Vi har skrivit mycket om faktumet att svenskars surfande ökar explosionsartat. För ett drygt år sen publicerade Post- och telestyrelsen ny data som visade en ökning på 65 procent under 2016. Nu publicerar Telenor en ny rapport som visar att tillväxten fortsätter i ännu högre takt, särskilt för vissa typer av användare.

Äldre ökade mest

Telenors data kommer från en miljon mobilanvändare i Sverige och visar data för perioden januari till april 2018, i jämförelse med samma period förra året. Statistiken är tydlig. För teleoperatörens abonnenter ökade användandet med 96 procent. Det är alltså nästan en dubblering av surfandet på ett år.

Ökning av mobilsurf

Över 70 år – 117%
61-70 år – 105%
51-60 år – 96%
41-50 år – 93%
31-40 år – 95%
18-30 år – 63%

Till skillnad från Post- och telestyrelsens liknande trafikrapporter har Teleonor också undersökt användandet i olika åldersgrupper. Statistiken visar att det nu är äldre åldersgrupper som ökar sitt användande mest. Konsumenter över 70 år ökade sitt använde i genomsnitt med 117 procent medan den yngsta gruppen, 18-30, bara ökade med 63 procent under perioden. En rimlig förklaring kan givetvis vara att äldre åldersgrupper tidigare surfat mindre och att de inte behöver surfa lika mycket för att utöka sitt surfande, procentuellt, lika mycket som yngre grupper. Det visar ändå att smartphones nu används flitigt av alla åldersgrupper.

Svenskars surfande ökar snabbt

Småstäder dominerar

Även om det var äldre som ökade sin dataförbrukning mest mellan de två perioderna, är det fortfarande gruppen 18-30 som surfar mest. Telenors statistik visar också att ökningen i användande skiljer sig mycket mellan kommuner och län. Kommuner så som Grums, Nora och Hultsfred såg störst ökningar på 200 procent eller mer medan Gotland var det län som såg störst procentuell ökning, på 152 procent.

Kommuner som surfar mest

Filipstad (Värmland)
Arvika (Värmland)
Grästorp (Västra Götaland)
Nora (Örebro)
Säffle (Värmland)

Även om Grums, i Värmland, var den kommun som såg störst tillväxt i dataanvändning var den inte Sveriges flitigaste surf-kommun. Den platsen tar Filipstad, också i Värmland, som hade högst dataanvändning per abonnent under perioden.

Telenors data visar inte användningen för alla operatörer och konsumenter i Sverige. Den visar ändå att användningen av smartphones och mobilt internet fortsätter att öka i snabb takt, snart elva år efter lanseringen av Apple iPhone.

Källa: Telenor

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

tre × fyra =