Förvaltningsrätten i Stockholm meddelade i dag att Post- och telestyrelsen hade rätt att utesluta Huawei från svenska 5G-nätverk. Beslutet ger klarhet i en fråga som förföljt den svenska 5G-utbyggnaden det senaste dryga halvåret. Huawei kan fortfarande överklaga beslutet men mer pekar nu på att de 5G-licenser som auktionerats ut till svenska operatörer står fast.

Det var i oktober 2020 som PTS meddelade att svenska teleoperatörer som vill bygga 5G-nät i Sverige inte får använda utrustning från kinesiska Huawei för att bygga sina nät. PTS lyssnade till Säpo och Försvarsmakten när de meddelade villkoren för de auktioner som senare gav svenska operatörer möjlighet att bygga de nya 5G-näten. Förvaltningsrätten meddelar alltså i dag att det var rätt av PTS att göra så. Rätten menar att det bara är Säpo och Förvarsmakten som har insyn i frågan och att det därför var rätt av PTS att låta de andra myndigheterna rekommendera villkor för 5G-auktionerna.

Fel i processen

Förvaltningsrätten meddelar samtidigt i sitt beslut att PTS har gjort fel i sin behandling av ärendet. Rätten menar att Huawei borde hanterats som en part i processen. Det gjorde inte PTS, som tog ett beslut helt utan kommunikation med företaget. Domstolen anser ändå att det finns risker med att låta Huawei leverera utrustning till svenska 5G-nät och att PTS ändå tog rätt beslut.

Huawei menar att det är fel att utesluta ett enskilt företag endast på grund av dess nationalitet. Företaget menar dessutom att det är fel av PTS att utesluta Huawei under en så lång period. Beslutet innebär nämligen ett totalt förbud för användning av Huaweis utrustning i nät som använder de nya frekvenserna, i 25 år.

Beslutet i Förvaltningsrätten kan nu överklagas till Högsta förvaltningsrätten. Ingen av parterna har meddelat att de önskar att överklaga.

Källa: SR

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

19 + fem =