Sony Xperia 1 III
8.2 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,5 tum
Bra att veta:Det finns en mörklila och en svart modell. Den lila är knappt lila. Den är väldigt mörk.
Fördelar
+ Utmärkt skärm
+ Har hörlursport och microSD-plats
+ Hög prestanda
Nackdelar
- Medioker batteritid
- Lågmälda högtalare
- Kamera behöver bättre bildbehandling
Kamera7.9
Skärm8.9
Batteri7.1
Kamera7.9
Skärm8.9
Batteri7.1
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Sony Xperia 1 III sätter en hög ribba med sitt skyhöga lanseringspris och resultatet är ett ovanligt monster av specifikationer och funktioner. Den når samtidigt inte riktigt upp till vad den lovar. Kameran behöver förbättras med främst bättre bildhantering och den extremt högupplösta skärmen är väldigt bra men också ett problem för telefonens batteritid. Även om Sony har saker att förbättra, är vi otroligt imponerade av Xperia 1 III. Antalet funktioner som har tryckts in i den relativt smala mobilen är enastående. Den har en rad funktioner som saknas i konkurrenterna, såsom en hörlursport, notislampa och microSD-kortläsare. Om någon av Xperia 1 IIIs många unika egenskaper är viktiga för dig, kommer du säkerligen bli nöjd med den. För många andra borde Xperia 1 III åtminstone vara ett alternativ att titta på.

 

Hårdvarudesign

Test Sony Xperia 1 III skärmSony Xperia 1 III har en design som knappt förändrats sen förra året men som ändå lyckas vara unik. Den har en avlång skärm utan hål, en hörlursport, notislampa, microSD-kortläsare och ett ovanligt smalt format. Den har samma skyhöga pris som konkurrenterna men sticker ut med sin unika design.

Läs mer om hårdvaran

Sony Xperia 1 III är ett ovanligt flaggskepp. Den har till exempel en avlång skärm som helt saknar hål i skärmen. Medan andra hittar kreativa lösningar för att få plats med sina främre kameror, har Sony helt enkelt placerat sin kamera ovanför skärmen. Det blir inte mycket enklare än så och för att vara ärliga så ser vi det som en bonus, inte som en kompromiss. Vi får en bildskärm som är helt fri från störningar och priset vi betalar är ett par millimeter på längden. En fördel med telefonens lite större ram ovanför skärmen är att den ger utrymme för en liten notis-lampa – en funktion som helt saknas i de flesta konkurrenter. Den kan kompletteras med en alltid på-skärm.

Sony Xperia 1 III Recension

Sony-design

Skärmen har knappt rundade hörn, ännu en ovanlig designdetalj som Sony gjort till sin egen. Vi gillar det! Det ger ett unikt utseende som dessutom stör användargränssnittet mindre. Under skärmen sitter en frontmonterad högtalare, som ser till att ljudet riktas rakt mot användaren. Runt skärmen finns en tunn ram av aluminium som spiller över från sidorna. Det ger förhoppningsvis ett bättre skydd mot fallskador än vad telefoner med rundade skärmar kan erbjuda. De stabila metallsidorna ger en bra känsla i handen. Telefonens lite kantiga design vinner inga priser för ergonomi men gör den helt okej att greppa. I vanlig ordning kan användare med torra händer dock finna designen lite hal. Ett skal kan vara en bra idé för att skydda telefonen och ge bättre grepp.

Telefonen skyddar sig mot vatten på egen hand. Den är IP68-certifierad och kan därmed undvika skador när det regnar, när du spiller på den och liknande. Med det sagt är det aldrig bra att utmana ödet. Bada inte med den!

Längs höger sida finns ett antal knappar. På/av-knappen är en kombinerad fingeravtrycksläsare. Läsaren är snabb och pålitlig men kräver bra inläsning för att fungera som bäst. Knappen är lite svår att nå eftersom den är inbyggd i ramen men telefonen kan öppnas utan att knappen trycks in, vilket är praktiskt. Ovanför på/av-knappen sitter volymknappar som ger medioker feedback men som fungerar dugligt. Vid botten av sidan finns en kameraknapp med ett halvläge för autofokus. Den är en fortsatt Sony-unik knapp som vi gillar riktigt mycket. Ovanför den finns en dedikerad knapp för Google Assistent. Knappen är praktisk och en trevlig bonus. Vi gillar dessutom knappens insänkta design som gör att den skyddas från oplanerade tryck.

Recension Xperia 1 III

En hörlursport!

Ovansidan har en sekundär mikrofon och och en hörlursport. Ja, en hörlursport! Sony fortsätter att vara en av exceptionellt få tillverkare som har en 3,5 mm hörlursport på en modern flaggskepps-smartphone. Det är en funktion som vi gillar och inte ska underskatta värdet på. Om du måste ha en hörlursport, är Xperia 1 III alltså ett av få alternativ. Vi hade för övrigt gärna sett hörlursporten på undersidan, så att vi inte har kablar som stickar ut ur båda ändarna av mobilen. Men, vi ska inte klaga. Vi har en hörlursport och det får vara bra nog.

Längs vänster sida finns en kortläsare med plats för dubbla nanoSIM-kort eller ett nanoSIM- och ett microSD-kort. MicroSD-stödet är ännu en ovanlig funktion. Längs undersidan finns en mikrofon och en USB C-port. Porten har stöd för USB 3.1 och video ut, för dig som gillar kabelanslutningar.

Det går också att undvika många kablar med Xperia 1 III. Telefonen har stöd för trådlös laddning på sin baksida men det finns ingen omvänd trådlös laddning. Baksidan har en stilren och enkel design. Den består av en glasskiva med en matt finish. Sony-loggan är det blanka undantaget på mitten. I det övre vänstra hörnet sitter en kameramodul med tre kameror, varav den lägsta är en speciell periskop-kamera som vi kan återkomma till i kameradelen av testet. Här finns för övrigt också en Zeiss-logga som skryter om kamerans objektiv.

Recension Sony Xperia 1 III

Enklare att hålla

Vårt exemplar av Xperia 1 III har en mörklila ton. Den är verkligen mörk och den får oss att fundera på vem som är den tänkta målgruppen för färgen. Särskilt när skillnaden mot den svarta versionen är minimal. På tal om designen ska vi nämna att Xperia 1 III är en stor mobil. Den är samtidigt mindre än konkurrenterna. Den är lika lång som Galaxy S21 Ultra, 165 mm, men är nästan fem millimeter mindre på bredden. Apple iPhone 12 Pro Max är sju millimeter bredare. Det gör Xperia 1 III betydligt enklare att hålla och använda med en hand. Det beror delvis på att skärmen är mindre. För dig som vill ha funktionalitet och prestanda från ett flaggskepp, är ändå Xperia 1 III mindre gigantisk än flera konkurrenter.

Stäng

 

Skärm

Xperia 1 III

Sony Xperia 1 III är först med en ”4K”-upplöst OLED-skärm, 3 840 x 1 644, som har 120 Hz uppdateringsfrekvens. Skärmen erbjuder otrolig detaljrikedom och den kvickhet under fingrarna som vi blivit vana vid från världens bästa bildskärmar. Även om skärmens upplösning är världsunik, kan vi inte säga att vi ser någon skillnad gentemot 1440p-upplösta skärmar. Vi kan se tydlig skillnad mot Full HD-skärmar men steget till ”4K” är varken stort eller nödvändigt. Konsekvensen av upplösningen verkar vara ljusstyrka. Likt föregångaren kan inte Xperia 1 III riktigt konkurrera med de bästa när det gäller maximal ljusstyrka. I sitt mest färgexakta läge erbjuder den nya skärmen lite bättre vitbalans än förra årets modell men också lite lägre maximal ljusstyrka, 577 nits i vårt test. Med HDR-material når den 874 nits, när konkurrenter går över 1 000 eller till och med 1 500 nits.

 

Batteri

Test Xperia 1 III

Det är imponerande att Sony lyckats pressa Xperia 1 III till 4 500 mAh, 500 mAh mer än i Xperia 1 II, trots att yttermåtten förblivit nästan oförändrade. Batteriet står samtidigt inför en stor utmaning. Den nya 120 Hz-skärmen och Snapdragon 888-processorn slukar energi. Med skärmen satt till 120 Hz har Xperia 1 III dessvärre lite sämre batteritid än föregångaren och betydligt sämre än de flesta konkurrenterna i klassen. Batteriet är ändå tillräckligt för många. Normala användare kan vänta sig en marginal på runt 30 batteriprocent vid slutet av en lång dag, medan krävande användare bör klara sig med antingen en liten marginal eller en snabb laddning under dagen. Xperia 1 III är kort sagt inte det pålitliga flaggskepp som vi hade hoppats på. Vi uppskattar ändå Sonys utmärkta mjukvara, som gör det enkelt att underhålla batteriets hälsa.

 

Högtalare

Sony Xperia 1 III

Sony Xperia 1 III är en av få flaggskepp som faktiskt erbjuder frontmonterade högtalare. De låter bra och har fördelen av sin position. Det väger upp faktumet att de inte är riktigt lika kraftfulla som konkurrenterna. Högtalarnas position gör dessutom telefonen enklare att hålla, utan att riskera att täcka ljudkällorna. I jämförelse med konkurrenter såsom iPhone 12 Pro Max, har Xperia 1 III en tydlig brist på bas. Klarheten i mellanregistret är helt okej men balansen mellan de två högtalaren är inte heller lika bra. Högtalaren låter definitivt bra men för sitt pris hade vi förväntat oss mer.

 

Kamera

Test Sony Xperia 1 III kamera

Sony Xperia 1 III har ett kamerasystem som erbjuder flera unika egenskaper för branschen. Den har en ovanlig huvudsensor, marknadens snabbaste autofokus och en världsunik telefotokamera. Trots det ligger den en bra bit efter de bästa konkurrenterna, på grund av ofta medioker bildbehandling som gör det manuella läget bättre än det automatiska. Efter år av problem har Sony kanske sin bästa kamerahårdvara någonsin. Mjukvaran håller på att bli bättre men det allra sista saknas fortfarande.

Läs mer om kameran

Huvudkameran i Xperia 1 III är oförändrad sedan föregångaren. Den är stor och marknadsförs som en 12 MP-sensor, även om Sonys beskrivning av den snarare får den att framstå som en 48 MP-sensor. Oberoende på upplösningen så är den stor och väl stabiliserad. Den har kort sagt bra förutsättningar. I praktiken presterar den också väl. Den erbjuder bra detaljrikedom och bildbehandling som undviker brus. Vi kan se att Apple iPhone 12 Pro Max ligger steget före när det gäller detaljrikedom men Xperia 1 III imponerar med bra brusreducering som åtminstone är märkbart bättre än OnePlus 9 Pro.

Huvudkameran erbjuder helt okej dynamiskt omfång och vi upplever att den har en mindre tendens att lämna ljusa partier överexponerade till den grad som vi sett från Sony tidigare. Mörka delar av bilder kan däremot sakna detaljer och i mörka miljöer har kameran fortfarande svårt att klara ljusa partier. Dynamiskt omfång är kort sagt inte en styrka för Sony. Det kan beskrivas som konsekvensen av en bildprofil som mer liknar systemkameror än smartphones. Vi är övertygade om att de flesta användare gillar det ofta ovanligt breda dynamiska omfång som smartphones kan erbjuda. Att efterlikna systemkameror är inte en bra sak i en smartphones autoläge.

Kvickast i branschen

Det absolut bästa med kameran är autofokussystemet. Det är extremt snabbt. Snabbare än något annat system vi använt. Det erbjuder dessutom väldigt bra objektspårning, ansiktsigenkänning och kvicka justeringar vid rekordsnabb seriefotografering. Xperia 1 III kan vara den ultimata mobilen för fotografering av husdjur och barn. Åtminstone om kamerans övriga problem inte hade funnits.

I mörka miljöer levererar Sony Xperia 1 III bra brusreducering. Den har samtidigt svårt att konkurrera med de bästas ofta imponerande exponeringar. Bilder blir inte lika ljusa och kan inte heller erbjuda samma detaljrikedom. iPhone 12 Pro Max är märkbart bättre på alla sätt när ljuset tryter. Med det sagt är vi glada att se förbättringar i fokussystemet, som fungerar mer pålitligt i mycket mörka miljöer än föregångaren.

Världsunik men inte så bra

Xperia 1 III har en helt ny telefotokamera. Den är först ut med ett objektiv som kan ställas i två lägen för att erbjuda 2,9 eller 4,4 gånger zoom. Det är en flexibilitet som vi verkligen kan uppskatta och som ger intressanta möjligheter. Telefotokameran ger en vacker naturlig bokeh-effekt som skapar ett professionellt intryck. Med det sagt är det uppenbart att den nya kameran är ny. Även om den inte är dålig, är den inte heller bättre än konkurrenterna. Faktum är att vi inte ser någon tydlig skillnad i detaljrikedom mellan de två zoom-lägena. Vi hade med andra ord lika gärna kunnat zooma in digitalt och fått liknande resultat. Även om tekniken är häftig i teorin, är den alltså inte särskilt speciell i praktiken.

Vidvinkelkameran fångar bilder med acceptabel kvalitet. Vi noterar problem med kromatiska aberrationer och dynamiskt omfång, särskilt i miljöer där en minoritet av bilden är ljus. Sony verkar dock ha gjort förbättringar sedan förra året, då kamerans omfång har förbättrats. Vidvinkelkameror har i övrigt sällan bra skärpa och Xperia 1 III är inget undantag. OnePlus 9 Pro ger bättre detaljrikedom och skärpa.

När det gäller video är det mesta oförändrat sedan förra året. Den levererar video av hög kvalitet med bra stabilisering, som drar nytta av bra autofokus. Det saknas stöd för 8K-inspelning men nu finns stöd för 4K-inspelning med 120 bilder per sekund i den professionella Cinema Pro-appen. I den vanliga kameraappen finns bara 4K 30p, vilket är lite synd. Sony erbjuder i alla fall HDR-inspelning, vilket fortfarande inte är en självklarhet bland många konkurrenter.

Stäng

 

Mjukvara

Sony Xperia 1 III baseras på Android 11 och kommer med Sonys mjukvara kallad Xperia Home. Det inkluderar små förändringar av gränssnittet i både estetik och funktionalitet. I stora drag är Sonys mjukvara en av branschens enklaste och mest fria från anpassningar av Android. Med Xperia 1 III är kameraappen den största nyheten. Appen gör manuella inställningar ovanligt enkla och tillgängliga.

Läs mer om mjukvaran

Sonys mjukvara är enkel. Den erbjuder en av branschens enklaste upplevelse. Sony har inkluderat ett fåtal extrafunktioner. Vi gillar till exempel möjligheten att sätta ett tak för hur högt batteriet ska laddas och när det ska laddas, för att förlänga batteriets totala livslängd. En annan väl behövd funktion i Xperia 1 II kallas Flerfönster. Den gör det enkelt att välja två appar att använda samtidigt på den avlånga skärmen. Appar kan till och med paras ihop för att alltid visas tillsammans. App-paren kan snabbt öppnas med Side sense-funktionen, som är tillgänglig med två knack på sidan av skärmen. Det är ovanligt enkelt att vara ovanligt produktiv med Sonys mjukvara.

Professionell kameramjukvara

Xperia 1 III kommer med ny mjukvara för sin kamera. Appen Photo Pro ersätter Sonys tidigare kamera-app. Photo Pro påminner mycket om mjukvaran i en dedikerad kamera. Den inkluderar lägen såsom Basic, som motsvarar det klassiska auto-läget i en smartphone. Det tar hand om alla kamerainställningar och har ett fåtal extrafunktioner i form av knappar längs sidorna. Auto-läget är också automatiskt men ger mer information om slutartid, bländare och ISO samt snabb åtkomst till inställningar för bildformat och fokus. Utöver det finns ett P-, S- och M-läge, som vana fotografer känner igen. Det finns även ett MR-läge som kan användas för personligt anpassade och sparade inställningar. Appen inkluderar automatisk videoinspelning men för manuella inställningar finns en separat app. Vi hoppas att dessa kan slås samman i framtiden för att göra det enklare att spela in video manuellt.

En nyhet för Xperia 1 III är färre reklamappar. Sony har tidigare inkluderat reklamspel i sina telefoner, även de dyrare modellerna. Dessa finns inte i Xperia 1 III. Sony skickar fortfarande med appar från Amazon men dessa går enkelt att välja bort vid installation av telefonen.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Test Sony Xperia 1 III

Med ett Qualcomm Snapdragon 888-chipset, är det inte överraskande att Xperia 1 III presterar bra. Vi hade visserligen prestandaproblem under början av vår ovanligt långa testperiod men de löste sig innan lanseringen tack vare ny mjukvara. Nu flyger den fram med sin uppdateringsfrekvens på 120 Hz. Den hanterar allt vi kan slänga på den. Likt många konkurrenter har den vissa problem med kylning när vi stresstestar den. Grafikprestandan sjunker med 30 procent i det syntetiska testet Wild Life Extreme Stress Test, efter runt 10 minuter. Det är lite bättre än vissa konkurrenter men betyder att processorn aldrig kommer att nå sin fulla potential. Det gäller dessvärre nästan alla mobiler med kretsen men är samtidigt inget vi kan replikera i vanliga applikationer i dagsläget. Processorn assisteras av ett generöst RAM-minne på 12 GB och 256 GB lagring. Med en microSD-kortplats erbjuder Xperia 1 III mer än tillräckligt för alla.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,5 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 644 x 3 840
Storlek 165 × 71 × 8,2 mm
Vikt 186 gram
Kamera 12 MP, 12 MP, 12 MP, 0,3 MP
Främre kamera 8 MP
Videoinspelning 2 160 120p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 6
Bluetooth Ja, 5.2
Trådlös laddning Ja
5G Ja, sub-6
Vattentålig Ja, IP68
Processor Qualcomm Snapdragon 888, 2,84 GHz
Lagring 256 GB
RAM 12 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 4 500 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM Nej
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

3 KOMMENTARER

    • Hej!
      Tack!
      Vi är i princip färdiga med vårt test av Mi 11 Ultra. Publiceringen har dessvärre legat ganska långt ner på priolistan eftersom den knappt säljs i Sverige. Kom tillbaka nästa vecka, så ska vi ha ett test åt dig!
      /Joel

  1. Samma som alla klagar på priset. Kostar ett par tusen mindre än s21 ultra 256gb. Här får vi med laddare, 3,5, sdkort plats, grym skärm mm. Sen alla som köper innan sep får hörlurar värde 2000 på köpet. Beställt min men Webhallen lyckades inte leverera så väntan i 2 veckor till tyvärr. Annars är autofokus den som krossar motståndet

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

fem + 9 =