I Svenska Smartphoneguiden ger vi utmärkelser till de bästa mobilerna på marknaden. Tanken är att du som konsument snabbt ska kunna hitta den telefon som passar dig bäst. Om du till exempel vill ha en liten och kompakt smartphone har vi Bästa lilla telefonen-utmärkelsen. Konkurrensen om den utmärkelsen är dock mindre än någonsin.

Få blev färre

För snart ett år sen gick MWC 2018 av stapeln. Mässan som arrangeras i Barcelona är en av världens största mobilmässa och besöks av så gott som alla stora mobiltillverkare. En av mässans många stora nyheter var Sony Xperia XZ2-serien. I serien introducerades bland annat Sony Xperia XZ2 Compact med en ny design och en ny avlång skärm. Ungefär en månad senare gjorde vi ett test av den nya modellen. Den imponerade och fick ett ganska högt betyg och vår fina utmärkelse för Bästa lilla telefonen. Konkurrensen var dock minimal.

Den enda konkurrens som Sony hade under 2018 kom från Apple iPhone SE, som Apple har slutat sälja sedan dess. Den var dock redan då så gammal och föråldrad att den var svår att se som en seriös konkurrent till Sony. År 2019 har Sony inte en enda konkurrent i klassen. Nästan 10 månader efter vårt test är XZ2 Compact fortfarande den absolut bästa lilla mobilen på marknaden, eftersom det inte finns något annat alternativ.

Apple iPhone SE
Apple iPhone SE är en av de minsta mobilerna som lanserats de senaste åren.

Liten har blivit mindre

Vi har fått en del kommentarer och epost-meddelanden angående det dåliga utbudet av kompakta mobiler. Vissa läsare tycker att vi inte borde ha en utmärkelse för en ”liten” mobil som har en fem tum skärm. Faktum är dock att Sony Xperia XZ2 Compact är en betydligt mindre smartphone än många konkurrenter. Den senaste generationens avlånga skärm gör dessutom skärmmåtten lite missvisande. XZ2 Compact är nämligen nästan exakt lika bred som XZ1 Compact och den är mer än en centimeter kortare än Samsungs ”lilla” Galaxy S9. För de konsumenter som vill ha en relativt liten mobil är alltså XZ2 Compact ett unikt alternativ och det bästa tillgängliga alternativet.

Det positiva är att Sony troligen kommer att introducera något i stil med ”XZ3 Compact” på MWC 2019-mässan om en månad. Det tråkiga är att ingen annan tillverkare verkar ha några som helst planer på att ta sig in i segmentet under 2019.

Sony Xperia XZ2
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

sexton + sju =