Om du har använt moderna smartphoneappar har du troligen också sett meddelanden som ber dig lämna recensioner och betyg för dem i App Store. Apputvecklare vet mycket väl att de kan få fler betyg och recensioner om de bara ber användare om hjälp. Det kan givetvis vara bra för apputvecklare men också för konsumenter. Förfrågningarna kan dock också vara lite irriterande. Som tur är har iOS 11 en ny inställning som gör det möjligt att stänga av alla sådana förfrågningar.

En knapp styr allt

Inställningen är ganska enkel. Det är en av/på-brytare som helt enkelt bestämmer om appar får ha möjlighet att skicka en förfrågan om ett omdöme till användare. Det går alltså inte att styra förfrågan så att den fortfarande kan skickas av utvalda appar. Den är global och kan bara ställas in i två lägen. För att ändra den går du bara till Inställningar i din iOS 11-enhet. Klicka sedan på iTunes och App Store. Bläddra ner på sidan tills du kommer till ”Betyg och recensioner i appar”. Som standard är denna inställningen aktiverad. Tryck bara på den för att inaktivera den. Så enkelt är det. Nu behöver du inte oroa dig för fler irriterande och störande meddelanden.

Kan finnas undantag

I slutänden finns det alltid sätt för utvecklare att komma runt inställningen. Det finns fortfarande sätt för utvecklare att visa länkar eller meddelanden som inte är kopplad till operativsystemets officiella system för att be om recensioner. Den nya inställningen i iOS 11 inaktiverar betygsförfrågningar som är nya sedan iOS 10.3. Det är alltså inte helt säkert att du kommer bli av med alla meddelanden. Eftersom inställningen styr över operativsystemets officiella funktion för att be om betyg är inställningen ändå effektiv.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

tolv + två =