LG bekräftar i dag att företaget lägger ner framtida utveckling och lansering av nya smartphones. Enligt tidigare rapporter har företaget försökt hitta en köpare av företagets smartphonedivision men misslyckats. Divisionen läggs nu ner helt.

LG var en av de första stora tillverkarna av Android-smartphones och var länge en av branschens mest innovativa företag. De var till exempel först ut med en smartphone driven av Nvidias, för sin tid, kraftfulla Tegra 2-krets. Den var dessutom världens första smartphone med stöd för Full HD-upplöst videoinspelning. Nu är det alltså dags för divisionen att lägga skorna på hyllan. Detta bekräftas i dag av företaget.

LG Optimus 2X lanserades 2011.

Inte aktiva i Sverige

I Sverige har nedläggningen av LGs smartphonedivision liten betydelse för konsumenter. Den senaste telefonen som lanserades av företaget i Sverige var LG G7 ThinQ, som lanserades med kraftigt begränsad distribution under sommaren 2018. Även innan dess hade företaget hållit ett relativt lågt tempo med lanseringar i Sverige.

LG Wing är en av företagets senaste Android-smartphone.

Nedläggningen har större betydelse internationellt. I USA har LG en förhållandevis stor marknadsandel med försäljning av dyra modeller men främst billiga budgetmobiler. Nedläggningen riskerar nu att påverka konsumenters möjlighet att ta del av viktiga uppdateringar av mjukvara.

LGs beslut kommer också rinna över på företagets löfte om att lansera en rullbar smartphone senare i år, ett löfte som fick stor uppmärksamhet på årets CES-mässa. Trots viss framgång i till exempel USA, kommer LGs nedläggning sannolikt inte ha stor betydelse för smartphonemarknaden. Det finns gott om konkurrens och LG har inga stora marknadsandelar som är betydelsefulla för konkurrenterna.

Inte ensamma

LG är inte den första smartphonetillverkaren som har varit på randen till nedläggning. Under Androids tidiga år var HTC till exempel det största bolaget på marknaden, med bättre försäljning än Apple. Företaget säljer fortfarande ett fåtal modeller i utvalda länder men har ingen försäljning i Sverige. Nokia har sedan tidigare genomgått ägarbyten på smartphonesidan, BlackBerry har lagt ner sin smartphoneverksamhet och företag såsom Sony har tappat stora delar av sina marknadsandelar. LG har inte visat vinst från sin smartphonedivision sedan 2014. Det är kanske inte så konstigt att företaget nu bestämmer sig för att lämna marknaden.

Källa: Phonearena

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

fyra × 3 =