Sony Xperia 5 IV gör i dag debut på IFA-mässan i Berlin, några månader efter lanseringen av det större syskonet, Xperia 1 IV. Det är en telefon som kombinerar ett gigantiskt batteri med en kompakt design och gott om funktionalitet.

Även om vi redan var imponerade av Xperia 5 III och dess 4 500 mAh-batteri, fortsätter Sony nu att tänja gränserna. Xperia 5 IV kommer med ett gigantiskt 5 000 mAh-batteri. Det är ett mindre underverk att det får plats i en telefon som behåller sin föregångares kompakta format. Det finns alltså hopp om riktigt bra batteritid. Med det sagt kan vi dessvärre konstatera att Sony har valt att använda Qualcomms Snapdragon 8 Gen 1-krets, istället för den mer effektiva Snapdragon 8+ Gen 1-kretsen. Det riskerar att resultera i sämre batteritid och större problem med kylning. Vi ska dock inte döma den för hårt i förtid och ser fram emot att se vad den går för.

Otroligt komplett

Batteriets storlek blir än mer imponerande när vi kan konstatera att telefonen är utrustad med en hörlursport, att den är vattentålig och att årets utgåva är den första i serien att introducera stöd för både trådlös laddning och omvänd trådlös laddning. Xperia 5 IV är med marginal den mest funktionellt kompletta Xperia 5-mobilen någonsin och den kan sätta riktig press på de kompakta konkurrenterna.

Samma kamera som sist

Skärmen på framsidan bjuder inte på några större nyheter men Sony skriver i sitt pressmeddelande att skärmen ska vara 50 procent mer ljusstark. Med tanke på att det var vårt största klagomål på skärmen i Xperia 5 III, låter det som en bra nyhet. Kamerorna på baksidan har dock inte mycket nytt. Det verkar i stora drag vara samma kamerasystem som i föregångaren. Vi får alltså inte den unika zoomkameran från Xperia 1 IV. Det gör samtidigt inte så mycket, eftersom vi ändå inte tyckte det var så bra. Med det sagt är inte kamerorna helt befriade från nyheter, främst tack vare ny mjukvara. Det ska nu vara möjligt att använda AI-baserad autofokus i kameraappen och den vanliga kamera-appen får stöd för 4K 120p-inspelning, som tidigare varit exklusivt för Sonys mer avancerade kameraappar.

Sony Xperia 5 IV kommer att lanseras i butik i början av oktober och kommer att kosta 10 000 kronor.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

15 + 6 =