OnePlus 5T, Razer Phone och onödiga trender

0

Efter att ha släppt våra tester av OnePlus 5T och Razer Phone under förra veckan är det dags att prata om mobiltelefoner som hoppar på trender. Smartphonevärlden är full av nya trender och när vissa tillverkare försöker göra ”flaggskeppstelefoner” med lägre priser går det inte alltid helt rätt.

Dubbla kameror

OnePlus 5T är telefon som är bra på många sätt. Den har grym prestanda och en ny kamera. Kameran är faktiskt bättre än kameran i OnePlus 5 men den har en lite underlig grej. Likt OnePlus 5 har OnePlus 5T dubbla kameror. OnePlus 5T har dock en andra kamera som inte är monokrom som Huaweis och inte har ett zoom-objektiv som iPhone X och Samsung Galaxy Note 8. Den har istället högre upplösning och samma bländarvärde som huvudkameran och den saknar också optisk bildstabilisering. Den sekundära kameran aktiveras i mörka miljöer. Visst, OnePlus 5T är bättre än OnePlus 5 i mörka miljöer. Att ha en extra kamera för mörka miljöer är dock en ganska konstig idé. Särskilt när den sekundära kameran har högre upplösning och samma bländarvärde.

Hade den andra kameran haft en större sensor eller ett bättre objektiv hade det kanske varit försvarbart men detta är bara underligt. Vi hade mycket hellre sett OnePlus lägga sin energi på EN riktigt bra kamera istället för att späda ut den. Optisk bildstabilisering hade till exempel varit ett stort plus eller varför inte en bättre kamerasensor som kan fota porträttbilder utan dubbla kameror, som nya Google Pixel 2?

Razer Phone har ett liknande problem. Den har också två kameror. Den har dock en sekundär kamera som fotar med ett inzoomat objektiv. Problemet är att den sekundära kameran är riktigt usel. Den är meningslöst dålig. Den har inte ens stöd för porträttläge. Razer säger att de ska skicka ut uppdateringar för kameran men som den är just nu är den bara onödig.

Avlånga skärmar

Smartphonetillverkare måste inte hoppa på alla trender. Ibland kan det vara värt att prioritera och välja bort onödiga saker om de inte kan göras på rätt sätt. Vi har samma poäng med OnePlus 5T och dess nya skärm. För skärmen i OnePlus 5T är i princip samma skärm som OnePlus har använt tidigare. Den nya är bara lite längre och har ett 2:1 eller 18:9-format istället för det klassiska 16:9-formatet. Det gör att skärmen är lite större än tidigare. Telefonen i sig är visserligen också lite större men skillnaden är minimal. Det finns dock ett problem här.

Android är dåligt optimerat för avlånga skärmar. Det har tvingat tillverkare så som Samsung och Huawei att göra anpassningar i sin mjukvara. OnePlus har inte gjort några sådana anpassningar. Det gör att de största fördelarna med en avlång skärm inte riktigt går att utnyttja med OnePlus 5T. En fördel är till exempel att användare får plats med större appar ovanpå varandra med en avlång skärm. I bilderna nedan tittar vi till exempel på en video och skriver ett SMS samtidigt. Försöker vi göra samma sak med OnePlus 5T… så, ja. Det går inte så bra.

Nej, det gör inte OnePlus 5T till en dålig telefon. Vi gillar den skarpt och den är en av marknadens bästa alternativ i sin prisklass. Det är dock onödigt att hoppa på trender när de inte kan hanteras på ett bra sätt.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

tretton − 8 =