Operativsystem med mörkt läge, ofta kallat Dark Mode, är en av de tydligaste trenderna i moderna operativsystem. Läget gör text och knappar vita eller ljus medan bakgrunden hålls svart. Apple introducerade mörkt läge i Mac OS för ett år sen och både iOS och Android introducerar det i år. Påståenden om att de nya lägena kan göra det lättare att använda mobiler är dock inte nödvändigtvis helt sanna.

Ofta svårare att läsa

Det finns en hel del både gammal och ny forskning kring hur människor reagerar på att läsa text med antingen vit bakgrund och svart text eller vice versa. Mycket pekar på att vit text på mörka bakgrunder inte alls är enklare att läsa än motsatsen. Snarare tvärt om. Bristen på ljus från en mörk skärm kan tvinga pupillen att öppnas mer, vilket gör det svårare för ögat att hitta rätt fokus. En ljusare skärm gör istället pupillen mindre, vilket underlättar ögats fokusering. En ljus skärm med svart text har därför visats öka läshastighet och läsförståelse.

Det är samtidigt inte så enkelt att mörka lägen aldrig är mer bekväma för ögonen. I mörka miljöer är en mörkare skärm inte lika störande, varken för användaren eller för personer som till exempel vill sova i närheten. En mörk bakgrund med vit text kan dessutom behålla kontrasten i en bild bättre än en ljussvag vit bakgrund med svart text.

Bättre batteritid

Det finns dessutom en teknisk fördel med att använda ett mörkt läge i mobilen, åtminstone för vissa mobiler. Smartphones med OLED/AMOLED-skärmar kan minska sin strömförbrukning när åtminstone delar av skärmen är helt svart. Till skillnad från LCD-skärmar har OLED-skärmar inga lampor som alltid är aktiva bakom bildpanelen. Det gör att delar av skärmen kan stängas av helt när skärmen är svart. Skärmens strömförbrukning kan då ofta minska till mindre än hälften. För att dra nytta av detta fenomen behöver dock gränssnittet vara helt svart. En mörkgrå bakgrund, som används av vissa appar, har inte samma effekt.

Det finns slutligen också undantag till de allmänna rekommendationer. Personer med särskild ljuskänslighet kan dra nytta av fördelarna med mörkt läge. Dessa användare har tidigare kunnat använda skärminverterare, som funnits i både iOS och Android i många år. Med Mörkt läge kan denna typ av invertering göras utan att till exempel bilder också inverteras.

Rätt skärm för rätt tillfälle

För dig som vill göra ditt smartphoneanvändande så bekvämt som möjligt för dina ögon är kontrast en av de viktigaste aspekterna. Både Android och iOS har inställningar för ökad kontrast. Mörkt läge kan dessutom vara användbart i mörka miljöer men det viktigaste är att ha en passande ljusstyrka på skärmen för den miljö den används i. I iOS 13 finns ett praktiskt automatiskt läge som kan sätta telefonen i mörkt läge efter solnedgång eller efter ett anpassat schema. Det är också viktigt att försöka undvika skärmar i anslutning till sömn, oberoende på skärmläge.

Mörkt läge för din mobil kan både underlätta och försvåra för dina ögon. Det är inte ett universellt svar på trötta ögon men kan vara ett praktiskt verktyg i vissa situationer. Med stöd i både iOS 13 och Android 10 kommer i alla fall fler mobiler och fler appar ge användare möjligheten att själv välja hur deras skärm ska bete sig.

Källor: Wired, How to Geek

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here