Hasselblad släpper zoomkamera till supertunna Moto Z

0

Hur ofta nyper du din smartphoneskärm för att zooma in med din kameran på något intressant i fjärran? Om svaret är ”ofta” vet du säkert att kvaliteten sjunker ganska drastiskt när du börjar zooma. En lösning på problemet är att bygga in en optisk zoom i mobilen – något som Samsung redan gjort med telefoner så som Galaxy K Zoom. Nu kommer dock en annan typ av lösning på problemet från svenska Hasselblad.

10 gånger zoom

Lenovo Moto Z är en ny telefon som lanseras i Sverige i mitten av september och som har en sak gemensamt. Telefonen har en intressant egenskap. Den har kontakter på sin baksida som gör det möjligt att koppla fast speciella tillbehör så som projektorer, högtalare, batterier och skal. Under IFA 2016 presenterade företaget ett samarbete med svenska Hasselblad för att utveckla en kamera till Moto Z. Kameran tar bilder med en 1/2,3 tum sensor som fångar bilder i 12 megapixel. Objektivets lägsta bländarvärde är f/3,5 och kan zooma upp till 10 gånger. Det betyder att du som ser något intressant i horisonten kan komma betydligt närmare än dina vänner.

hasselblad 2

Högt pris

Hasselblads tillbehör kallas True Zoom och erbjuder inte bara ett zoomobjektiv och en egen sensor. Tillbehöret erbjuder också ett ordentligt grepp, en slutare med autofokusläge och fysiska kontroller för zoom. Hasselblads tillbehör gör därför Moto Z till en typ av kompaktkamera. För det får dock konsumenter betala en saftig summa. Utöver kostnaden för telefonen kostar tillbehöret runt 3 000 kronor. True Zoom ger också lite extra tjocklek till telefonen men eftersom Moto Z redan är en av de tunnaste telefonerna i världen är inte det riktigt ett så stort problem som man kan tro.

I nuläget ser det tyvärr ut som att Lenovo bara kommer att lansera den dyrare varianten av sin telefon, Moto Z, i Sverige. Den billigare modellen, Moto Z Play, kommer troligen aldrig nå svenska gränser som det ser ut just nu. Moto Z kommer dock säljas för 6 500 kronor när den lanseras om runt två veckor.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

12 − 2 =