I fredags publicerade vi vårt stora test av Samsung Galaxy S10+. Det nya flaggskeppet sätter en ny ribba för vad en smartphone kan vara och tog därför över Bäst i test-utmärkelsen från Huawei Mate 20 Pro. Nu är den alltså officiellt Sveriges bästa smartphone. Samtidigt passade vi på att uppdatera hela Svenska Smartphoneguiden och alla 162 testade mobiler med sprillans nya betyg.

Allt på samma skala

Svenska Smartphoneguiden är en unik köpguide eftersom den gör det enkelt för dig som konsument att hitta till din nya smartphone på ett enkelt sätt. Du kan enkelt hitta enkla och aktuella rekommendationer för olika behov. Bäst i test-utmärkelsen visar vilken mobil som är absolut bäst, oberoende på pris, medan utmärkelser så som Bäst under 4 000 kronor eller Bästa lilla telefonen ger dig lite mer nischade rekommendationer om du inte vill betala 11 000 kronor för en ny mobil eller inte gillar nya mobilers stora format. Du kan dock också själv jämföra olika mobiler och hitta den mobil som är perfekt för dig. Det kan du enkelt göra eftersom alla 162 testade mobiler har betyg på samma betygskala.

Betygsskalan sträcker sig från 0 till 10 och visar hur bra en mobil är när vi har räknat in allt från kamera, batteri och skärm till saker så som vattentålighet, mjukvara, prestanda och mycket mer. Eftersom alla mobiler ligger på exakt samma betygsskala kan du enkelt jämföra gamla flaggskepp med moderna budgetmobiler och jämföra telefoner som just sjunkit i pris med andra konkurrenter i prisklassen. För att det ska vara möjligt måste vi dock uppdatera betygen i bland. Det var alltså det vi gjorde i fredags.

Tydligare skillnader

Syftet med uppdateringen är att göra guiden bättre i dag och inför resten av 2019. Betygen är justerade för att ge utrymme för fler och ännu bättre mobiler under resten av året. De är också justerade för att göra skillnaderna mellan mobilerna på marknaden tydligare och för att få delbetygen och slutbetygen att ligga bättre i linje med varandra. Likt tidigare har de billigaste mobilerna generellt lägre slutbetyg än delbetyg medan mellanklassmobiler har delbetyg och slutbetyg som ligger i linje med varandra och de bästa mobilerna har högre slutbetyg än delbetyg. Det visar hur andra faktorer än de som representeras av delbetygen kan påverka slutbetyget.

Nyheterna i våra betyg påverkar inte vad vi tycker om olika mobiler eller hur olika modeller står sig i relation till varandra. Justeringen görs globalt för alla mobiler och ingen mobil kan få ett högre betyg än en annan som en konsekvens av justeringen. De nya betygen är bara en effekt av att vi justerar hela skalan för att göra Svenska Smartphoneguiden så användbar som möjligt.

Svenska Smartphoneguiden fortsätter att vara helt unik och betygsjusteringen är egentligen ingen stor nyhet. Hela guiden byggdes från början för att vara justerbar och framtidssäker. Betygsjusteringen är bara ett kvitto på att den funkar som den är tänkt. Vi siktar i alla fall på att släppa i genomsnitt ett test och en uppdatering av guiden per vecka under resten av 2019 så att guiden alltid är aktuell för dig som läsare.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

18 + 19 =