Fairphone 4 debuterar i dag som företagets senaste försök att göra en hållbar smartphone. Denna gången bjuds på en betydligt mer tekniskt kompetent modell som kanske har chans att imponera på fler. Fairphone 4 har till exempel ett större batteri, en betydligt större skärm och en ny processor.

Hållbar telefon blir modern

Fairphones fokus är miljö, hållbarhet och rättvisa men Fairphone 4 är faktiskt även intressant på tekniska grunder. Tidigare Fairphone-modeller har nämligen varit relativt enkla tekniskt tillbakadragna. Fairphone 4 förändrar det radikalt. Det märks att företaget börjar mogna och gör sig redo att konkurrera bättre. Fairphone 4 har en ny design som knappast kan beskrivas som hyper-modern men som ser betydligt bättre ut än tidigare. Den har en flärp för selfiekameran och smalare ramar runt skärmen. Skärmen mäter nu 6,3 tum, upp från föregångarens 5,65 tum. Skärmen är en Full HD-upplöst LCD-skärm och skyddas av Corning Gorilla Glass 5.

På baksidan finns två nya kameror som har 48 MP-sensorer för normal och vidvinkelfotografering. Huvudsensorn är en IMX582 från Sony. För första gången introduceras optisk bildstabilisering för huvudkameran, vilket faktiskt inte är självklart i den prisklass som telefonen lägger sig. Vidvinkelkameran har autofokus och fungerar även som makrokamera.

Plastmobil blir stadig

Utsidan är en av de största nyheterna med Fairphone 4. Telefonens chassi är nu gjort av metall, medan tidigare varit helt av plast. Bakstycket är fortfarande gjort av plast med en gummiliknande finish men ramen är gjord av metall. Det ger en stadig känsla av kvalitet i handen. Bakstycket har en öppning längs ena sidan där vi kan stoppa in en nagel för att bända upp hela telefonen.

På insidan möts vi av ett nytt utbytbart batteri. Det mäter 3 905 mAh, upp från 3 040 i Fairphone 3+. Batteriet kan bytas ut helt utan verktyg vilket gör det möjligt att snabbt byta ut ett slitet batteri eller byta batteriet om det skulle laddas ur på resan. På insidan finns också markeringar för andra modulära komponenter. Med en enkel Philips-skruvmejsel kan vi snabbt komma åt kameran, selfiekameran, hörluren, högtalaren, USB C-porten och skärmen. För att byta ut skärmen finns totalt åtta skruvar. Vi har testat att skruva av och på skärmen, vilket gick att enkelt göra på mindre än fem minuter.

Nytt hjärta

Under det lilla hjärtat sitter moderkortet, modemet, processorn och flera andra komponenter som inte är utbytbara. Systemprocessorn sitter ett Qualcomm Snapdragon 750G-chipset, som är en ordentlig uppgradering från Snapdragon 632. Den ger stöd för 5G, bättre bildhantering och funktioner såsom eSIM och snabbladdning.

Fairphone 4 är tänkt att användas länge. Det är en av motivationerna till de utbytbara komponenterna. De dyraste delarna är kamerorna och skärmen som kostar 80 Euro medan till exempel USB C-porten och hörluren kostar 15 Euro. De ska säljas av Fairphone i minst fem år framöver, meddelar företaget. Telefonen skeppas för övrigt inte med en laddare. Den kan användas med en laddare som användaren redan har. Annars kan en laddare med dubbla uttag köpas för 25 Euro och en sladd med tvinnad nylon köpas för 20 Euro.

Upp till sex år av uppdateringar

Ett liknande löfte ger företaget till kunder för hela hårdvaran. Fairphone blir nämligen först med en garanti som sträcker sig i fem år, upp från många tillverkares ett eller två år. I den garantin inkluderas stöd för mjukvara. Fairphone säger att de planerar att ge fyra års stöd av mjukvara för telefonen men att de siktar på att erbjuda sex års garanti, vilket skulle inkludera uppdateringar till och med förmodade Android 14 och 15. Företagets reservation på fyra år är förståelig då inget annat företag erbjuder mer än fyra år stöd och Fairphone bland annat är delvis beroende av Qualcomm för stöd. Fairphone har dock visat tidigare att de kan uppdatera sina telefoner i större utsträckning än någon annan.

Fairtrade och återvinning

Fairphone 4 fortsätter att tillverkas med miljö och rättvisa som viktiga prioriteringar. Viktiga grundämnen som används i telefonen, såsom guld, är Fairtrade-märkta. Fairphone säger dessutom att fabriksanställda som monterar telefonen har garanterat bra arbetsförhållanden och får en så kallad levnadslön, som ska vara betydligt högre än genomsnittet.

På tal om miljö menar Fairphone att den nya modellen är den första telefonen med ”neutrala e-utsläpp” eftersom företaget förbinder sig att återvinna lika många telefoner som de säljer.

Fairphone 4 lanseras i två konfigurationer med 6 GB RAM och 128 GB lagring eller 8 GB RAM och 256 GB lagring. Föregångaren hade 4 GB RAM och 64 GB lagring och såldes bara i en konfiguration. Lagringen för Fairphone 4 kan expanderas med microSD-kort men kostar annars 700 kronor extra, där basmodellen säljs för 6 300 kronor och den dyrare alltså kostar 7 000 kronor. Lanseringen är tänkt till slutet av oktober. Telefonen saknar hörlursport men lanseras tillsammans med helt trådlösa True Wireless Earbuds, som ska vara reparerbara hörlurar som säljas för 100 Euro.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × två =