För drygt ett år sen publicerade vi en artikel på Surfa med titeln ”Ta tillbaka de utbytbara batterierna!”. I ett stycke påpekade vi att det i princip bara fanns två smartphonetillverkare som fortfarande erbjöd telefoner med utbytbara batterier: Microsoft och LG. Nu, ett år senare, är det svårare än någonsin att hitta en bra mobil med utbytbart batteri.

Microsoft har lagt ner – LG har gett upp

Förra året sålde Microsoft flera Windows Phone-baserade smartphones som hade utbytbara batterier. Den tråkiga sanningen, för både Microsoft och för konsumenter, är att den amerikanska mjukvarujätten i princip har lämnat smartphonemarknaden sedan dess.

För ett år sen var LG den enda tillverkaren som sålde Android-mobiler i marknadens högre segment som hade utbytbara batterier. Så sent som på IFA-mässan i september förra året presenterades LG V20 som hade ett utbytbart batteri. V20 kom dock aldrig till Sverige och på MWC-mässan i Barcelona förra veckan fick vi reda på att företagets nya flaggskepp, LG G6, inte har något utbytbart batteri alls. LG verkar inte heller ha några planer på att lansera en smartphone med ett utbytbart batteri inom någon snar framtid.

LG V20 är en av de senaste flaggskeppen med utbytbart batteri.

Ett fåtal budgetmobiler kvar

Det finns alltså inte en enda etablerad smartphonetillverkare som säljer flaggskeppstelefoner med utbytbara batterier i dag. Det finns ett fåtal undantag i de lägre prisklasserna men inte ett enda bra alternativ i de högre. Budgettelefonerna Lenovo Moto G4 Play och Lenovo C2 Power är några av marknadens enda kvarvarande alternativen. Lenovo planerar visserligen också att lansera Moto G5 med ett utbytbart batteri men även den kostar under 2 000 kronor. Även om Moto G5 kanske är en bra smartphone kan den troligen inte erbjuda den prestanda som dyrare telefoner kan.

Lenovo Moto G5 Plus
Budgettelefonen Lenovo Moto G5 har ett utbytbart batteri.

Batterier – en förbrukningsvara

Batterier är de enda delarna av moderna smartphones som slits ut. Moderna batterier klarar i genomsnitt cirka 1 000 laddningscykler. Därefter degraderas batteriets prestanda och till slut slutar de fungera. Om batteriet då inte går att byta ut på ett relativt enkelt sätt är det sannolikt att många telefoner slängs istället för att återanvändas med ett nytt batteri under huven.

För dig som vill gå till en butik och köpa en telefon med ett utbytbart batteri, finns det fortfarande ett ytterst litet urval av modeller att välja mellan. Smartphones med utbytbara batterier har dock aldrig varit så svåra att få tag på och urvalet har aldrig varit så dåligt som det är i dag.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

3 KOMMENTARER

  1. Hej! Jag letade verkligen jättelänge innan jag hittade en telefon som klarade av vatten, spel och hade ett utbytbart batteri. Den enda jag hittade var Samsung X-cover och jag gillar den även om den bara har 16 GB (8 GB försvinner väldigt fort), inte laddar hemsidorna direkt och zoomar lite konstigt ibland. Kraftig lampa (som jag tycket är ovanligt nu för tiden också) och tål att tappas i marken. Hoppas verkligen att det kommer fler mobiltelefoner med utbytbart batteri i framtiden och att inbyggda fasas ut!

  2. Hej, har fått av min bror en Sony xperia android där batteriet är slut. vid laddning till 100% så laddar den ur under natten. Finns det utbytbara batterier till den?

    • Det beror på modell men den är sannolikt inte användarutbytbar. Du kan dock kontakta en reparatör som kan göra det åt dig.
      /Joel

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

10 + sexton =