Tele2 och Telenor blir först med att meddela att de har aktiverat de nya 5G-frekvenser som alla etablerade operatörer köpte genom auktioner som hölls av Post- och telestyrelsen i tisdags. Nu utlovas högre hastigheter.

Lanseringen av 5G-nät i Sverige i somras var till stor del baserad på flera små och gamla licenser. De införskaffades av svenska operatörer från mindre ägare för att starta småskaliga och begränsade nätverk. Med de nya frekvenser som nu har auktionerats ut till svenska operatörer, kan näten byggas ut till större områden men också för att leverera bättre nät. Både det gemensamma nätbolaget Net4Mobility, som drivs av Telenor och Tele2, och teleoperatören Tre har köpt totalt 100 MHz i 3,5 GHz-bandet, medan Telia har 120 MHz. Det kan jämföras med de 20 MHz-licenser som har använts i 5G-näten sedan sommaren. De bredare frekvenserna ger utrymme för större kapacitet för både enskilda användare och för näten. Det är förklaringen till att Tele2 och Telenor nu utlovar högre hastigheter i sina 5G-nät på många orter med start i dag.

5G-auktionen klar – nu börjar 5G, på riktigt

För större kapacitet

Tele2 och Telenor bekräftar att de har aktiverat de nya frekvenserna på 37 orter i Sverige. De utlovar hastigheter på över 1 Gb/s på alla orter. Det är en hastighet som definitivt är möjlig att nå med kraftfulla 5G-telefoner. På sikt är det dock inte nödvändigtvis ett löfte som kommer att hålla. Med mer trafik i näten kommer kapacitetsproblem uppstå även för 5G. I länder med bättre utbyggda och etablerade 5G-nät, har det ofta visat sig att 5G inte alltid ger högre hastigheter än 4G. Med nya frekvenser och optimeringar i teknik bör dock 5G ge större kapacitet och därmed en mer pålitligt snabb uppkoppling.

I nuläget är de svenska operatörernas 5G-nät förhållandevis små. Utbyggnaden väntas dock ske snabbt. Innan 2024 väntas 5G ha en täckning som liknar de nuvarande 4G-näten, med en befolkningstäckning på minst 99,9 procent.

Källa: Tele2, Telenor

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

fem × 5 =