I går var vi på plats i London när Huawei presenterade sitt nya flaggskepp, Huawei Mate 20 Pro. Den nya mobilen kommer till Sverige i november och kommer då bli Huaweis senaste flaggskepp. I andra delar av världen kommer dock flera andra nya modeller att nå butiker. Mate 20 X är en gigantisk version av Mate 20 Pro och Mate 20 RS är en extra dyr Porsche-version.

Mate 20 Pro, med läder

När Huawei P20 Pro lanserades tidigare i år passade Huawei på att lansera en Porsche-modell kallad Mate RS, marknadsförd som en Porsche-mobil. Den blev Huaweis första mobil med en fingeravtrycksläsare inbyggd i skärmen och en 1 440p-upplöst OLED-skärm. Under gårdagens presentation presenterades alltså uppföljaren till Mate RS. Mate 20 RS har nästan exakt samma specifikationer och funktioner som Mate 20 Pro men med ett fåtal undantag.

Det mest uppenbara undantaget är designen. På baksidan finns en Porsche Design-logga och läder. Lädret gör att kameran inte sticker ut på samma sätt som den gör på Mate 20 Pro. På insidan av Mate 20 RS finns också 8 GB RAM och 256 eller 512 GB lagringsutrymme. Det kan jämföras med Mate 20 Pro som har 6 GB RAM och 128 GB lagring. Medan Mate RS hade flera unika funktioner finns det dock alltså inte så mycket annat som skiljer Mate 20 RS från Mate 20 Pro. Med undantag för priset då. Mate 20 RS kommer att säljas för 1 700 till 2 100 Euro. Det kan jämföras med Mate 20 Pro som kostar 10 000 kronor och Apple iPhone XS Max som kostar 18 400 kronor med 512 GB lagring.

Får P20 Pro att se liten ut

Ännu en nyhet, som inte kommer till Sverige, är Mate 20X. Det är en telefon som blir en av branschens största, tack vare en 7,2 tum skärm. Skärmen har en upplösning på 1 080 x 2 244, vilket är relativt lite med tanke på skärmens otroliga storlek. Den bör i alla fall ha en bra batteritid tack vare en batterikapacitet på 5 000 mAh.

Huawei Mate 20 X bredvid Huawei P20 Pro.

Även om Mate 20 X aldrig kommer att lanseras i Sverige i någon officiell kapacitet är den ändå en intressant produkt som fortsätter att sträcka på vad som kan kallas en smartphone och på hur stora de kan vara. Svenska konsumenter får nöja sig med Mate 20 Pro som vi kommer att testa i samband med lanseringen den 5 november. Med det sagt är det roligt att se Huawei experimentera med lite mer ovanliga typer av mobiler.

Huawei Mate 20 X bredvid Huawei P20 Pro.
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

2 KOMMENTARER

  1. Tror du ändå att mate 20 x kan nå någon nätbutik i Sverige även fast den inte kommer lanseras i Sverige, och hur ser det ut för mate 20, kommer den till Sverige?

    • Hej Joel!
      I nuläget är det bara Mate 20 Lite och Mate 20 Pro som kommer att komma till Sverige. Det är möjligt att Mate 20 och Mate 20 X kommer till Sverige genom gråimport.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

20 + åtta =