I Sverige slog Huawei främst igenom vid introduktionen av Honor 8. Sedan dess har företagets ställning i Sverige både gått upp och ner. Runt om i världen går det dock bättre än aldrig förr. Nu siktar företaget på att bli störst i världen redan under slutet av nästa år.

Näst störst efter P20-lansering

1. Samsung: 71,5

2. Huawei 54,2

3. Apple 41,3

4. Xiaomi 31,9

5. Oppo 29,4

Antal miljoner skeppade smartphones under Q2 2018, källa IDC.

Under förra veckan bekräftade analysföretaget IDC att Huawei har passerat Apple som världens näst största smatphonetillverkare efter Samsung. Även om det kan tyckas vara en imponerande milstolpe är det värt att notera att det skedde under ett kvartal som var mer än ett halvår efter Apples senaste lansering och att Huawei hade sin egen lansering med P20 och P20 Pro under samma kvartal. Statistiken gäller dessutom bara för antal sålda mobiler, inte för intäkter eller vinster. Trots det visar IDCs siffror att Huawei har vuxit till att bli en av världens absolut största smartphonetillverkare.

Huaweis framgångar beror troligen på ett stort antal faktorer. En bidragande faktor kan givetvis vara företagets produkter. Huawei P20 Pro har fortfarande det högsta betyget och den finaste utmärkelsen i Svenska Smartphoneguiden här på Surfa, Bäst i test. Företagets breda marknadsföring är troligen en annan del till framgångarna – framgångar som verkligen är betydande. Huaweis konsumentdivision såg intäkter öka med 73 procent i Europa under första halvan av 2018.

Vill klå Samsung

Huawei verkar ha stora förväntningar på sin egen framtid. Företagets konsument-vd, Richard Tu, sa i en intervju med Reuters att han ser det som en möjlighet att växa till att bli världens största smartphonetillverkare under nästa års sista kvartal. För att lyckas med det skulle Huawei behöva ta sig förbi Samsung, som nu är den klara ledaren.

Huawei har fortfarande flera utmaningar kvar för att uppnå sina mål. Företaget är så gott som bannlyst i USA efter att både flera teleoperatörer och återförsäljare vägrat sälja företagets mobiler på grund av oro kring företagets kopplingar till sitt hemlandet Kina. Även i Sverige utmanas Huawei men här är den största utmaningen kanske främst landets ovanligt höga andel iPhone-användare.

Vilket företaget som är störst, näst störst eller tredje störst har oftast ingen större betydelse för dig som konsumenter. Efter att ha tagit sig in i Sverige på riktigt med Honor 8 för bara två år sedan är det ändå intressant att se att Huaweis framgångar fortsätter. Våra tester här på Surfa visar klart och tydligt att inte alla Huawei-mobiler är bra men oberoende på det och oberoende på Huaweis marknadsandelar är P20 Pro fortfarande vinnaren i Svenska Smartphoneguiden just nu. Om Huawei ska ha en chans att bli störst i världen kan vi nog också förvänta oss många fler imponerande mobiler från företaget och en stark konkurrens om konsumenternas plånbok de kommande åren.

Källor: Reuters, IDC

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × 3 =