Du har kanske sett reklam för appar till din mobil som lovar att göra nästan magiska saker för att rensa upp ditt lagringsutrymme. Vi har skrivit om ämnet förut och om varför du inte ska använda många av dessa Rensa mobilen-apparna. Nu berättar vi hur du verkligen kan rensa mobilen utan att förlora prestanda eller ställa till med problem.

Androids riktiga system

För många användare är det enklaste sättet att rensa oanvända filer inbyggt i Android. Gå bara till Inställningar och klicka på Lagring. Här finns en knapp som heter Frigör utrymme. Klicka på den och välj vad du vill radera. Här kan du enkelt radera temporära filer som du har i din nedladdningsmapp men du kan också enkelt se en lista över appar som du sällan använder och avinstallera alla med ett klick.

Rensa mer och djupare

Om du inte hittar denna Frigör utrymme-inställningen i din mobil beror det på att den kommer från en tillverkare som har flyttat, ändrat eller tagit bort den funktionen. Många tillverkare som inte har denna funktionen låter dig istället ta bort mycket mer data. Vi rekommenderar inte sådana upprensningar eftersom de ofta rensar cachefiler som kan behövas i vissa appar och som kan göra telefonen temporärt långsammare.

Ett bättre alternativ är att använda en bra app. Vi rekommenderar Files Go från Google. Den kan även vara ett bra komplement om Androids inbyggda funktion inte rensade tillräckligt mycket för dig. Om din mobil är helt full kan du första behöva avinstallera en annan app för att installera Files Go. Den är dock bara 6 MB stor så det är relativt enkelt att ge plats åt den. Det kan till och med räcka att ta bort en eller två bilder för att ge plats. Med Files Go kan telefonen sökas igenom efter filer och appar som sällan används. Appen kan också visa stora filer i din mobil som du kan bestämma om du vill ha kvar eller inte. Det kan till exempel vara långa videofiler som du kan flytta för att få mer utrymme.

Rensa Android

Om du har problem med lagring rekommenderar vi att du behåller Files Go i mobilen. Du kan du få notiser om onödiga dubblettfiler och om appar du inte använt på mer än 30 dagar. På det sättet kan du hålla bättre koll på ditt lagringsutrymme och på vilka appar du har installerade. Det kan både ge dig mer utrymme men också öka din säkerhet.

Skaffa mer lagring

Om du har rensat men ändå har ont om utrymme kan det vara värt att använda ett microSD-kort för att lagra filer så som bilder och videos. Läs denna artikeln för att lära dig mer.

Få mer lagringsutrymme med Androids microSD-stöd

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

7 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + 4 =