameran

ZenFone 6 har samma 48 megapixelsensor som Xiaomi Mi 9. De två telefonerna är dessutom direkta konkurrenter när det gäller pris. Trots det finns det substantiella skillnader mellan hur de beter sig. I ljusa miljöer tar de olika beslut som ibland skapar helt olika resultat. ZenFone 6 prioriterar ofta ett brett dynamiskt omfång som ser till att inte tappa detaljer i mörka eller ljusa delar av bilder. Det får dock många bilder att se lite platta ut. I ljusa miljöer ligger Asus bildbehandling efter, vilket ger lägre detaljrikedom i jämförelse med konkurrenterna. Det är synd eftersom ZenFone 6 förlitar sig på digital zoom för att komma närmare motiv. Med det sagt pratar vi om små detaljer här. Huvudkameran presterar ofta bra och erbjuder bra färgåtergivning, om än med en tendens mot det kallblåa hållet.

När ljuset tryter

I mörka miljöer lider Asus av faktumet att den saknar optisk bildstabilisering. Huawei P20 Pro ligger i en helt annan klass. Samtidigt har Mi 9 liknande problem som gör det svårt att få en användbar exponering i mycket mörka miljöer. I mörka miljöer ser vi också att kameran har ett betydligt mer begränsat dynamiskt omfång. Här ligger P20 Pro också steget före.

Det låter kanske som att vi är kritiska till ZenFone 6. Även om den ligger ett steg bakom konkurrenterna är det också sant att årets konkurrenter är särskilt tuffa. P20 Pro är förra årets bästa smartphonekamera och Mi 9 överraskade med sin imponerande prestanda för bara någon månad sen. ZenFone 6:s huvudkamera ligger inte riktigt på samma nivå men för sin klass är den riktigt bra.

Bra och vid vinkel

ZenFone 6 har också en sekundär kamera som erbjuder ett intressant vidvinkelperspektiv. Den är lustigt nog också en av de bättre vidvinkelkamerorna vi testat. Det säger tyvärr väldigt lite. Många vidvinkelkameror är dåliga. ZenFone 6 lyckas i alla fall erbjuda högre detaljrikedom och bättre skärpa än Mi 9. Den har tydliga problem med kromatiska aberrationer och är fortfarande dålig i jämförelse med huvudkameran. Den är ändå bättre än konkurrenterna och är ett rimligt alternativ även för vidvinkliga selfies.

Med stöd för 4K-inspelning i 60 bilder per sekund kan ZenFone 6 fånga riktigt bra video. Det är särskilt intressant eftersom det gör ZenFone 6 till den bästa mobilen för selfievideos. Bristen på optisk bildstabilisering är definitivt märkbar men Asus elektroniska stabilisering är bra.

Slutligen ska vi igen påpeka faktumet att ZenFone 6 använder samma kameror för både framsidan och baksidan. Huvudsensorn har visserligen förbättringspunkter men den slår alla dedikerade selfiekameror på fingrarna. Det ger ZenFone 6 ännu en intressant nisch.

Stäng

 

Mjukvara

Asus nya mjukvara är mer lik Android än tidigare och bör därför vara enklare att använda för många. Det gillar vi men vi hade hoppats att Asus hade tagit ytterligare ett steg i den riktningen. Nu finns det kvar flera värdefulla extrafunktioner men också en förvirrande blandning av gamla och nya designspråk.

Läs mer om mjukvaran

Asus har uppdaterat sin mjukvara inför lanseringen av ZenFone 6. ZenUI 6 lägger fokus på att göra Asus egen mjukvara mer lik vanliga Android. Det omfattar allt från hemskärmen och appskärmen till snabbgenvägar och navigering. Nu går det till exempel att använda Android 9:s moderna gestbaserade navigeringssystem som gör det möjligt att komma åt appskärmen från alla delar av operativsystemet.

Lite blandat

Även Inställningar har förändrats för att ligga mer i linje med Android. Här syns dock också de största resterna av Asus tidigare gränssnitt. Det gör tyvärr att mjukvaran delvis ser lite halvfärdig ut. Om vi till exempel går in i Android 9:s nya Digitalt välmående-funktion, från Inställningar, får vi tillgång till en skärm med en design som är identisk med den vi är vana vid från Android One. Asus har valt en annan accentfärg men annars är allt från teckensnitt till bakgrund och sektionsdelare identiska. Om vi istället klickar på Nätverk och internet kommer vi till en sparsam skärm med ett helt annat designspråk, underliga marginaler och en total avsaknad av grafik. De flesta inställningar är logiskt placerade och enkla att förstå men gränssnittet ser väldigt utilitaristiskt tråkigt ut och passar helt enkelt inte med resten av operativsystemets estetik.

Det är synd att Asus inte har lyckats ta hela steget till en renare och enklare mjukvara. Som den är nu kan nämligen ZenUI 6 uppfattas som lite osofistikerat. Den uppfattningen kommer nästan helt från brister i design. Mjukvaran sätter nämligen inga hinder för prestanda och är för det mesta enkel att använda. Vi gillar dessutom de små tillägg som Asus har lagt till. En knapp under varje app gör det till exempel möjligt att öppna en delad multitasking vy med ett klick, istället för två, från Senaste appar-vyn. I den vyn är det samtidigt lite synd att Asus uppmuntrar folk att stänga alla öppna appar med en ”Rensa alla”-knapp, när vi vet att sådana knappar rensar telefonens RAM-minne i onödan och förlänger många appstarter

Garanterade uppdateringar

Uppdateringar har varit ett återkommande problem för Asus smartphones. Företaget har blivit betydligt bättre och med enklare och renare mjukvara finns det hopp om att uppdateringar kan komma oftare och snabbare till ZenFone 6. För att möta den kritiken har Asus också garanterat uppdateringar av ZenFone 6 till både Android Q och Android R. Det är givetvis tacksamt men det garanterar i praktiken inte mycket mer än 1,5 års stöd. Vi förväntar oss mer än 1,5 års stöd från Asus men utan att vara inkluderad i till exempel Android Enterprise Recommended-programmet finns det inga tydliga löften om till exempel säkerhetsuppdateringar. Det är visserligen inte ett problem som är unikt för ZenFone 6 men med OnePlus, som har en utmärkt historia av långtgående mjukvarustöd, är det definitivt värt att notera.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Test Asus ZenFone 6

Asus ZenFone 6 levererar bra flaggskeppsprestanda tack vare ett Qualcomm Snapdragon 855-chipset och 6 GB RAM. För ett flaggskepp är prestandan bra men inget märkvärdigt. För prisklassen som ZenFone 6 ligger i är det verkligen imponerande. Det blir särskilt imponerande när det kombineras med telefonens stora batteri och microSD-kortplats som expanderar lagring utan att dela plats med en nanoSIM-kortplats. Det gör 64 GB-modellen betydligt rimligare än den motsvarande konfigurationen av Mi 9, som saknar microSD-kortläsare. Med upp till 128 GB lagring kan det lagras mycket data i ZenFone 6.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,4 tum LCD
Skärmupplösning 1 080 x 2 340
Storlek 159,1 × 75,4 × 9,2 mm
Vikt 190 gram
Kamera 48 MP, 13 MP
Främre kamera 48 MP, 13 MP
Videoinspelning 2 160 60p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 855, 2,8 GHz
Lagring 64/128 GB
RAM 6 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 5 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × tre =