Det är allmänt känt att fel inställning i mobilen kan göra en resa utomlands oerhört. Den stora boven brukar vara dataanvändning. I mitten av juni kommer reglerna för roaming inom EU förändras. Det betyder att det inte kommer att tillkomma några extraavgifter för svenska konsumenter som använder mobil data inom EU. De nya reglerna gäller dock inte i alla länder i hela världen och du kan fortfarande behöva spara mobildata. Så hur gör du det?

Stäng av mobildata helt

För det första kan du alltid stänga av all data helt. Det är ganska enkelt. Gå in i Inställningarna för din telefon. I en iPhone kan du klicka på Mobilnät och sedan hittar du inställningen för Mobildata, som du kan stänga av helt. På Android är det ännu enklare. På de flesta Android-telefoner kan du dra ner snabbgenvägarna med två fingrar över skärmen för att hitta en snabbintällning som heter Mobildata. Klicka på den för att inaktivera Mobildata eller öppna inställningen Mobildata.

Tänk på att det kan vara bra att stänga av din data innan du reser. Om du redan har kommit fram till i ett annat land kan det vara svårt att stänga av Mobildata utan att först aktivera telefonen, som då riskerar att automatiskt ladda ner data i bakgrunden. Om du skulle ha glömt att inaktivera din mobildata kan du först koppla upp dig till ett Wi-Fi-nätverk med en Internet-anslutning innan du aktiverar din mobila uppkoppling.

Begränsa appars dataanvändning

Om du inte vill stänga av din Internet-anslutning helt men ändå vill begränsa din användning finns det ett flertal saker du kan göra. För det första kan det vara bra att kolla igenom de appar du använder mest för att se till att de inte använder onödigt mycket data. I YouTube-appen finns till exempel en inställning som låter dig sänka bildupplösningen när du använder din smartphone utan Wi-Fi.

Markera Wi-Fi-hotspots som har surfpott

Om du surfar med en Wi-Fi-hotspot som har en begränsad surfmängd finns det ännu en inställning som du kan göra för att spara mobildata. I nästan alla versioner av Android kan du gå till Dataanvändning, som du antingen hittar i Inställningspanelens huvudmeny eller i en undermeny för telefonens anslutningar. Här ska det finnas en inställning som heter Nätverksbegränsningar eller Begränsa nätverk. Med denna funktionen kan du bocka för de nätverksnamn som har databegränsningar. Det innebär att appar behandlar de markerade Wi-Fi-nätverken som 4G-anslutningar, vilket till exempel inaktiverar automatiska appuppdateringar och minskar dataanvändningen.

Optimera Chrome

Om du vill surfa på nätet har Chrome för Android en inbyggd funktion som låter dig spara mobildata. Under inställningar för Chrome-appen finns funktionen som kallas Databesparing. Funktionen skickar all din data till Googles servrar och komprimerar den innan den skickas till din smartphone. På det sättet kan du spara en stor andel av din surfdata. Det största problemet med funktionen är att den inte fungerar när du ansluter till säkrade HTTPS-sidor.

Offline-lägen

Slutligen vill vi tipsa om några alternativ till att ha en dyr Internet-uppkoppling. Många appar har avancerade Offline-funktioner som minskar din flexibilitet men som kan spara dig mycket data, om du kan planera. Tjänster så som Viaplay, Netflix, Google Play Music och Spotify låter dig ladda ner spellistor, album, låtar, filmer och TV-serier på både Android och iOS för att visa vid ett senare tillfälle.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 × ett =