Fairphone vill vara ett alternativ till de stora smartphonetillverkarna genom att erbjuda en produkt som är tillverkad för att respektera miljö och mänskliga rättigheter. Företagets telefoner är också skapta för att vara enkla att reparera så att de kan användas under längre perioder. Nu avslutar ändå företaget sin försäljning av reservdelare för Fairphone 1. För vissa kunder räckte stödet i bara drygt två år.

Mjukvara från 2013 uppdateras inte

Fairphone grundades i Nederländerna år 2013. Företagets första produkt var en Android-mobil som finansierades av förbeställningar från konsumenter. Produktionen av telefonerna började under 2013 och fortsatte under 2014. Den ersattes av Fairphone 2 först under slutet av 2015. Fairphone 1 var byggd för att hålla länge och till skillnad från andra tillverkare sålde Fairphone komponenter till konsumenter för reparation. Tanken var att konsumenter enkelt skulle kunna reparera sin smartphone och använda den längre än andra telefoner. Nu avslutar alltså Fairphone ändå sitt stöd för modellen. Företaget har bekräftat att telefonen inte kommer få någon mer mjukvaruuppdatering och att försäljningen av komponenter kommer att upphöra.

Fairfone baseras på Android 4.2.2, som lanserades under början av 2013. Fairphone har tidigare sagt att telefonen ska uppdateras till Android 4.4 men ingen sådan uppdatering har lanserats. Det betyder att användare får nöja sig med det mer än fyra år gamla operativsystemet. Fairphone har inte berättat varför de inte har kunnat uppdatera telefonen men de har en förklaring till sitt bristande stöd för reservdelar.

Fairphone 1
På det utbytbara batteriet i Fairphone 1 skriver tillverkaren: ”in case it ever does run out of energy, you can always replace it”.

Slut på officiella reservdelar

Trots löften om en lång produkt-livstid slutar Fairphone alltså sälja reservdelarför Fairphone 1. Förklaringen sägs vara att smartphonetillverkarens leverantörer inte längre producerar delarna. Fairphones begränsade ekonomi och små ordrar gjorde att ingen leverantör längre fanns tillgänglig, trots flera försök, berättar företagets VD på Fairphones officiella blogg.

I en intervju med TechCrunch berättade Fairphones VD tidigare i år att företagets förhoppning är att Fairphone 2 ska ha officiellt stöd i fem år. För de absolut tidigaste Fairphone 1-ägarna gav Fairphone bara officiellt stöd för den första mobilen i tre och ett halvt år och för sena Fairphone-anhängare räckte inte stödet i mycket mer än två år. Företaget måste med andra ord hitta bättre sätt att skaffa komponenter och erbjuda stöd till sin nuvarande telefon för att leva upp till målet om fem års stöd.

Fairphone 2 har enkla och modulära komponenter samt ett fåtal stjärnskruvar.

För konsumenter finns det dock inget bra alternativ till Fairphone. Vissa telefoner är enklare och billigare att reparera än andra. Ingen annan telefon har dock en så enkel modulär design som Fairphone 2. Mer etablerade tillverkare kan å andra sidan erbjuda betydligt bättre mjukvarustöd. Viktiga säkerhetsuppdateringar och funktionsuppdateringar kan göra deras telefoner säkrare och mer funktionella under längre tid.

Källor: Fairphone, TechCrunch

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 × tre =