Lenovo Moto Z
4.4 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,5 tum
Bra att veta:Det finns modulära tillbehör till Moto Z. Skal, batterier, extrakameror och en projektor.
Fördelar
+ Bra mjukvara
+ Dubbla SIM-stöd
+ Bra 4K UHD-inspelning
+ Kraftfull processor
Nackdelar
- Kort batteritid
- Saknar hörlursport
- Oergonomisk design
- Breda skärmramar
Kamera5.8
Skärm6.5
Batteri4.6
Kamera5.8
Skärm6.5
Batteri4.6
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Lenovo Moto Z är en imponerande smartphone tack vare sin annorlunda och tunna design. Dess tunna design tvingar dock ett flertal tråkiga kompromisser. Moto Z saknar hörlursport och dess batteritid är kort. Lenovo erbjuder visserligen hög prestanda och riktigt bra mjukvara i sitt senaste flaggskepp men för många är nog telefonens kompromisser för stora för många att vara acceptabla. Skulle du klara dig bra med Moto Z:s kompromisser får du i alla fall en bra telefon som skapar intresse.

 

Hårdvarudesign

lenovo-moto-z-recension-forsta

Lenovo Moto Z är en otroligt tunn smartphone. Dess hårda design gör den dock opraktisk att använda utan det inkluderade bakstycket, som då ändå gör telefonen lite tjockare. Moto Z:s tunna design är kort sagt imponerande men den har ett flertal stora nackdelar.

Läs mer om hårdvaran

Smartphones blir tunnare och tunnare för varje år som går. Innan vi först fick tag på vårt första exemplar av Lenovo Moto Z var vi skeptiska. Vad är poängen med att göra dagens tunna telefoner ännu tunnare? Den 5,2 mm tunna telefonen kan väl knappast vara särskilt mycket bättre än telefoner som mäter 7 eller 8 mm? Nej, kanske inte, men Moto Z:s tunna design är åtminstone oerhört imponerande.

Opraktisk tunnhet

Lenovo Moto Z är både extremt tunn och väldigt lätt. Det blir direkt uppenbart så fort telefonen hålls i handen för första gången. Den har inte den mest ergonomiska designen på marknaden men den känns smått futuristisk tack vare sin otroliga tunnhet. Telefonens baksida täcks av ett metalliknande material som inger en känsla av kvalitet. Materialet är en stor fingeravtrycksmagnet och är dessutom väldigt svårt att hålla rent. Lenovo inkluderar ett extra plastbakstycke som kan monteras på telefonens baksida. Bakstycket gör telefonen lite tjockare än den hade varit annars men det gör den också lättare att hålla i handen. Vi skulle påstå att det nästan är ett krav att använda bakstycket för att Moto Z ska vara praktisk att använda över huvud taget.

lenovo-moto-z-recension-baksida

Kameran på telefonens baksida sticker ut en hel del, runt två millimeter. När ett bakstycke fästs på baksidan blir den utstickande kameran inte riktigt lika stor. Kameran har i alla fall en 13 megapixelsensor och kan få assistans av två LED-lampor som sitter under kameran.

Moto Z:s tunna design är en av dess mest unika egenskap. Telefonens modulära design står dock högst upp på listan. Längst ner på telefonens baksida finns kontakter för så kallade Moto Mods. Speciella tillbehör kan placeras på telefonens baksida som ger den fler intressanta funktioner. Det finns till exempel ett extrabatteri, bakstycken med olika material och färger, en picoprojektor, en kamera med optisk zoom och en högtalare. Alla tillbehör fästs magnetiskt och aktiveras automatiskt så fort de fösts på baksidan. Den modulära designen gör Moto Z unik på marknaden. LG G5 är den enda egentliga konkurrenten men eftersom G5 kräver att telefonens batteri plockas ut varje gång ett nytt tillbehör ska kopplas in, har Moto Z en mycket mer praktisk design.

Tre knappar

Telefonens sidor är gjorda av metall. Det är också knapparna på telefonens högra sida. Här finns en på/av-knapp och två volymknappar. De tre knapparna sitter nära varandra och har samma storlek. Det gör det svårt att alltid trycka på rätt knapp. Vi hade önskat att på/av-knappen var placerad lite längre ner på telefonens sida så att knapparna vore lite enklare att skilja från varandra. Vi är i alla fall glada att knapparna ger god fysisk återkoppling så att det är enkelt att känna när de trycks in.

lenovo-moto-z-recension-hoger

Telefonens SIM-kortläsare sitter på ovansidan. Ett inkluderat SIM-kortverktyg behövs för att öppna hållaren. Det är vi vana vid men irriterande nog är hålet för SIM-kortverktyget mindre än vanligt. Det gör det svårt att använda ett traditionellt SIM-kortverktyg eller ett gem för att trycka ut hållaren.

På telefonens undersida finns en USB Typ C-port men ingen 3,5 mm hörlursport. Moto Z har nämligen ingen. Om du vill använda ett par hörlurar ombeds du därför använda en inkluderad adapter som kopplas in till telefonens USB Typ C-port. Det betyder dock att du inte kan ladda telefonen och lyssna på musik med adaptern samtidigt.

Fingeravtrycksläsare men ingen hemknapp

På telefonens framsida sitter en 5,5 tum AMOLED-skärm. Ovanför skärmen finns en fem megapixel videosamtalskamera som kan få assistans av en frontmonterad lampa. Hörluren mellan kameran och lampan agerar även som telefonens enda högtalare. Under skärmen finns Lenovos ”Moto”-varumärke samt telefonens fingeravtrycksläsare. Läsaren är snabb och pålitlig men är, trots sin position, inte en hemknapp. All navigation av Moto Z sker på telefonens skärm medan fingeravtrycksläsaren används för att låsa upp telefonen men även för att låsa den. Ett långt tryck på läsaren när telefonen är på kan användas för att stänga av skärmen.

Runt skärmen sitter en väl tilltagen ram. Det betyder att Moto Z visserligen är en väldigt tunn telefon men att den inte är särskilt liten. Den är visserligen mindre än Apple iPhone 7 Plus men den är betydligt större än exempelvis Samsung Galaxy S7 Edge.

Stäng

 

Skärm

lenovo-moto-z-recension-skarm

Lenovo Moto Z har en 5,5 tum AMOLED-skärm med en upplösning på 1 440 x 2 560. Skärmen använder så kallad PenTile-teknik men erbjuder ändå en knivskarp bild. Skärmen är dock inte lika ljusstark som många konkurrenter. I våra tester kunde skärmen knappt nå 400 nits som sin högsta ljusstyrka. Det är långt under de 550–600 nits som många konkurrenter kan nå. Det betyder att Moto Z kan vara lite svårare att se utomhus än många konkurrenter. Med det sagt gillar vi skärmens färgåtergivning, djupa svärta och imponerande prestanda vid höga betraktningsvinklar.

 

Batteri

lenovo-moto-z-recension-undersida

Lenovo Moto Z har ett batteri som mäter 2 600 mAh. Batteriet är inte litet men hade helt klart behövt vara större. Telefonens batteritid är nämligen inte alls bra. Även normala användare riskerar att nå noll procent innan dagens slut och vid hård användning tog vi oss igenom hela batteriet efter bara runt två tredjedelar av dagen. Om du har planer på att skaffa Moto Z bör du därför förbereda dig på att ladda din telefon mer än en gång om dagen eller köpa det extra batteribakstycke som säljs för Moto Z. Det ger telefonen ytterligare 2 200 mAh och bör ta alla användare genom även riktigt långa dagar.

 

Högtalare

lenovo-moto-z-recension-hogtalare

Lenovo Moto Z har en högtalare monterad på framsidan av telefonen. Högtalaren är alltså riktad i rätt riktning för att skicka ljudet rakt mot användarens öron. Till skillnad från vissa äldre Moto-modeller nöjer sig Moto Z dock med en högtalare istället för två. Det betyder att Moto Z inte riktigt kan konkurrera med telefoner så som Nexus 6P när det gäller ljudvolym. Moto Z nådde 76 dB i samma test som Nexus 6P nådde 80 dB. Det betyder att det går att höra en tydlig skillnad mellan de två modellerna och att Nexus 6P är bättre för dig som ofta använder högtalartelefon eller lyssnar på musik med högtalaren i högljudda miljöer. När det gäller ljudkvalitet är det dock inte så stor skillnad mellan de två modellerna. Moto Z erbjuder relativt bra täckning bland alla frekvenser och har ett särskilt detaljrikt mellanregister.

 

Kamera

lenovo-moto-z-recension-kamera

Moto Z har en riktigt bra kamera som kan fånga högupplösta bilder och bra bilder i mörka miljöer. Lenovo har dock mycket att jobba med när det gäller kamerans HDR-läge och kamerans autofokus är inte så snabb och pålitlig som många konkurrenter.

Läs mer om kameran

Lenovo Moto Z har en 13 megapixelkamera som fångar bilder med ett bländarvärde på f/1,8 med optisk bildstabilisering. I ljusa miljöer presterar kameran bra men Lenovos HDR-läge ligger långt bakom konkurrenternas. I ett flertal bilder har vi sett samma återkommande problem. Övergången mellan ljusa och mörka delar av samma bild är oexakt. Det betyder att mörka delar av bilden får ett sken runt sig som gör det uppenbart att HDR har använts i bilden. I jämförelse erbjuder så gott som alla konkurrenter på marknaden naturliga övergångar och minst lika stort dynamiskt omfång som Moto Z.

Moto Z:s autofokus är inte heller lika pålitlig och snabb som många konkurrenter. Vid ett flertal tillfällen tog vi testbilder med kameran som vi i efterhand upptäckte inte alls var i fokus. Problemet uppkommer inte ofta och vi har sett det i alla miljöer men vi har sett det även i väl belysta miljöer. När problemet dyker upp kan det också förvandla en riktigt bra bild till en väldigt dålig bild.

Brus vs. ljus

Lenovo Moto Z imponerar i mörka miljöer. Kameran prioriterar att ta ljusa och tydliga bilder. Kameran lyckas med sin målsättning genom att höja ISO-talet och använda sin optiska bildstabilisering. Kamerans val av ett högt ISO-tal gör dock att bilder tagna i mörka miljöer nästan alltid har problem med stora mängder brus. När det gäller detaljrikedom i mörka miljöer har kameran mycket att erbjuda men bilder är alltså ofta fulla av brus. I kontrast fångar Samsung Galaxy S7 Edge minst lika detaljrika bilder men det görs med hård brusreducering som ger betydligt mjukare bilder som resultat.

Lenovo Moto Z fångar video i 4K UHD-upplösning. Videon som kameran spelar in är av mycket hög kvalitet och med optisk bildstabilisering är videon dessutom mer stabil än vissa konkurrenters video.

Stäng

 

Mjukvara

lenovo-moto-z-mjukvara

Innan Lenovo köpte Motorola hyllade vi företaget för deras rena och stabila mjukvara. Sedan det kinesiska företaget har tagit över har förändringarna i mjukvaran fortsatt vara återhållsamma. Det betyder att Moto Z nu har en av marknadens absolut bästa mjukvara.

Läs mer om mjukvaran

Lenovo Moto Z använder Android 6.0.1 och har Lenovos små anpassningar ovanpå. Anpassningarna är så få och så små att mjukvaran från Google inte är långt i från oförändrad. Det betyder att vana Android-användare kan känna sig som hemma med Moto Z. Operativsystemet är rappt, enkelt att använda och fullt av praktiska funktioner. I jämförelse med många andra tillverkares mjukvara har Motorola lyckats erbjuda en mjukvaruupplevelse som är enklare och snabbare än många konkurrenters.

Telefonen är inte helt fri från anpassningar. De anpassningar som finns är dock få och till stor del användbara. En förinstallerad app som kallas Moto ger användare exempelvis möjlighet att anpassa Googles röstsök/assistent med ett eget röstkommando. Röstkommandot som exempelvis kan vara ”OK, Moto Z” är aktiverat oberoende på vilken app som är öppen eller om telefonens skärm ens är påslagen eller inte.

Aviseringar och gester

En annan Lenovo-unik funktion är telefonens så kallade ”Batterivänliga aviseringar”. Telefonen har två sensorer placerade på sin framsida som kan känna av en hand som hålls ovanför skärmen. Det gör det möjligt att bara svep handen ovanför telefonen för att visa den nuvarande tiden och de senaste notiserna.

Slutligen finns det ett flertal så kallade gester som kan användas med Moto Z. En gest låter användare exempelvis aktivera telefonens kamera, oberoende på om skärmen är påslagen eller inte. Snurra på telefonen två gånger så öppnas kameran och gör det igen och telefonen byter till videosamtalskameran. Hugg telefonen två gånger i luften och ficklampan tänds eller släcks och lägg telefonen med skärmen neråt på ett bord och den sätts i Stör ej-läge. Alla gester går givetvis att stänga av men de är praktiska att ha.

Det finns inte mycket att klaga på när det gäller mjukvara i Lenovo Moto Z. Telefonen fungerar bra, har inga irriterande förinstallerade appar, ingen reklam och inga underliga inbyggda funktioner. Den erbjuder kort sagt en av Android-branschens bästa mjukvaruupplevelse.

Stäng

 

Prestanda och lagring

lenovo-moto-z-recension-framsida

Lenovo Moto Z har en Qualcomm Snapdragon 820-processor som assisteras av 4 GB RAM-minne. Det betyder att telefonen kan hantera så gott som allt som slängs på den. Det finns inte många konkurrenter som har mer att erbjuda när det gäller rå prestanda. När det gäller lagring är det dock bara 32 GB som gäller med Moto Z. Det finns ingen variant med mer lagringsutrymme. Som tur är finns det en microSD-kortläsare men du som vill använda telefonens dubbla SIM-kortläsare kan inte samtidigt använda microSD-kortläsaren. Du är därför begränsad till telefonens interna lagringsutrymme.

 

Hasselblads Moto Mod

Moto Z har alltså en unik modulär design. Det finns bakstycken av olika slag: en projektor, ett extrabatteri, en högtalare samt en kamera från Hasselblad. Vi har testat kameran. Den fästs magnetiskt på baksidan av telefonen och aktiveras cirka fem sekunder senare. Den erbjuder ett ordentligt grepp, en slutare med autofokusläge, manuell zoomkontroll, en riktig blixt, ett 10x zoomobjektiv och en inbyggd kamerasensor. Tillbehöret ger alltså telefonen en unik kamera som ingen annan konkurrent på marknaden har.

Läs mer om Hasselblads kamera

Kameran tar bra bilder i ljusa miljöer. Bilderna som fångas erbjuder stort dynamiskt omfång och hög detaljrikedom. Även i ljusa miljöer lider den dock av att den är alldeles för långsam. Det tar för lång tid att fokusera och ta en bild för att kameran ska vara praktisk i många situationer. Den fungerar utmärkt mot stillastående motiv men den är hopplös om det exempelvis är ett springande barn som försöker fångas. Då är Moto Z:s inbyggda kamera betydligt bättre.

Även i mörka miljöer har kameran problem. Kamerans lägsta bländarvärde är nämligen f/3,5. Tack vare mycket effektiv optisk bildstabilisering kan den ändå ta acceptabla bilder i mörka miljöer. Moto Z:s huvudkamera är dock bättre även där.

Det är zoom som får kameratillbehöret att bokstavligt talat sticka ut. Hasselblads tillbehör låter användare ta bilder som ingen annan smartphone kan ta. Med 10 gånger optisk zoom kan vi komma otroligt nära vårt motiv. Med en prislapp på 3 000 kronor, när denna recensionen publiceras, tycker vi dock att tillbehörets pris är svårt att motivera.

Stäng

 

Tillbaka till sammanfattningen

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

2 KOMMENTARER

  1. Jag har precis köpt en begagnad Moto Z och tycker att den klarar sig väldigt bra, trots att modellen inte är direkt ny längre. Jag tycker det är märkligt att volymknapparna samt power-knappen ser likadana ut och sitter direkt bredvid varandra. Det kommer ta ett tag innan jag vänjer mig vid det… Fingeravtrycksläsaren fungerar kanon men som gammal iPhone-användare förväxlar jag den hela tiden med en hemknapp. Säkert också bara en vanesak. Mjukvarumässigt älskar jag att Lenovo till stor del valt att använda Googles egna appar. I min gamla Sony Xperia Z3+ hade jag dubbla appar för nästan allt som mail, kalender m.m.

    • Ja, de knapparna är inte så smart placerade.
      Tack för din feedback!
      Roligt att höra vad du tycker om den! 🙂

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + arton =