Apple och Samsung. I Sverige är det två smartphoneföretag som dominerar på marknaden. Enligt vissa mätningar äger Apple cirka 60 procent av den svenska smartphonemarknaden och Samsung står för en stor andel av den resterande delen. Det finns ändå gott om konkurrens. Huawei är ett kinesiskt företag som vuxit sig särskilt starkt i Sverige den senaste tiden. Utöver dem finns bland andra Sony, LG och HTC kvar i Sverige. Nu tar sig ännu en riktigt stor spelare in på riktigt och konkurrensen kan bli ännu tuffare.

Inte bara Moto

Lenovo är mest kända för sina datorer. Företaget har varit världens största i datorbranschen sedan 2013. Lenovo köpte ett företag som vi tidigare kallade Motorola för runt ett år sen och under denna sommaren har vi långsamt sett Motorola förvandlas till ”Lenovo Moto”. Som ett exempel på omvandlingen publicerade vi vår recension av Lenovos senaste flaggskepp, Lenovo Moto Z, i går. ”Moto” är dock inte de enda telefonerna som Lenovo satsar på i Sverige. Nu slår jätten på sin stora trumma och lanserar en lång rad nya produkter i Sverige. Denna gången är det produkter som inte har något med ”Moto” att göra.

Lenovo Moto Z
Lenovo Moto Z är företagets senaste flaggskepp.

Många budgetmobiler

Under oktober månad har Lenovo pumpat ut modeller på den svenska marknaden. Utöver Lenovo Moto Z har telefoner så som Moto Z Play, Moto G4 Play, Lenovo B, Lenovo C2 och Lenovo C2 Power nått ut till svenska butiker. I november kommer ännu fler modeller göra svensk debut. Då är det dags för Lenovo K6, Lenovo K6 Note och Lenovo P2. Lenovo har med andra ord en gigantisk alfabetsoppa att bjuda på. Totalt har, och ska, företaget lansera 11 modeller under sommaren och hösten. 8 av de 11 nya modellerna kommer att kosta mindre än 3 000 kronor, så det är uppenbart att det är budgetmarknaden som Lenovo är ute efter.

Det går inte säga annat än att Lenovo trampar in i Sverige med ett stort utbud på kort tid och att vi troligen kommer se mycket mer av Lenovo i fortsättningen. Vi på Surfa ska göra vårt bästa för att testa så många av Lenovos telefoner som möjligt så att du kan få reda på om de är bra eller dåliga. Vårt test av Lenovo Moto Z Play släpps bland annat nästa vecka. Så håll utkik efter det

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

nitton − åtta =