Operatörerna har börjat sälja sina nya 5G-nät till svenska mobilanvändare. Näten är dock små och få konsumenter har 5G-mobiler. För många är 5G-teknik kort sagt hittills meningslös. Frågan är då hur mycket extra du behöver betala för att få ett 5G-abonnemang? Svaret är inte helt enkelt men du kan kort sagt komma mycket billigare undan utan 5G-teknik.

5G-”skatten”

I somras lanserades svenska 5G-nät och till en början låg operatörernas fokus på de obegränsade abonnemangen. Sedan dess har erbjudandena expanderats. Nu har alla operatörer flera abonnemang med 5G. Telia och Tre har stöd med på alla privata abonnemang medan Telenor och Tele2 bara har stöd i abonnemang med 30 GB respektive 25 GB eller mer i surfpott. Om du har en moil med stöd och kanske till och med har täckning, kvarstår frågan om det är värt för dig att betala för teknik? Vår undersökning visar att det kostar ganska mycket.

Förklaringen till den höga 5G-”skatten” vilar främst på faktumet att de stora operatörerna, som är ensamma med stöd hittills, generellt är betydligt dyrare än de små. Det beror till exempel på att de helt enkelt kan ta mer betalt, att de erbjuder nyare teknik och att de har mer påkostad support. Det fanns en betydande prisskillnad mellan budgetoperatörer och deras nätägande operatörer även med 4G-teknik. Det är inget nytt fenomen. Om 5G skulle vara en viktig funktion för dig, och de andra fördelarna med de stora operatörerna inte är avgörande, hur mycket mer betalar du då för 5G?

120 procent dyrare

En undersökning av de fyra nätägande operatörerna visar på skillnader över 68 procent. Skillnaderna beror till stor del på hur mycket data som inkluderas i de respektive abonnemangen. För att försöka göra en så rättvis jämförelse som möjligt har vi valt ut så liknande erbjudanden som möjligt från de fyra operatörerna och deras budgetalternativ. Vi har därefter räknat på månadskostnaden per gigabyte surfdata, för att försöka jämna ut eventuella skillnader i surfpotterna.

Månadspris per gigabyte, i kronor. Klicka för att förstora. Data från 5 november 2020.

Priset per gigabyte blir generellt betydligt lägre när surfpotten ökar. Det är den största förklaringen till de stora skillnaderna mellan nätägarnas varierande priser. Skillnaderna mellan operatörerna och deras budgetalternativ är ändå stora. Den största skillnaden är mellan Telias erbjudanden. Telia tar 369 kronor för 12 GB med 5G-stöd, medan den Telia-ägda operatören Fello tar 195 kronor för 14 GB med 4G. Telia-abonnemanget kostar alltså 120 procent mer än Fello-abonnemanget, per gigabyte. Tele2 har minst skillnad mellan sitt erbjudande och ett liknande från Comviq, drygt 20 procent, medan Tre har lägst kostnad per krona. Det beror dock främst på att vi valde ett abonnemang med mer surf från Tre.

Det är inte överraskande att budgetoperatörerna är betydligt billigare. Det beror som sagt inte bara på 5G. Om du väljer mellan nätägande operatörer och budgetoperatörer på grund av 5G, kan det dock vara värt att tänka ett varv till. I dagsläget är prisskillnaderna stora. Med dagens nät är det värt att fundera på om tekniken är värd sitt pris. Om du inte har ett specifikt behov av 5G och dessutom vet att du kan använda det, kan det vara bra att skaffa ett abonnemang från en budgetoperatör och byta upp dig när dina behov förändras.

Du hittar alltid Sveriges bästa och billigaste abonnemang i Abonnemangsguiden. Nu inkluderar vi också 5G-stöd i alla abonnemangs betyg.

Abonnemangsguiden

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

ett × två =