Razer Phone överraskar – en vettig ”gamingmobil”?

0

Razer är ett av världens största företag när det gäller gamingtillbehör, så som möss och tangentbord. Företaget riktar sig till spelentusiaster och har börjat bredda sin verksamhet de senaste åren med till exempel bärbara datorer. Nu har företaget bestämt sig för att ta sig an den tuffa smartphonemarknaden med en mobil som kallas Razer Phone.

Unikt snabb skärm

Razer Phone kanske ser ut som vilken telefon som helst men den faktiskt har några unika egenskaper. Den största nyheten är skärmen på framsidan. Här finns en skärm som mäter knappt 5,8 tum och har en upplösning på 1440 x 2560. Skärmen är baserad på IGZO LCD-teknik och påminner därför om många andra LCD-skärmar på marknaden. När vi börjar använda den märks det dock att den skiljer sig från konkurrenterna på ett stort sätt. Skärmen har en uppdateringsfrekvens på hela 120 Hz, dubbelt så mycket som konkurrenterna. Det gör att alla animationer och rörelser i bilden ser otroligt mjuka ut. Skillnaden är påtaglig när vi bläddrar på webbsidor eller spelar actionfyllda spel.

Skärmen körs dock inte alltid i 120 Hz. Den är adaptiv och kan anpassas efter vad som visas. En film med 24 bilder per sekund kan visas med skärmen satt till 24 bilder per sekund och ett spel som bara klarar 60 bilder per sekund kan visas i sin riktiga bildfrekvens. Detta är alltså också en unik egenskap som Razer Phone har. Konkurrenter visar alltid allt 60 bilder per sekund, vilket gör att till exempel filmer kan se lite konstiga ut. Razer Phone kan visa fler bilder per sekund men också visa rätt antal bilder per sekund.

Väl tilltagen

För att driva den snabba skärmen krävs en stark processor. Razer Phone har därför ett Qualcomm Snapdragon 835-chipset och 8 GB RAM. Det är en onödigt gigantisk mängd RAM-minne men det visar vilken typ av telefon Razer vill sälja. Utöver det har telefonen ett väl tilltaget 4 000 mAh-batteri och stöd för snabbladdning med Qualcomm Quick Charge 4+, vilket den är först i världen med. På framsidan av telefonen finns också två högtalare som är oerhört högljudda och som ändå lyckas erbjuda ljud med helt okej kvalitet.

Razer Phone

Dubbla kameror

På baksidan sitter en 12 megapixel- och en 13 megapixel-kamera – en traditionell kamera och en kamera med två gånger optisk zoom. Hur bra dessa är återstår givetvis att se men vi kan nog inte förvänta oss några under från dem.

Den stora grejen med Razer Phone är som sagt skärmen. Alla konkurrenter på marknaden har 60 Hz-skärmar. Med dubbla bildfrekvensen är Razer Phone mjuk som smör i solen och vi diggar det skarpt. Det krävs visserligen stöd från utvecklare för att utnyttja bildfrekvensen i spel men ur ett tekniskt perspektiv har den stor potential.

Ren mjukvara

När det gäller mjukvara har Razer installerat Android 7.1.1 och valt att inte inkludera särskilt många anpassningar av operativsystemet. Företaget har istället samarbetat med utvecklaren av den populära launchern Nova Launcher, som kan ersätta hemskärmen på telefonen och samtidigt erbjuda många anpassningsmöjligheter. Razer säger att en uppdatering till Android Oreo kommer att släppas till telefonen under nästa års första kvartal.

För den unika skärmen, de kraftiga högtalarna och kraftfulla processorn får konsumenter betalar 700 Euro. Razer Phone kommer att lanseras i Sverige den 17 november och säljas av bland andra teleoperatören Tre. Det svenska priset för telefonen är 6 500 kronor om telefonen köps löst och Tre kommer givetvis sälja den med abonnemang.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

tre + 18 =