I en artikel från iFixit har reparationsföretaget rett ut hur komponenter i nya iPhone SE kan repareras med komponenter från iPhone 8. Artikeln visar att iPhone SE kan bli billigare att reparera än många tidigare iPhones, eftersom flera komponenter är kompatibla mellan modellerna.

Billigare reparationer för iPhone SE

Nya iPhone SE är väldigt lik iPhone 8. Inte bara på utsidan. Även insidan bjuder på flera gemensamma funktioner och komponenter. Enligt iFixit betyder det till exempel att iPhone SE och iPhone 8 har utbytbara kameror, SIM-kortshållare, Taptic Engine (vibrator) och bildskärm, vilket inkluderar mikrofon och avståndssensor. Faktumet att bildskärmen är utbytbar med iPhone 8:s bildskärm är en särskilt positiv nyhet. Det kan sannolikt göra reparationer av iPhone SE-skärmar betydligt billigare från tredje part. Utan rätt verktyg är det visserligen möjligt att ett byte kan inaktivera iPhone SEs True Tone-funktion, som anpassar skärmens vitbalans. Då kan vi i alla fall trösta oss med att Apple har sänkt sitt pris för reparationer av skärmen från 1 963 kronor till 1 713 kronor för iPhone 8 respektive iPhone SE.

iPhone SE och iPhone 8 bredvid varandra.

Ny anslutning för batteri

En komponent som dessvärre inte är utbytbar är batteriet. Battericellerna verkar visserligen vara identiska. Anslutningen mellan batteriet och moderkortet har dock förändrats. iPhone SE har samma anslutning som iPhone 11. Det betyder alltså att reparatörer behöver ta in nya batterier för iPhone SE och att det riskerar att öka priset. Apples senaste batterier har dessutom spärrar i sig som gör att användare varnas efter att batteriet byts ut, även om det nya batteriet också kommer från en iPhone SE.

Även om det är synd att batteriet från iPhone 8 inte är kompatibelt med iPhone SE, så är iFixit positivt överraskade efter sin analys. De påpekar att de flesta iPhones saknar någon som helst bakåtkompatibilitet.

Källa: iFixit

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here