Xiaomi Mi 10 Ultra är den kinesiska tillverkarens verkliga flaggskepp för 2020. Det har inte kommit till Sverige och kommer aldrig heller göra det. Vi har ändå fått möjlighet att testa mobilen som närmast kan beskrivas som en koncept-mobil och den är, om inget annat, unik.

En unik design

Den mest uppenbart unika aspekten av Mi 10 Ultra är designen. Baksidan har en delvis transparent design som ger oss en bild av de interna komponenterna. Kretsarna för NFC och trådlös laddning är väl synliga på baksidan av mobilen och är förstärkta med vit färg och text på glaset. Ovanpå kretsarna sitter en tunn svart bakgrund men vi kan klart och tydligt se komponenterna under bakgrunden. Det ger oss en ovanlig insyn i hur telefonen fungerar. För att förstärka denna känsla har Xiaomi tryckt illustrationer av andra komponenter, såsom periskopkameran. Andra illustrationer är helt meningslösa och är referenser till mjukvara. Designidén är visserligen inte helt unik för Mi 10 Ultra. Xiaomi har haft liknande koncept i tidigare modeller. Häftig är den i alla fall och vi kan hålla tummarna på att den kommer till svenska butiker vid något tillfälle.

Periskopkamera

Kameran på baksidan är en hårdvarufunktion som är unik för Mi 10 Ultra i Xiaomis produktserier. Periskopkameran erbjuder fem gånger optisk zoom i relation till huvudkameran och marknadsförs med 120 gånger zoom totalt. Det är en siffra som i praktiken är påhittad och som verkar vara gjord för att passa skärmens 120 Hz uppdateringsfrekvens och den inkluderade 120 watts-laddaren. Kameran är ändå bra och ger gott om detaljer, i klass med Galaxy S20 Ultra. Med det sagt ligger Huawei P40 Pro+ fortfarande steget före med sin 10x telefotokamera.

120 watt?!

Laddaren är en kanske oväntat unik funktion för en smartphone. Mi 10 Ultra har en 120 watts-laddare som kommer i lådan tillsammans med en grov USB-A till USB-C-kabel. Laddaren överstiger allt vi har testat med marginal. Huawei Mate 40 Pro har stöd för 66 watt medan OnePlus 8T har 65 watt. I praktiken är det dock en skillnad som främst ligger i teorin i nuläget. OnePlus 8T presterar nämligen lite bättre genom att nå 40 procent på drygt 10 minuter, vilket tar nästan 15 minuter för Mi 10 Ultra att nå. Vi imponeras alltså av den förhållandevis kompakta 120 watt-laddaren men tillsammans med telefonen hade resultatet kunnat vara bättre.

Först med grafen-batteri

På tal om laddaren så gömmer sig ny teknik i batteriet. Xiaomi säger att batteriet är tillverkat med grafen. Det ska främst ge det längre hållbarhet än traditionella batterier. Xiaomi utlovar till exempel 90 procent kapacitet efter 800 laddningscykler, vilket sannerligen låter imponerande. Det är teknik som vi gärna ser i konceptmobiler som denna och som vi förhoppningsvis kan se i allmänt tillgängliga modeller snart.

Xiaomi Mi 10 Ultra kommer aldrig att lanseras i Sverige. Modellen som vi har klämt på är en kinesisk modell som vi har fått låna från Xiaomi. Den har alltså ingen västerländsk mjukvara. Det har ändå varit roligt att testa en lite speciell modell som kanske kan säga något om modellerna från företaget under 2021.

Mi 10 Ultra påminner en hel del om Huawei P40 Pro+, när det gäller funktionalitet. Varken Mi 10 Ultra eller P40 Pro+ är dock praktiska för den svenska marknaden. Xiaomi har åtminstone en ärlig chans att lyckas med en Ultra-mobil i Sverige, eftersom företaget inte påverkas av USAs aktiva handelsembargo mot Huawei. Nu håller vi tummarna på att Mi 11 Ultra, om det finns någon sådan modell, kan komma till Sverige under 2021.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

två × 4 =