Surfa är på plats i Helsingfors i dag där Nokia gör sitt första stora försök att ta sig in på den nordiska smartphonemarknaden, på riktigt. Efter att ha presenterat sina första budgetmobiler på MWC-mässan i Barcelona i våras och lanserat dem under sommaren, presenteras Nokia 8 som varumärkets första riktiga flaggskepp sedan döden hos Microsoft för några år sen.

Flaggskepp med lägre pris

HMD är namnet på det företag som står bakom de nya ”Nokia”-telefonerna. Företaget firar åtta månader som ett officiellt företag med Nokia 8. Telefonen som har presenterats globalt tidigare har äntligen fått sina officiella nordiska detaljer i dag. Den nya modellen ska konkurrera i prisklassen under 6 000 kronor. Den är alltså inte nödvändigtvis tänkt att konkurrera med Samsung och Apples dyraste mobiler men ska vara ett lite billigare alternativ för användare som ändå har höga krav.

För att vara ett flaggskepp har Nokia 8 en relativt liten skärm. Den mäter 5,3 tum och har ingen speciell design eller tunna skärmramar som vissa konkurrenter på marknaden i dag. Istället fokuserar HMD på grundläggande funktioner och stabilitet. Nokia blir ett av få varumärken på marknaden som använder ett helt rent operativsystem från Google. Nokia påstår dessutom att man ska vara snabbast i branschen när det gäller funktions- och säkerhetsuppdateringar.

Nokia-teknik

Bland sina flaggskeppsfunktioner har Nokia 8 en kamera med dubbla sensorer som har skapats i samarbete med Zeiss. Telefonen har dessutom en Qualcomm Snapdragon 835-processor, 4 GB arbetsminne och ett batteri på 3 090 mAh. Nokia 8 har dessutom lånat ljudteknik från Nokias VR-kamera, Nokia OSO, för att kunna spela in ljud med bättre dynamiskt omfång och med bättre täckning från flera håll. På tal om täckning sägs Nokia 8 ha en antenndesign som ska ge den bättre täckning och därmed bättre batteritid, eftersom modemet inte behöver arbeta lika mycket för att fungera.

Nokia 8

Vi har tagit en snabb titt på telefonen och kan konstatera att HMD fortsätter använda en enkel och stilren design som ligger bra i handen men som inte sticker ut ur mängden. Att sticka ut är dock kanske inte är ett krav från användare som prioriterar ett lägre pris och bra och uppdaterad mjukvara.

”Bothie” för dubbla perspektiv

För att sälja sin nya modell försöker HMD introducera något som kallas ”Bothie”. Ja, det är alltså en variant av ”Selfie”. Telefonen kan använda kameran på baksidan och framsidan samtidigt för att ta bilder och videos där två perspektiv visas i samma bild eller video. Detta är en funktion som andra telefoner har haft förut. Nu kan användare dock också strömma den delade vyn till sociala medier så som Facebook.

Nokia 8

Nokia 8 lanseras i begränsad upplaga på Nokias hemsida i dag med ett pris på 5 600 kronor. Den breda lanseringen i Sverige kommer ske först den 8 september. Då lanseras en blå variant av telefonen, utöver en grå version som alltså lanseras i dag. Senare i år lanseras en kopparfärgad och polerad version av Nokia 8 i en begränsad upplaga.

Surfa kommer givetvis börja testa Nokia 8. Ett test kommer att släppas i samband med telefonens breda lansering i Sverige.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

2 KOMMENTARER

  1. Jag skulle tro att telefonen har 4GB RAM. Förhoppningsvis har den något större lagringsutrymme….

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

tio − 7 =