Post- och telestyrelsen meddelar nu att auktionen av frekvenser tänkta för de svenska 5G-näten är avslutad. Tre, Tele2/Telenor och Telia får alla tillstånd i 3,5 GHz-bandet, som blir det stora 5G-bandet för svenska nätverk för konsumenter. Statliga Teracom vann frekvenser i 2,3 GHz-bandet.
Den viktiga auktionen av nya frekvenser för 5G-nätet har just avslutats och alla operatörer ser alltså ut att gå vinnande ur striden. Telia vann störst utrymme, med totalt 120 MHz, medan Tre och det gemensamma nätbolaget Net4Mobility, som ägs av Tele2 och Telenor, fick 100 MHz vardera. Det statliga bolaget Teracom la auktionens lägsta bud och fick därför ta del av 80 MHz i 2,3 GHz-bandet.
Från auktionen håvar staten in drygt 2,3 miljarder kronor. Det är betydligt mindre än vad svenska operatörer betalade för 700 MHz-bandet år 2018. Telia gick som nämnt vinnande ur striden med ett bud på 760,25 miljoner kronor. Net4Mobility budade 665,5 miljoner, Tre 491,25 miljoner och Teracom 400 miljoner kronor. Tillstånden som operatörerna har köpt gäller till och med 2045.
Genomförda trots osäkerhet
Auktionen har genomförts i ett moln av osäkerhet kring de villkor som kräver att Huawei utesluts från svenska 5G-nät. Huawei har överklagat villkoren och driver fortfarande en rättslig process mot PTS. Auktionen är endast möjlig tack vare ett beslut från Kammarätten om att villkoren får användas medan rätten tar beslut i frågan. Klart står i alla fall att de svenska operatörerna nu är redo att aktivera existerande nät och expandera 5G-nätet med utrustning från andra leverantörer än Huawei. Tele2 och Telenor meddelar till exempel att de har valt både Ericsson och Nokia för sin 5G-utrustning.
De nya frekvenserna ersätter inte existerande frekvenser i mobilnätet och expanderar därmed den datakapacitet som finns i svenska mobilnät. Det gör att 5G-nätverken, med de nya frekvenserna, har möjlighet att avlasta trafik från 4G-nätverk. De nya frekvenserna är alltså viktiga både för 5G-nät men också för att förbättra 4G-nätverk.
Källa: PTS