I dag presenterar HTC två nya smartphones kallade HTC U Ultra och U Play. De två nya modellerna markerar början på en ny era för HTC med ett nytt fokus och en ny design. Vi har redan tagit en titt på de två telefonerna som kan komma att bli några av tillverkarens viktigaste modeller på länge.

Med glas i fokus

HTC visade upp de två nya modellerna på ett möte på CES-mässan i Las Vegas men det är först nu detaljerna publiceras. Vi på Surfa var med på mötet och fick ta en tidig titt. Det första vi märkte när vi såg enheterna var den uppenbart nya design som HTC har skapat. Företaget har lämnat aluminium bakom sig och satsat stort på glas. Nu täcks både framsida och baksida av rundat glas. Det ger de nya modellerna en helt ny design och markerar början på vad vi kan hoppas kan bli början på något bra för HTC. Med tanke på företagets tråkiga försäljningssiffror är HTC nämligen i stort behov av en ny plan.

HTC U Play är den mindre och billigare modellen av de två. Den har en 5,2 tum LCD-skärm med en upplösning på 1 920 x 1 080. Innanför skalet finns en MediaTek Helio P10-processor, 4 GB RAM-minne, 64 GB lagringsutrymme och ett batteri på 2 500 mAh. På baksidan sitter en 16 megapixelkamera med ett bländarvärde på f/2,0 och på framsidan sitter en kamera med samma specifikationer. Den erbjuder imponerande byggkvalitet och är vår designmässiga favorit av de två modellerna tack vare sin kompakta design. För telefonens design och mellanklass-specifikationer får konsumenter betala 4 900 kronor.

Bjässe med safirglas

HTC U Ultra är HTC:s nya flaggskepp. Telefonen har betydligt mer imponerande specifikationer än sitt mindre syskon. Den har en 5,7 tum LCD-skärm med en upplösning på 2 560 x 1 440. Innanför skalet finns en Qualcomm Snapdragon 821-processor med 4 GB RAM-minne, 64 GB eller 128 GB lagringsutrymme och ett batteri på 3 000 mAh. På baksidan finns en 12 megapixelkamera med ett bländarvärde på f/1,8. Kameran sägs vara identisk med kameran som HTC använt i sitt senaste flaggskepp, vilken är en världsledande kamera. HTC U Play har dessutom en sekundär två tum skärm som sitter ovanför huvudskärmen. Likt skärmen på LG V10 kan den lilla extraskärmen visa notiser utanför telefonens huvudskärm.

HTC U Ultra har alltså en starkare processor, större batteri och mer högupplöst skärm än U Play. HTC U Ultra kommer också bli en av världens första smartphone som kan köpas med ett safirglas som täcker telefonens framsida. Safir är ett av världens mest reptåliga material, som vanligen används på lyxklockor för att skydda klockors glas under årtionden av användning. Det kan fortfarande spricka men är oerhört svårt, om inte smått omöjligt, att repa. HTC kommer att sälja glaset som ett alternativ för HTC U Ultra, för runt 1 200 kronor extra. Med tanke på att HTC U Ultra redan kommer att kosta 7 900 kronor, kommer safirglas-versionen alltså inte vara särskilt billig.

Vi har som sagt tagit en nära titt på HTCs nya modeller. Vi har dock inte hunnit testa dem. Våra officiella tester släpps i samband med telefonernas lansering som sker någon gång under årets första kvartal. I svenska butiker kommer de två modellerna endast säljas i färgen svart men de andra färgerna vit, rosa och blå samt andra alternativ kommer att finnas tillgängliga i HTCs onlinebutik.

Videos från HTC:

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

3 KOMMENTARER

  1. Tråkigt att de mindre lurarna alltid får sämre specs. Skulle gärna ha iphone 5s/se storlek på en Androidlur, med riktigt bra kamera, ram/rom och en rejäl processor i så den håller måttet i flera år framåt. Men det förblir nog en dröm. 🙂

    • Ja, det är verkligen synd. Vi har ju två utmärkelser för små telefoner i Svenska Smartphoneguiden. Den ena går till iPhone SE och den andra, som är ett budgetalternativ, går till Galaxy A3 som inte har en enda ordentlig konkurrent.

    • Nu kommer ju Nokia med Android börjar säljas i Kina först.Där får du ju bästa kameran som vanligt.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

fyra × 2 =