Ibland händer olyckor som kan vara förödande för dina tekniska prylar. I värsta fall kan det betyda att det senaste årens foton och minnen är borta för alltid. För dig som använder din smartphone som kamera finns det dock flera enkla lösningar som gör att du alltid kan gå trygg och veta att dina bilder är säkert lagrade på mer än ett ställe. Här listar vi fyra av våra favoriter när det gäller automatisk säkerhetskopiering av bilder.

För den oinvigde kan vi till att börja med snabbt förklara vad vi menar med ”molnet” i texterna nedan. Molnet är ett sätt att beskriva tjänster som låter dig lagra data eller utföra uppgifter på en dator som sitter du ansluter till via Internet. I denna artikelns sammanhang handlar molnet den plats ditt dina bilder skickas och lagras.

 

Google Foto – iOS och Android

google photosGoogle Foto är en av de bästa molnbaserade bildtjänsterna som fungerar med både iOS och Android. Tjänsten finns inbyggd i de flesta Android-telefoner och kan installeras som en app för iOS. Det tar bara en minut att sätta igång Google Foto och därefter laddar appen automatiskt upp alla dina bilder till ditt privata Google-konto.

Google Foto skiljer sig från många andra tjänster då den inkluderar flera smarta organiseringsfunktioner. Alla bilder som laddas upp skannas igenom av Googles servrar. Tjänsten lokaliserar och markerar människor, platser och saker som dyker upp i dina bilder så att du i efterhand lätt kan upptäcka gamla bilder. Om du exempelvis letar efter en bild som du tog på en hund när du var på semester i Turkiet förra året kan du söka efter ”hund” och Google Foto visar alla bilder i ditt bibliotek som visar en hund. Allt görs automatiskt. Det enda du behöver göra är att sätta igång appen.

Det finns en liten hake. Tjänsten är inte helt gratis om du inte kan nöja dig med att dina bilder komprimeras och deras kvalitet försämras. Om du vill ladda upp alla bilder utan att deras bildkvalitet försämras måste du betala för lagringsutrymme. Google ger alla användare 15 GB gratis lagringsutrymme som räcker för cirka 3 000 bilder men därefter måste du betala extra. Om du vill ha 100 GB kostar det just nu runt 17 kronor per månad.

 

Microsoft OneDrive – iOS, Android och Windows

onedriveappMicrosoft har en tjänst och en app som heter OneDrive. Tjänsten kan användas för att lagra många olika typer av dokument men den har också en automatisk säkerhetskopieringsfunktion. Så fort du loggat in på ditt kostnadsfria OneDrive-konto kan du aktivera funktionen och alla dina bilder och videoklipp laddas automatiskt upp. OneDrive ger alla användare tillgång till 5 GB gratis lagringsutrymme, vilket motsvarar cirka 1 000 bilder, och därefter kostar lagring extra. 50 GB lagringsutrymme kostar 22 kronor per månad.

 

Apple iCloud – iOS

Apple_icloudOm du har en iPhone finns det en inbyggd tjänst i din telefon som Apple kallar iCloud. Tjänsten låter dig automatiskt säkerhetskopiera dina bilder till molnet och låter dig synkronisera dina bilder mellan olika Apple-produkter. Apple ger alla användare tillgång till 5 GB gratis lagringsutrymme och därefter kostar all lagring extra. 50 GB lagringsutrymme kostar 9 kronor per månad och 200 GB kostar 29 kronor per månad.

 

Bittorrent Sync – iOS, Android och Windows

bittorrentsyncFöretaget Bittorrent har utvecklat en unik lösning för att säkerhetskopiera bilder och filer. Till skillnad från alla andra molntjänster som vi nämnt tidigare skickas inte dina bilder till ett företags servrar när du använder Bittorrent Sync. De skickas istället direkt från din smartphone till din dator. Du kan skicka alla dina bilder till flera datorer och  du kan till och med skicka filer och bilder från din dator till din smartphone. Du behöver inget konto för att få Bittorrent Sync att fungera, det är bara att öppna appen och använda en länk för att koppla samman två enheter.

Sync är helt gratis och det finns inga begränsningar på hur mycket data du kan skicka men det finns vissa extrafunktioner som kostar extra. Om du vill ha alla funktioner kostar de runt 350 kronor per år men för de flesta bör gratisversionen vara fullt tillräcklig.

 

Tack för att du läste!

Har du frågor om något som står i artikeln eller kanske har ett eget förslag på en tjänst och eller app som du använder för att säkerhetskopiera bilder, kommentera gärna här nedanför!

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

nitton − 10 =