Vi har tidigare skrivit en artikel om varför det är bra idé att ladda telefoner så mycket och så ofta som möjligt. Nu går vi in lite djupare i ämnet om hur batterier fungerar och hur de bör hanteras. Denna gången handlar det om att hålla din telefons batteri vid rätt temperatur och om snabbladdare.

Värme kan skada

I vår förra artikel berättade vi att litiumbatterier verkligen inte gillar att bli helt urladdade. En annan sak som litiumbatterier verkligen inte gillar är att bli varma. Det betyder att du borde göra allt du kan för att undvika att din telefons batteri blir för varmt.

snabbladdare

Nästan alla nya dyra, men även vissa billiga, smartphones säljs med så kallade snabbladdare. De speciella typerna av laddare arbetar tillsammans med telefonens batteri för att snabbare ladda upp det så att du kan få flera timmars användning från bara ett fåtal minuters laddning. För många användare kan snabbladdningsfunktionen i moderna smartphones vara användbara när tiden är knapp men det finns en nackdel med dem. Många batterier kan bli varma när de laddas med en snabbladdare. Det kan skada batterier lite och minska dess livslängd.

Snabbladdare under kudden

Även om snabbladdare i sig kan vara skadliga kan en kombination av snabbladdare och en telefons position vara värre. Vissa konsumenter vill ha sin smartphone nära eller i sängen och vissa sover med telefonen under kudden. Om en telefon snabbladdas och samtidigt ligger på ett ställe den har svårt att göra sig av med sin värme kan det påverka batteriet ytterligare.

laddare 2ampere

Läs på laddaren

Det finns en ganska enkel lösning på problemet. Om du har en USB-laddare som du använder för att ladda din telefon över natten kan du välja en laddare som bara kan ladda batterier långsamt. Det är ganska enkelt att se om en laddare är en snabbladdare eller inte. På alla mobilladdare står det hur många ampere den specifika laddaren kan skicka till din telefon. Kolla på din laddare. På baksidan står det troligen 5V någonstans. Kolla bredvid den siffran, vad står det för amperetal (representerat av ett A eller mA)? På snabbladdare är amperetalet betydligt högre än på vanliga laddare, oftast mellan 1-3 ampere. På traditionella laddare står det oftast 0,5A eller 500 mA, där 0,5A och 500mA är samma sak.

Om du ska använda en laddare för att ladda din mobil över natten finns det ingen anledning att använda en snabbladdare. Då kan du lika gärna använda en långsam laddare som är snällare mot ditt batteri men som ändå laddar färdigt din mobil långt innan du vaknar.

Okej att snabbladda

Som en avslutning vill vi påpeka att snabbladdare i sig inte skadar telefoners batterier på ett betydande sätt. Det är främst värmen som kan uppstå som kan vara skadlig. I vardagen är det helt okej att använda snabbladdare för att få in lite mer energi i din smartphone innan du far iväg till nästa möte eller buss. Om du inte har några behov av en snabbladdare kan du dock med fördel ladda lugnt och långsamt.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 × 1 =