Det senaste året har vi sett ett flertal svenska teleoperatörer erbjuda fri surf för vissa typer av surfdata i mobilen. Teleoperatören Tre (3) erbjuder gratis musikstreaming över och Telia erbjuder gratis användning av sociala medier. De båda företagen har valt ut ett fåtal leverantörer vars tjänster inte räknas mot användares surfpott. Det betyder att flitiga användare i teorin kan spara pengar på data som inte förbrukar. Så är det dock inte nödvändigtvis i praktiken.

Hur vi jämförde

Vi har jämfört abonnemang med fri surf från Telia och Tre med liknande abonnemang från Tele2 samt abonnemang från två budgetoperatörer som använder samma nät som Telia och Tre, Fello respektive Hallon. Vi har utgått från prissättningen för Telia och Tre:s abonnemang och har sedan letat efter abonnemang med liknande villkor och priser hos konkurrenterna. I vissa fall har vi även lagt till extra data på de billigare alternativen för att kostnaderna ska bli jämförbara.

Fri surf

Musikstreaming med Tre – 10 timmar om dagen

Tre erbjuder ett typ av abonnemang som, utöver surfdata, inkluderar SMS och samtal. Det kallas 3Total. I det abonnemanget får användare välja mellan fem olika nivåer av surf. Tre rekommenderar 6 GB-alternativet och kallar det ”Bäst för dig!”. Vi valde därför att jämföra det abonnemanget och det lite billigare 2 GB-abonnemanget med konkurrenterna.

3Total 6 GB kostar 449 kronor i månaden och Tele2 Fastpris 50 GB kostar 398 kronor. Tele2:s abonnemang är alltså runt 50 kronor billigare per månad men det skiljer ändå 44 GB i datamängd mellan abonnemangen. Det betyder att du behöver streama musik från Spotify i ”Extrem kvalitet” över telenätet i mer än 10 timmar per dag, alla dagar i månaden, innan du når upp till Tele2:s surfpott och kan börja spara pengar på ditt musiklyssnande.

3Total

Om vi väljer 3Total 2 GB kostar det 349 kronor per månad. För den summan kan vi välja Tele2 Fastpris 20 GB som kostar 298 kronor. Här är inte skillnaden lika stor men du behöver ändå lyssna på musik i minst fyra timmar om dagen för att spara pengar på Tre:s erbjudande.

Telia och sociala medier – 4 timmar om dagen

Det är lite svårare att mäta exakt hur mycket data sociala medier kräver men ett av de sociala medier som Telia räknar bort från sina surfpottar är Facebook. Vi genomförde ett flertal tester för att räkna ut ungefär hur mycket data Facebook kräver vid aktiv användning. Våra tester visar att användare som tittar på många bilder och videos i ”HD”-upplösning kan vänta sig en snittförbrukning på runt 300 MB per timme.

Telia Mobil Komplett

Om vi jämför Telia Mobil Komplett 4 GB med Tele2 Fastpris 20 GB måste du använda Facebook i knappt två timmar per dag för att spara pengar. Väljer du istället Telia Mobil Komplett 12 GB – det abonnemang som Telia beskriver som sitt mest populära – konkurrerar det med Tele2 Fastpris 50 GB och du behöver använda Facebook aktivt minst fyra timmar om dagen, alla dagar i månaden.

Med samma telenät

Vi har hittills gjort fri surf-jämförelser med Tele2:s abonnemang. Om du dock vill använda samma nät som Tre eller Telia, kan du istället använda ett av de mindre företagen som utnyttjar de större bolagens nät. Med Tre:s budgetoperatör Hallon kan du göra en ännu bättre deal än med Tele2. 3Total 2GB kostar lika mycket som Hallon Stor 22 GB plus 1 GB extra data. Det betyder att du behöver streama musik minst fem timmar om dagen. Hos Telia kan du inte göra en riktigt lika bra deal. Med teleoperatören Fello och deras 15 GB-abonnemang behöver du ändå använda Facebook i 1 timma 15 minuter om dagen för att det ska vara värt Telias erbjudande.

Surfa Skarmbild 2016-08-01 kl. 16.26.30

Onödigt dyrt för vissa

Sammanfattningsvis kan vi säga att det finns användare som kan dra nytta av Telia och Tre:s fri surf-erbjudanden. I många fall krävs dock extremt hög användning för att kunna motivera det relativt höga pris som teleoperatörerna har på sina abonnemang. För de flesta konsumenter är det troligt att både Tre och Telia:s erbjudanden gör deras räkning dyrare än hos konkurrenterna.

Det ska noteras att beräkningarna i denna artikeln inte inkluderar aspekter så som support. Även om vissa teleoperatörer inte kan konkurrera med pris, kan det finnas andra aspekter som kan få dem att vara mer värdefulla för dig som konsument.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

2 KOMMENTARER

  1. Riktigt intressant data! Har själv varit sugen på både Tre och Telias erbjudande då jag kör mycket spotify och sociala medier.
    Men med tanke på att jag aldrig streamar Spotify i extrem kvalité och kör offlinelistor känns Tres abonnemang rent ut sagt kass.

    Telia för sociala nätverk lär man inte heller nyttja fullt ut och det hade varit väldigt intressant att se företagens vinstmarginaler på de respektive abonnemangen. Marknadsföringen för ”fri data” är ju svårslagen så de har nog gått riktigt bra.
    Denna artikel ska delas! 🙂

  2. Bra artikel och mkt läsvärd. Men måste ändå säga, jag fick min telefon på 3. jag har fått extra surf 27gb. på luren i abb 399:-
    vi har även 4g modem hemma där vi har 300gb för 349kr/månad och allt går att dela ut på våra telefoner om surfen tar slut.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

11 − sju =