Detta är en krönika. Här presenterar krönikören sina personliga åsikter.

I går var den stora mjukvarudagen för världens största börsnoterade företag. WWDC, World Wide Developer Conference, drog igång i San Fransisco med fokus på mjukvara för iPhone, iPad, Apple TV och Apple Watch. Bland de stora nyheterna var nya iOS 12 som utökar Apples försprång framför Android till en pinsam nivå.

Ett öppet mål

Apple har en tradition av att göra narr av sina konkurrenter. Genom åren har kängorna flugit i alla riktningar. I år var det främst Facebook och Google som fick ta emot ett par smällar. Facebook retades bland annat med nya funktioner i Safari som är tänkta att stoppa Facebooks tracking med gilla-knappar och kommentarsfält på tredjeparts-sidor. Google fick ta emot Apples vanliga gamla känga märkt ”Android-fragmentering”.

Andelen användare med den senaste versionen av operativsystemet i respektive ekosystem. Källa: Apple

Apples jämförelse mellan Android och iOS när det gäller uppdateringar är inte riktigt rättvis. Google har skapat ett ekosystem som har många fördelar som iOS saknar. Den enorma diversifiering som Android kan erbjuda när det gäller till exempel hårdvara har Apple ingen som helst möjlighet att konkurrera med. Trots det börjar Apples dominans över Android bli pinsamt stor när det gäller mjukvarusupport.

Nyheter för gamla mobiler

iOS 12 innehåller nämligen flera egenskaper som Android aldrig har och troligen aldrig kommer kunna erbjuda. Den första är ett nytt operativsystem som är utvecklat för att förbättra användarupplevelsen för äldre användare. Apple började introduktionen av operativsystemet med att påpeka att iOS 12 är gjort för att göra gamla telefoner betydligt snabbare. En telefon så som den snart fyra år gamla iPhone 6 Plus ska till exempel kunna starta kameran upp till 70 procent snabbare än med iOS 11.4.

iOS 12

Google kommer inte i närheten

Googles bästa garanti är bra men inte alls så bra som Apples.

I kontrast till Apples fokus på nya och gamla mobiler lägger Google visserligen ofta fokus på prestanda och optimeringar men aldrig på fyra år gamla mobiler. Faktum är att Googles mest generösa program för att garantera mjukvaru-uppdateringar bara garanterar en uppgradering till en ny version av Android. Efter det garanteras säkerhetsuppdateringar i bara tre år. Detta är alltså regler som gäller för några av Googles mest krävande program så som Android Enterprise Recommended och Android One. Många tillverkare, så som Samsung och OnePlus, deltar inte ens i dessa program och har inga tydlig löften om framtida uppdateringar.

Apple använde en iPhone 6 Plus i sitt exempel på förbättrad prestanda i iOS 12. Den är dock inte ens den äldsta produkten som får stöd av förbättringarna i operativsystemet. Likt iOS 11 går uppdateringen ut till alla iPhones som är minst lika nya som iPhone 5S. Det betyder att iOS 12 kommer att gå ut till en telefon som är fem år gammal och som kommer att närma sig sex år under slutet av iOS 12:s livscykel. Detta stöd till gamla produkter är helt främmande i Googles ekosystem. I bästa fall uppdateras vissa Android-mobiler hälften så länge som iPhone 5S nu kan komma att få support.

Motiverat andrahandsvärde

Apple har fått rättvis kritik för sitt motstånd mot konsumenters rätt att reparera sina egna produkter. Företagets senaste iPhones har dessutom en glasdesign som gör dem sköra och betydligt dyrare att reparera än tidigare. Samtidigt erbjuder Apple branschens absolut billigaste batteribyten. Med iOS kan de också erbjuda ett långsiktigt värde som Android-tillverkare inte kommer i närheten av. iPhones har alltid haft ett starkt andrahandsvärde, troligen till stor del tack vare varumärket. Nu börjar det dock bli svårt att argumentera mot faktumet att iPhones är gjorda för att vara säkra och förbättras betydligt längre än någon annan mobil på marknaden.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

6 KOMMENTARER

  1. Kan absolut hålla med om säkerhetsuppdateringar.

    Men å andra sidan så behöver inte OS uppdateras på Android för att tex uppdatera meddelandeappen, där imessage, mig veterligen, måste uppdateras med en OS-uppdatering.
    Är ju liknande med tangentbordsappen, osv.

    Men jag håller helt med dig Joel att Android ligger ljusår efter ios i uppdateringar för gammal hårdvara. 🙂

  2. Anledningen till deras låga batteripris är förstås för att de skammade sina användare och just i år som kompensation halverat priset. Snart är de överlägset dyrast som vanlig igen. Och att de skulle göra en telefon där man kan byta batteri själv är bara en utopi.

    • Du har helt rätt i att tanken på att konsumenter själva ska kunna byta sina mobilers batterier är en utopi. Det är synd. Ingen tillverkare säljer nya mobiler med utbytbara mobiler, med undantag för Fairphone. Det är verkligen synd. Du har också rätt i att Apple är billigare i år på grund av en kontrovers kring deras batterier. Det förändrar dock inte faktumet att de är billiga, trots att alla mobiltillverkares batterier försämras med tiden.

      Att säga att Apple är överlägset dyrast i vanliga fall håller jag dock inte med om. De flesta tillverkare tar ut minst en knapp tusenlapp för batteribyten genom sina officiella kanaler, precis som Apple.

      /Joel

      • Min sambo bytte batteri på sin iPhone 6 förra veckan: 299kr på Applestore Väla, Helsingborg.

  3. Kan säga att det inte stämmer helt. Vist alla vågar/kan inte köra custom.

    Men android har google förbättrat enormt för att just kunna köra på klenare mobilier.

    Jag hade inte haft kvar min Samsung s3 om det inte vore för custom rom. Nyare versioner har bara blivit bättre, snabbare och stabilare (som har en del med custom rom makarna).

    Med project treble, har saker ändrats rejält. Nu kan man seriöst, satsa på support länge (tyvärr är flesta tillverkarna mer intresserad att man köper ny mobil än hålla mobilen uppdaterad mer än 2år).

    Men är ett steg i rätt riktigning, har en mobil med 8.0 och den får varje månad säkerhetsuppdateringar från tillverkaren (får se hur länge det håller).

    Ska nu vara enklare att lägga in custom rom utan sabba drivers, har inte hört så mycket om det. Ska bli intressant och se hur det fungerar.

    Sen verkar redaktören, vara mer Apple vinklad (troligen kört iphone i flera år). Du kan inte köra annan webbläsare t.ex (alla webbläsare måste köra safari motorn, vad jag fått reda på). Du kan inte enkelt lägga in och ta bort bilder direkt från mobilen (vet flera som har flera dubbett album i mobilen). Inga egna ringsignaler (utan du behöver betala för det), vissa kör ju original i ipone för det ska höras vilken mobil denne kör med (väldigt smart om alla gör det, då vet man inte om det är sim egen som ringer eller någon annas).

    • Tack för din input! Du har flera bra poänger. I slutänden är det som du säger. Vanliga konsumenter vill eller kan inte installera egna operativsystem. Det är upp till tillverkarna att tillhandahålla uppdateringar och det är omöjligt att säga annat än att Apple är överlägsna på just den punkten.

      Som en kommentar från ”redaktören” så testade jag 48 mobiler under 2017, varav 45 var Android-telefoner. Ta gärna en titt i Svenska Smartphoneguiden. https://surfa.se/svenska-smartphoneguiden/

      Tro det eller ej men jag kan presentera en åsikt utan att vara vinklad eller bara ha använt iPhones i flera år. 🙂 Bara för att jag tycker att Apple är duktiga på att skicka ut uppdateringar tycker jag inte nödvändigtvis inte att de är bäst på allt. Allt är inte svart och vitt.

      /Joel

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

fyra × 1 =