Sony Xperia 1 IV
8.5 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,5 tum
Bra att veta:I Sverige säljs den bara med 256 GB lagringsutrymme, i färgerna vitt, svart och lila.
Fördelar
+ Utmärkt skärmkvalitet
+ Enkel mjukvara
+ eSIM och microSD
+ Supersnabb kamera
Nackdelar
- Ingen inkluderad laddare
- Ljussvag skärm
- Långsam laddning
Kamera8.1
Skärm8.9
Batteri7.6
Kamera8.1
Skärm8.9
Batteri7.6
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Sony Xperia 1 IV är ett av världens mest funktionspackade flaggskepp. Om du vill ha en hörlursport, microSD-kortläsare, notislampa, flärp- och hålfri skärm, dedikerad kameraknapp med fokusläge, riktig zoomkamera, vattentålig design och trådlös laddning, är Xperia 1 IV det enda alternativet. Om du däremot vill ha marknadens bästa kamera, högsta prestanda och bästa batteritid, finns det istället bättre alternativ. Det är också där det blir svårt att rekommendera Xperia 1 IV. Den kostar som vilket Ultra-flaggskepp som helst men presterar inte riktigt som dem. Batteritiden har gått från okej till bra sedan föregångaren och både skärmen och mjukvaran är fortsatta styrkor. För att den ska vara värd sitt pris är det dock varken prestanda eller kvalitet som borde övertala dig, utan en eller flera unika funktioner som tilltalar just dig.

 

Hårdvarudesign

Sony är ett av smartphone-branschens mest konservativa företag när det gäller hårdvarudesign. Med Xperia 1 IV fortsätter företaget i samma spår, för fjärde året i rad. De platta kanterna är desamma som de varit de tre senaste generationerna. Det är en design som är så konservativ att den sticker ut på marknaden. Ingen annan telefon har en så tillbakablickande uppsättning funktioner, och det kan vara en stor fördel.

  • Skärmen saknar både flärp och kamerahål.
  • Ovanför skärmen finns en notislampa.
  • Under skärmen sitter inte någon fingeravtrycksläsare. Den sitter på sidan.
  • På sidan finns också en fysisk kameraknapp med ett mellanläge för autofokus.
  • Ovansidan bjuder på en hörlursport och…
  • på undersidan finns en kortläsare med plats för microSD-kort.

Det är en lista av funktioner som nästan ingen konkurrent kan erbjuda. Designen är också ovanlig tack vare sin avlånga skärmen, som gör den smal nog att hålla enkelt men stor nog att ge plats åt långa sociala flöden och stora musikvideos. Vi vet att alla användare inte är vänner med det annorlunda formatet men en stor skärm, i kombination med en lättgreppad design, gör oss till fans.

Designnyheterna är minst sagt få, om vi jämför med föregångaren. Den enda betydande skillnaden är avsaknaden av den extraknapp som satt på föregångaren. I övrigt är den nya modellen oförändard till det yttre. Baksidan är fortfarande gjord av glas och sidorna av metall. Här finns fortfarande stöd för trådlös laddning och hela konstruktionen är vattentät enligt IP68-standarden.

Kameran sticker ut en knapp millimeter men kan skyddas med ett skal, som för övrigt inte ingår i lådan. Faktum är att Sony är branschens snålaste tillverkare när det gäller tillbehör. De inkluderar varken en laddare eller USB-kabel. Här är Sony helt klart mer progressiva än de är konservativa.

 

Skärm

Sony Xperia 1 IV har samma typ av skärm som föregångaren. Den mäter 6,5 tum och har samma upplösning på höjden som 4K UHD-formatet har på bredden. Den kan med andra ord visa 4K-upplösta videos i 21:9-format med pixelperfektion. Det är en extrem och till stor del meningslös upplösning som ger en klanderfri bildskärpa.

I vårt testlabb noterar vi att vårt exemplar inte är så identiskt med Xperia 1 III som den  kanske borde vara. Den levererar en gnutta bättre färger, som närmar sig perfektion, men är lite sämre när det gäller maximal ljusstyrka. I sitt starkaste läge och med det starkaste HDR-materialet, nådde vi aldrig över 750 nits. Det är tråkigt när till exempel Samsung Galaxy S22 Ultra kan nå 2 100 nits. Skärmen erbjuder i alla fall 120 Hz uppdateringsfrekvens och om du inte använder den i direkt solljus är det inte svårt att beskriva den som en av branschens bästa.

 

Batteri

Med den nya modellen går Sony från ett batteri på 4 500 till 5 000 mAh. Det är ett betydande steg som också gör avtryck i användarupplevelsen. Batteritiden är markant bättre och nu når den en nivå som gör den till ett icke-problem för de allra flesta. Normala användare kan nästan klara två hela dagar av användning, medan mer krävande användare kan avsluta en dag med 30–40 procents marginal. Det är riktigt bra och det bästa vi någonsin sett i Xperia 1-serien. Xperia 5-serien ligger lustigt nog fortfarande ett steg före när det gäller just batteritid. Det beror sannolikt mest på att den har en skärm med lägre upplösning. 5 000 mAh, som Xperia 1 IV har, är trots allt väldigt mycket. Det är en kapacitet som hade kunnat ge betydligt bättre batteritid, om det inte vore för skärmen. Vi är ändå mycket nöjda med batteritiden i Xperia 1 IV.

Sony inkluderar ingen laddare i lådan men har stöd för USB PD. Vi testade med en 68 watt USB-PD-laddare och kunde nå 49 procent laddning efter 30 minuter. Det är inte så bra, när flera konkurrenter kan nå 100 procent laddning på samma tid.

 

Kamera

Xperia 1 IV har samma huvudkamera som Xperia 1 II och Xperia 1 III. Det betyder att vi inte kan vänta oss några stora förbättringar i kameraprestanda. Huvudkamerans största problem är dock ändå inte sensorn. Den är tillräckligt kompetent. Det största problemet är snarare Sonys mjukvara, som fortsätter producera bilder som vi tror att många konsumenter inte gillar lika mycket som de skarpa och kontrastrika bilder som vi får från Samsung Galaxy S22 Ultra.

Det absolut bästa med huvudkameran är autofokussystemet. Det är extremt snabbt – snabbare än något annat system vi använt. Det erbjuder dessutom väldigt bra objektspårning, ansiktsigenkänning och kvicka justeringar vid rekordsnabb seriefotografering. Xperia 1 IV kan vara den ultimata mobilen för fotografering av husdjur och barn.

I mörka miljöer levererar Sony Xperia 1 IV bra brusreducering, om än med mycket långa slutartider. Bilderna håller en tekniskt hög nivå men än en gång betyder Sonys bildbehandling att de flesta konsumenter vi visar bilder från kameran för, inte gillar dem. De är platta och kontrastlösa, samtidigt som de saknar det breda dynamiska omfång som konkurrenterna har.

Världsunik telefoto

Xperia 1 III hade en helt ny telefotokamera med ett zoomobjektiv som kunde justeras mekaniskt. Xperia 1 IV fortsätter den traditionen men har ett objektiv som kan justeras mjukt mellan två positioner, istället för att vara binärt. Kameran kan ställas mellan 3,5 och 5,2 gånger optisk zoom. Vi kan välja vilket läge vi vill ha däremellan, utan att använd digital zoom. Det är tekniskt imponerande och ger oss möjlighet att zooma mjukt med video. Med det sagt är kamerans kvalitet tyvärr undermålig. Galaxy S22 Ultra erbjuder imponerande kvalitet från sin telefotokamera och Xperia 1 IV är inte ens nära.

Vidvinkelkameran fångar bilder med acceptabel kvalitet. Vi noterar problem med kromatiska aberrationer och dynamiskt omfång, särskilt i miljöer där en minoritet av bilden är ljus. När det gäller video är det mesta oförändrat sedan förra året. Den levererar video av hög kvalitet med bra stabilisering, som drar nytta av bra autofokus. Det saknas stöd för 8K-inspelning men det finns stöd för 4K-inspelning med 120 bilder per sekund i den professionella Cinema Pro-appen. I den vanliga kameraappen finns bara 4K 30p, vilket är lite synd.

 

Mjukvara

Sony erbjuder en enkel mjukvara som varken förvirrar eller imponerar. I stora drag ger den en upplevelse som är mycket nära vad Android är utan tillverkaranpassningar. Många användare kan uppskatta mjukvarans enkelhet men den präglas också av att vara så avskalad att den kan kännas billig. Sonys launcher saknar till exempel något annat än de mest grundläggande funktionerna och den låter oss inte ens anpassa antalet synliga appar på hemskärmen och widgets visas i vissa fall med enorma marginaler som inte går att justera.

Sony har lagt det mesta av sin mjukvaruutveckling på appar. Det inkluderar förvirrande många Pro-appar för video, bild och ljud. Om vi vill spela in video kan vi till exempel öppna Photo Pro-appen och byta till videoläget. Vi kan också öppna Video Pro för att få tillgång till ett mycket mer avancerat gränssnitt där vi kan ställa in ISO, slutartid, vitbalans och fokus med mera. Cinema Pro-appen erbjuder än fler alternativ, inspelning i 21:9-format samt tillgång till videostilar som är tänkta att efterlikna Hollywood-filmer. Det finns säkerligen vissa användare som gillar dessa funktioner men för de allra flesta är de antingen för svåra att förstå eller för krångliga att använda.

Video Pro
Cinema Pro

Den vanliga fotoappen kallas som sagt Photo Pro. Den har ett enkelt användargränssnitt med enklare kontroller för zoom, slutare, blixt, bokeh, bildformat, matningsläge, exponering samt ovanligt enkla kontroller för vitbalans. I appen finns en knapp för Google Lens och i det övre vänstra hörnet finns en knapp som ger alternativ som känns igen från mer traditionella kameror. Här finns ett Auto-läge som ger fler kontroller för fokus och bildformat. Det finns även P, S, M och MR-lägen som ger oss full kontroll över bildinställningarna.

 

Prestanda och lagring

Sony Xperia 1 IV har en Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1-krets som levererar topp-prestanda och full funktionalitet, det inkluderar eSIM som saknats i tidigare Sony-modeller. Vårt lite sena test av modellen ger oss dock ett unikt perspektiv, då vi kan konstatera att Snapdragon 8 Gen 1 är ganska dålig i jämförelse med den nya Snapdragon 8+ Gen 1-kretsen som finns i vissa sprillans nya konkurrenter. I krävande applikationer kan prestandan med 8+ ligga 60 procent högre. Det beror främst på att Xperia 1 IV överhettas och throttlar ganska kraftigt. Prestandan sjunker med mer än 45 procent efter tio minuter i vårt test. Det är inte bra. Det påverkar sannolikt också batteritiden negativt. I vardaglig användning ser vi sällan problem men framtida spel kan bli problematiska och telefonen kan lätt överhettas när den till exempel används i varma miljöer och när den spelar in 4K-video.

RAM-minnet är 12 GB stort och lagringsutrymmet är på 256 GB. Det är riktigt bra. Särskilt med tanke på att det finns en microSD-kortläsare och stöd för eSIM. Det gör faktiskt Xperia 1 IV till den enda flaggskeppsmobilen på marknaden som kan hantera dubbla SIM-kort, ett fysiskt och ett virtuellt, samt ett microSD-kort. Än en gång är det funktionalitet som skiljer Sony från konkurrenterna.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,5 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 644 x 3 840
Storlek 165 × 71 × 8,2 mm
Vikt 185 gram
Kamera 12 MP, 12 MP, 12 MP, 0,3 MP
Främre kamera 12 MP
Videoinspelning 2 160 120p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 6E
Bluetooth Ja, 5.2
Trådlös laddning Ja
5G Ja, sub-6
Vattentålig Ja, IP68
Processor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1, 3 GHz
Lagring 256 GB
RAM 12 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 5 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM Ja
Reparerbarhetsbetyg, av 10 6
Demonteringsbetyg, av 20 13,7

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

fyra × fem =