Vi kramar HTC U11 – förhandstitt på tryckkänsliga flaggskeppet

0

I dag presenteras HTC U11, det senaste flaggskeppet från HTC. Vi på Surfa har redan fått ta en förhandstitt på modellen som kan beskrivas som en uppföljare till förra årets HTC 10 – en ordentlig uppföljare. HTC U11 kan till och med beskrivas som en av de största uppgraderingarna som HTC gjort av sin officiella flaggskeppsserie. Den nya modellen har ny design, större skärm, ny processor, ny kamera och ett helt nytt sätt att interagera.

EdgeSqueeze – navigera med en kram

HTC U11 har en ny typ av sensor som låter användare öppna kameran och starta Google Assistant bara genom att klämma runt telefonen. Ultraljudsbaserade sensorer kan känna av en hand som klämmer runt ett område på ungefär fem centimeter på både höger och vänster sida. Sensorerna kan känna av när hand håller runt telefonen och hur hårt den klämmer. Den lyckas med detta utan att använda någon synlig knapp och utan att telefonens sidor går att trycka in på något sätt. Sidorna är helt fasta eftersom de är gjorda av aluminium. Trycksensorerna fungerar bra och pålitligt och fungerar till och med när telefonen används med handskar.

I HTC:s mjukvara kan användare bestämma hur hårt telefonen måste klämmas för att sensorerna ska ge utslag. Användare kan också specificera två händelser för ett kort och ett långt tryck. Som standard öppnas alltså kameraappen vid ett kort tryck och Google Assistant när den kläms lite längre. Om användare skulle råka trycka till telefonen av misstag kan aktiviteten avbrytas genom att trycket behålls i mer än tre sekunder.

I juli säger HTC att de kommer att släppa en ny funktion för tekniken som de kallar EdgeSqueeze. Den nya funktionen gör det möjligt att koppla trycksensorerna runt telefonens sidor, till knappar i tredjepartsappar. På det sättet kan sensorerna till exempel användas för att ta en bild i Snapchat-appen.

När vi testade EdgeSqueeze märkte vi att funktionen är enkel och intuitiv att använda. Faktumet att användare kan bestämma hur hårt telefonen måste klämmas för att aktiveras, gör det enkelt att anpassa användarupplevelsen. Den mest praktiska användningen av trycksensorerna är för att ta selfies. När kameran är startad räcker det att klämma telefonen för att ta en bild. Användare behöver alltså inte trycka på någon knapp på skärmen.

Stor men klassisk skärm

På framsidan av HTC U11 sitter en 5,5 tum QHD-upplöst skärm. Skärmen har inte lika tunna skärmramar som Samsung Galaxy S8 och LG G6. HTC U11 nöjer sig också med det klassiska 16:9-formatet, istället för de nya konkurrenternas avlånga format.

Utöver det bjuder HTC U11 en Qualcomm Snapdragon 835-processor, 4 GB RAM och 64 GB lagringsutrymme. Den har också dubbla högtalare som sägs erbjuda en ordentlig uppgradering i jämförelse med HTC 10, tack vare större resonanslådor som är inbyggda i telefonen. När vi testade HTC U11 var vi tyvärr inte i en miljö där vi hade möjlighet att testa högtalarna på ett bra sätt. Vi får helt enkelt återkomma till hur bra högtalarna är när vi har gjort vårt riktiga test.

Förbättrad kamera

HTC U11 har också en ny kamera. Den fångar bilder i 12 megapixel-upplösning med ett bländarvärde på f/1,7. Den har med andra ord samma specifikationer som kameran i HTC 10. Trots det sägs företaget ha lyckats förbättra kamerans prestanda. HTC utlovar världens bästa smartphonekamera. Det låter lovande med tanke på hur bra kamera HTC 10 kunde erbjuda. Även när det gäller kameran får vi dock återkomma till hur bra den verkligen är, när vi har haft möjlighet att testa den.

HTC U11

Vattentätning och glas

När det gäller design har HTC nu lämnat aluminium för baksidan sitt flaggskepp och istället satsat på glas. HTC har samtidigt certifierat telefonen för vattentätning enligt IP67-klassificeringen. Det innebär att den ska kunna sänkas ner i en meter djupt vatten i 30 minuter utan att ta skada.

HTC U11 har mycket att erbjuda och kommer därför inte vara billig. I jämförelse med konkurrenter så som Samsung Galaxy S8 ligger HTC ändå på ett lägre pris, 7 500 kronor. Det kommer att säljas en svart och en silverfärgad variant i Sverige till en början. Lanseringen i Sverige kommer att ske 1 juni. Surfas test kommer att publiceras i samband med lanseringen.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 − ett =