Nokia 9 PureView har fem nästan identiska kameror

0

Megapixel-racet har blivit ett antal-kamera-race. De senaste flaggskeppen har ofta två eller tre kameror. Samsung Galaxy A7 är en av rekordhållarna med totalt fyra kameror på sin baksida. På MWC 2019 lanseras Nokia 9 PureView som har totalt fem kameror. De skiljer sig dock helt från konkurrenterna.

Fem kameror för 60 megapixlar

Så gott som alla flaggskepsskonkurrenter har kamerasystem som är tänkta att ge användare flexibilitet när det gäller perspektiv. Apple iPhone XS har en extrakamera som ger två gånger optisk zoom och Huawei Mate 20 Pro har både en zoomkamera och en vidvinkelkamera. Nokia 9 PureView slår nytt rekord med totalt fem kameror. Tillsammans sägs det speciella kamerasystemet kunna fånga unika bilder.

Kraften bakom kamerasystemet kommer från en uppsättning av tre monokroma sensorer som samarbetar med två färgsensorer. Eftersom de monokroma sensorerna kan fånga mer än dubbelt så mycket ljus som färgkamerorna, eftersom de saknar färgfilter, kan de monokroma sensorerna assistera för att ge kameran mer information. Alla kameror har samma objektiv med bländarvärden på f/1,8. De har också samma 12 megapixelupplösning. Det gör att alla kameror alltid kan hjälpa varandra. Data från alla sensorer behandlas av telefonens Qualcomm Snapdragon 845-chipset och kan renderas som en 12 megapixelbild eller en sammanflätande 60 megapixelbild.

HDR 10-video

När de fem kamerorna jobbar tillsammans menar Nokia att kameran kan erbjuda ett betydligt bredare dynamiskt omfång än normalt. Den ska också kunna fånga HDR-bilder även på action-fyllda motiv som annars hade varit svår att fånga med skärpa med andra kamerasystem. Utöver det erbjuds dessutom stöd för 4K UHD HDR-inspelning i HDR10-format.

Nokia 9 PureView har inte en överdrivet modern design men den har en 6 tum AMOLED-skärm med QHD-upplösning. Den har också stöd för trådlös laddning och får sin energi från ett batteri som mäter 3 320 mAh. Även om den inte har super-tunna skärmramar för att göra ett modernt intryck har den ändå en inbyggd fingeravtrycksläsare i skärmen. Det gör den till den första Android One-mobilen med den relativt nya tekniken.

Nokia 9 PureView kommer att lanseras i Sverige i mitten av mars med ett rekommenderat pris på 6 500 kronor. Det placerar den i den lägre delen av flaggskepps-segmentet och hjälper till att motivera det lite gamla Snapdragon 845-chipsetet.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

fyra × tre =