Sony Xperia 1 II
7.9 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,5 tum
Bra att veta:Vi har testat den svarta modellen men det finns också en mörkt lila version av Xperia 1 II.
Fördelar
+ Bra skärm
+ Hörlursport
+ Bra batteritid
+ Enkel mjukvara
Nackdelar
- Saknar dubbla SIM
- Kamera med litet dynamiskt omfång
- Fingeravtrycksläsaren
Kamera7.6
Skärm8.5
Batteri7.5
Kamera7.6
Skärm8.5
Batteri7.5
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Sony Xperia 1 II är en mobil för dig som vet vad du vill ha: en stor och bra skärm, bra batteritid, bra prestanda och en kamera som passar bättre för fotografen än för Instagram-profilen. Ovanliga funktioner, så som en traditionell hörlursport, ger Xperia 1 II en nisch som få konkurrenter bryr sig om. Ett ovanligt avlångt format gör den dessutom till en mobil som är enkel att greppa, utan att skärmen blir för liten. På tal om storleken är det imponerande att Sony har klämt in ett betydligt större batteri, 5G-stöd, en större kamera och trådlös laddning i en mobil med oförändrade yttermått. Dessa förändringar hjälper också för att göra Xperia 1 II till en verklig konkurrent bland världens bästa smartphones.

 

Hårdvarudesign

Smaken är som baken men i våra ögon har Sony Xperia 1 II en av marknadens mest högklassigt stiliga design. Den raka och enkla designen går i en riktning som ingen annan tillverkare vågar. Här finns inga tråkiga kompromisser som ger hål i skärmen, elmotorer för att driva selfiekameror eller andra kreativa lösningar. Sony gör det enkelt för sig själva och det fungerar, för vissa.

Läs mer om hårdvaran

Filosofin om enkla och praktiska lösningar genomsyrar hela designen. Årets version av Xperia 1 har en ännu rakare design än sin föregångare. Det skiljer Sony ännu mer från konkurrenter som i allt större utsträckning går mot runt snälla designer.

Kameran är ett undantag i Sonys lite annorlunda designspår. I likhet med konkurrenterna har Sony nu valt en betydligt större kamerasensor, som också gör att kameran sticker ut mer än tidigare. Den nya kameramodulen är avlång och består nu av fyra kameror, med en ny Zeiss T*-märkning som ska skryta om kameralinsens avancerade ytbeläggning.

Utöver Zeiss-loggan är Xperia 1 II dock inte särskilt skrytsam. Vårt svarta exemplar har en enkelt blanksvart baksida utan avancerade reflektioner eller ljusbrytningar, som konkurrenterna gärna fipplar med. Glaset på baksidan är för övrigt Corning Gorilla Glass 6 som erbjuder bra reptålighet. Som med allt glas kan det dock spricka. Ett skal är därför att rekommendera, även om det inte ingår något.

Klassiskt fingeravtryck

Glaset möter metall längs sidorna. Metallen har en blank finish som passar bra med den blanka baksidan. Medan konkurrenterna väljer rundade sidor har Sony valt platta. Det bidrar till det unika utseendet. Längs höger sida finns en på/av-knapp och fingeravtrycksläsare, som numera är en och samma knapp. Läsaren är avlång och fungerar bra och snabbt, om fingret läses in korrekt. Det är dock inte helt enkelt. Huaweis liknande läsare fungerar betydligt mer pålitligt. Ett bra trick för att få Sonys läsare att fungera bättre är att registrera samma fingeravtryck flera gånger. Det är dock ett tråkigt trick att behöva använda. Konkurrenternas uppdaterade optiska fingeravtrycksläsare fungerar till och med bättre.

Utöver fingeravtrycksläsaren bjuder höger sida också på en kameraknapp med mellanläge för autofokus. Det är en fortsatt användbar och unik funktion. Längre upp på sidan finns också två volymknappar.

Ovansidan bjuder på en sekundär mikrofon och en nyhet som än en gång visar att Sony vågar vara lite annorlunda. Här finns nämligen en traditionell hörlursport. Det är en bedrift i en telefon som behåller sin föregångares yttermått, som introducerar mycket ny teknik, större kameror, ett betydligt större batteri och som är fortsatt vattentät. Om du är ute efter en toppmodern smartphone med en hörlursport är Xperia 1 II ett av väldigt få alternativ.

Vänster sida bjuder på en kortplats med utrymme för ett microSD-kort och ett nanoSIM-kort. Här finns alltså inte plats för två SIM-kort, en ovanlig brist i dag. Undersidan har i alla fall en mikrofon och en USB Typ C-port.

Långsmalt har fördelar

Framsidan av Xperia 1 II har en 6,5 tum skärm som är så gott som identisk med den skärm som används i föregångaren. Skärmen har ett lite ovanligt 21:9-format som gör den ovanligt hög. Det gör också hela telefonen ovanligt långsmal. Fördelen med formatet är att telefonen är lätt att hålla i handen, utan att skärmen är opraktiskt liten. Med en bredd på knappt 72 mm är det bara konkurrenternas mindre modeller som kan erbjuda ett så kompakt format som Xperia 1 II gör. Sony har då fördelen av en större area för en större skärm men också för ett större batteri. Nackdelen är att den långa designen fortfarande kan göra Xperia 1 II opraktisk i till exempel korta byxfickor.

Ovanför skärmen finns en selfiekamera och en hörlur som också agerar som sekundär högtalare. Det finns alltså en ram ovanför skärmen som är större än de flesta konkurrenters. Sony har också valt en skärm med betydligt mindre rundade hörn, som alltså ger mer utrymme för innehåll, särskilt för appar som sträcker sig ändå ut till hörnen.

Sony Xperia 1 II fortsätter att erbjuda imponerande funktionalitet, nu med trådlös laddning på baksidan. Det är visserligen en väntad funktion i ett modernt flaggskepp men det är också en funktion som saknades i föregångaren. IP68-klassningen fortsätter dessutom att erbjuda en vattentät design i grunt vatten. Det avrundar en design som Sony kan vara stolta över och som tar företagets smartphones till en helt ny nivå. Vi har inte sett en så hårdvarumässigt konkurrenskraftig mobil från Sony på många år.

Stäng

 

Skärm

Sony Xperia 1 II har en OLED-skärm på 6,5 tum med en upplösning på 1 644 x 3 840. Det gör den till världens mest pixeltäta OLED-skärm. I praktiken gör det nästan ingen skillnad när vi jämför med till exempel Samsungs redan högupplösta skärmar. En sak som gör skillnad är bristen på stöd för 90 eller 120 Hz uppdateringsfrekvens. Xperia 1 II känns märkbart långsammare än konkurrenterna. Sony kan i alla fall skryta med hög färgexakthet. Skärmen är fortfarande en gnutta kallblå, även i det nya ”Skaparläget” men färger återges med exakthet. Även ljusstyrkan är respektabel, 629 nits. I HDR-material når skärmen 879 nits i vårt test, långt under till exempel Samsung Galaxy S20 Ultra, som når över 1 500 nits. Även om Sony marknadsför skärmen som marknadens bästa skärm, redo för Hollywood-produktioner, finns det alltså bättre alternativ.

 

Högtalare

Sony Xperia 1 II har två frontmonterade högtalare, en ovanlig funktion för moderna flaggskepp. Placeringen ger en klar fördel men i praktiken har det inte så stor betydelse. Den största faktiska fördelen är att den nedre högtalaren är svårare att blockera av misstag. Sonys högtalare erbjuder ett balanserat ljud med stor täckning och bra ljudkvalitet men relativt låg ljudvolym. Samsung Galaxy S20+ erbjuder betydligt högre ljudvolym och bättre balans mellan de två högtalarna samt ett klarare mellanregister. Sony Xperia 1 II erbjuder kort sagt bra ljud men ligger steget efter de bästa konkurrenterna.

 

Batteri

Ett batteri på 4 000 mAh har ökat kapaciteten i Sonys flaggskepp med 670 mAh. Det är imponerande för en mobil som lägger till flera funktioner och ändå behåller samma yttermått. Det stora batteriet ger också bra batteritid. Sony ligger en bra bit före konkurrenter så som Samsung Galaxy S20+. Xperia 1 II erbjuder runt 40 procents batterimarginal över en dag, även för krävande användare. Många normala användare kan klara sig i två hela dagar utan problem. Stöd för både standardiserad snabbladdning över USB Typ C och trådlös laddning gör Xperia 1 II till en pålitlig mobil för konsumenter med höga krav på uthållighet.

 

Kamera

Sony Xperia 1 II bjuder på en ordentligt uppgraderad kamera som levererar både bildkvalitet men främst snabbhet. Vi har aldrig sett en så kvick smartphonekamera. En ny Pro-app ger dessutom ovanligt bra kontroll över kameran men bildkvaliteten direkt ur kameraappen är sämre än vi hade hoppats. Det gör Xperia 1 II till en kameramobil som passar bäst för fotografen som vill pilla bland inställningar, snarare än slänga upp kameran och garanterat fånga en bra bild.

Läs mer om kameran

Sony Xperia 1 II kommer med ett ordentligt uppgraderat kamerasystem. I grunden finns en ny och större kamerasensor som sparar 12 megapixelbilder med en sensor som verkar ha en fysisk upplösning 48 megapixel-upplösning, även om Sony inte vill erkänna det. Den nya sensorn erbjuder hög kvalitet i de flesta miljöer och är särskilt imponerande tack vare sin extremt snabba autofokus. Systemet är med marginal det mest sofistikerade som vi testat med tracking av både människors och djurs ansikten samt ett burst-läge som kan fota 20 bilder per sekund med både automatisk fokus och exponering för varje bild. Det ger möjligheter att fånga snabba ögonblick på barn, hundar och sport.

Verklighetstroget men inte alltid bra

När vi har fångat en bild med Xperia 1 II möts vi av bilder som håller hög kvalitet men som på flera punkter inte erbjuder lika smart prestanda som konkurrenterna. Sony överdriver till exempel inte skärpan i bilder på samma sätt som Samsung har för vana att göra. Det betyder att vissa konsumenter har anledning att föredra Samsungs till synes mer detaljrika bilder. Sonys bilder ser dock ofta mer verklighetstrogna ut och ger därför ett intryck av en mer professionell återgivning.

Medan konkurrenterna gör allt de kan för att behålla så mycket detaljrikedom som möjligt, väljer Sony ofta motsatsen. Det betyder till exempel att Sony har ett kraftigt begränsat dynamiskt omfång när vi jämför med konkurrenterna. Det är en egenskap som vi tror många konsumenter inte gillar. I Auto-läget borde en smartphone ge en bild som inte kräver justeringar vid fototillfället.

Det imponerande autofokussystemet fungerar bra i ljusa miljöer men betydligt sämre i mörka. När ljuset verkligen tryter ger kameran helt enkelt upp och lämnar ett meddelande på skärmen om att motivet är för mörkt för att få fokus på. Detta händer i situationer där varken Samsung Galaxy S10+ eller Huawei P40 Pro har några som helst problem.

När vi ökar ljuset för att fånga en användbar bild ser vi att Sonys ganska långsamma mörkerläge fångar bilder av helt okej kvalitet. Mjukvaran hanterar brus bättre än Samsung men lyckas ändå bidra med märkbart sämre detaljrikedom. Huawei P40 Pro är i en klass för sig. Konkurrenterna har dessutom ett dynamiskt omfång som är snäppet större än vad Sony kan leverera.

Både vid och tele

Xperia 1 II har en vidvinkelkamera som fångar bilder med ett intressant perspektiv men med en hel del problem med bildkvalitet. Vi noterar ordentliga problem med kromatiska abberrationer som skapar underliga färgskiftningar i delar av bilder som har stark kontrast. Även skärpan brister längs kanterna. Detta är vanliga problem på marknaden men är också problem som till exempel Huawei P40 Pro inte lider av i samma utsträckning. Än en gång har Sony dessutom problem med dynamiskt omfång, som bränner ut bilden i exemplet nedan.

Zoomkameran erbjuder nära tre gånger optisk zoom. Det ger ett perspektiv som är intressant för allt från porträttfotografering till fotografering av spelarna på en fotbollsplan eller båtar på havet. Kameran erbjuder kvalitet i klass med konkurrenterna.

När det gäller video har Sony gått några steg tillbaka med sin nya modell. Den största förlusten är företagets branschförsta 960 fps-läge, som nu saknas. Det snabbaste läget tar nu 120 bilder per sekund, betydligt sämre än konkurrenternas 240 bilder per sekund. Även normal inspelning är begränsad. Konkurrenterna erbjuder 4K 60p-inspelning eller i vissa fall 6K eller till och med 8K-inspelning. Xperia 1 II nöjer sig med 4K 30p. Den video som spelas in håller hög kvalitet. Sony fortsätter dessutom att erbjuda stöd för videoinspelning i HDR, som fortfarande är ganska ovanligt bland konkurrenterna.

Stäng

 

Mjukvara

Mjukvara är en styrka för Sony. Xperia 1 II fortsätter att trimma bort onödiga appar och gör Sonys mobiler till ett allt bättre val för dig som vill ha en enkel och pålitlig användarupplevelse.

Läs mer om mjukvaran

Sony Xperia 1 II kommer med mjukvara som vi blivit vana vid från Sony. Den är avskalad och enkel. Denna gången är den baserad på Android 10. Det skiljer Xperia 1 II från till exempel Xperia 5, som lanserades med Android 9. Bland nyheterna finns ett ”Mörkt tema” som gör operativsystemet och utvalda appar mörka. Medan många konkurrenter har lagt till extrafunktioner, så som schemaläggning, har Sony valt att låta funktionen vara oförändrad. Det betyder att läget bara kan ändras manuellt.

En annan nyhet i Android 10 är navigationen. Med Xperia 5 valde Sony att använda det delvis gestbaserade navigationssystem som fanns i Android 9. Andorid 10 introducerar ett nytt navigeringssystem för gester och det används flitigt av många andra tillverkare. Sony har istället valt att använda de klassiska tre knapparna som standard. Android 10s nya system går att aktivera men det gamla gestbaserade systemet, som fortfarande finns i Android 10 på Xperia 5, är inte tillgängligt. Användare som tycker att navigationen i Android är lite förvirrande, har all rätt att tycka det.

Sony har lagt till en rad smarta systemfunktioner i sin mjukvara. Xperia Assist erbjuder funktioner som främst körs i bakgrunden för att hålla telefonen i gott skick. Funktionen Batterivård hanterar automatiskt laddningen av batteriet under natten för att minska tiden då batteriet hålls 100 procent laddat.

Reklam i flaggskeppet

Sony inkluderar fortfarande en ganska lång rad appar. AccuWeather Mobile erbjuds som inget annat än reklam och samma gäller Sonys egen PlayStation App. Xperia 1 II har dessutom en förinstallerad länk på hemskärmen till ett erbjudande med tre månader av en gratis musik-prenumeration. Företagets Album-app har i alla fall tagits bort, efter många år av en ganska oklart existens bredvid Google Foto. Sony har dessutom meddelat att Nyheter-appen kommer att läggas ner, även om den fortfarande är inkluderad. Sony fortsätter alltså att rensa upp i sina mobiler och erbjuder en allt enklare användarupplevelse. För användare som inte vill störas av hundratals konstiga funktioner, så är Sony ett bra alternativ.

En ny app som skeppas med Xperia 1 II kallas Photo Pro. Den liknar Sonys motsvarande app för manuell videoinspelning. Photo Pro-appen innehåller många manuella kontroller för fotografering. Kontrollerna är designade för att efterlikna menyerna i Sonys professionella kameror. Appen erbjuder helt klart snabb tillgång till många avancerad inställningar som få konkurrenter kan erbjuda utan en app från tredje part.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Sony Xperia 1 II erbjuder prestanda i toppklass tack vare ett Qualcomm Snapdragon 865-chipset med 8 GB RAM. Det är lite mindre RAM än vad vissa konkurrenter har men det är också en skillnad som saknar betydelse i praktiken. Komponenterna gör kort sagt Xperia 1 II till en prestandamaskin som kan spela de mest krävande spelen och hantera de tyngsta apparna, utan att tappa fart. 256 GB lagring är dessutom ganska generöst, särskilt med tanke på att Sony erbjuder en dedikerad microSD-kortplats. Här finns kort sagt inte mycket att klaga på.

 

5G

5G är fortfarande en väldigt ny teknik på smartphonemarknaden. Med stöd för 5G sub-6 kan Sony Xperia 1 II använda den första versionen av 5G-tekniken. Den saknar dock stöd för kommande versioner av 5G, som ofta kallas mmWave. Det gör den inte så framtidssäker som den kanske verkar. 5G är definitivt bättre än 4G men eftersom det kommer ta flera år för operatörer att bygga ut de svenska 5G-näten, är 5G-teknik inte ett måste för smartphones som säljs i dag. Om du ändå vill vara med i startgroparna för 5G-teknik, har alltså Sony Xperia 1 II stöd för de första frekvenserna.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,5 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 644 x 3 840
Storlek 165,1 × 71,1 × 7,6 mm
Vikt 181 gram
Kamera 12 MP, 12 MP, 12 MP, 0,3 MP
Främre kamera 8 MP
Videoinspelning 2 160 60p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 6
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Ja
5G Ja, sub-6
Vattentålig Ja, IP68
Processor Qualcomm Snapdragon 865, 2,84 GHz
Lagring 256 GB
RAM 8 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 4 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Nej
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

3 KOMMENTARER

  1. Svaret är nej
    LTE 4×4 MIMO Bands 1, 3, 4, 7, 38, 40, 41, 66
    Vilken är en försämring jmft Sony Xperia 1.
    LTE 4×4 MIMO Bands 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 20, 28, 38, 40, 41, 66

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

tre + tretton =